Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 
 
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, η Μαρία Καραβράνου.
 
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, στις 3:30 μ.μ.στον Ιερό Ναό  των Αγίων Αναργύρων, στη Νέα Ιωνία.
 
 
Ο  Μορφωτικός Αναπτυξιακός  Σύλλογος Γρεβενιτίου (ΜΑΣ) και το  "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εκφράζουν τα θερμά τους συλληπητήρια στους οικείους και τους συγγενείς της εκλιπούσης.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα σημείωμα απ΄ το μαρτυρικό Γρεβενίτι ...



Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμά του
Από την κ. Μαρούλα Παπαευσταθίου
Σχολική  Σύμβουλος  Φιλoλόγων
Από το παρατηρητήριο Γρεβενιτίου

  
  
 
                                                                                                                   
 Δεκαπενταύγουστος! Το Πάσχα του καλοκαιριού το γιορτάσαμε στο Γρεβενίτι, που πανηγυρίζει στη μνήμη της Μεγαλόχαρης. Η χαρά της σύναξης  των πιστών, χωρίς να αλλοιώνεται,  επισκιάζεται από «ταις του βίου ζάλαις», οι οποίες περιέβαλαν το λαό μας  «ώσπερ μέλισσαι κηρίον»… Σκέψεις πολλές τριγυρίζουν στο μυαλό όλων μας. Για τα τεκταινόμενα, για τα επικείμενα, για τα παρελθόντα… Σύγχρονες επάλξεις, σύγχρονος αγώνας … ίδιος εχθρός! Αθέλητα φέρνεις στο νου σου αυτούς που λείπουν, που θυσιάστηκαν για μας. Μνήμη θυμάτων της ναζιστικής βίας και της γερμανικής κατοχής  στο Ζαγόρι, στις 4 Ιουλίου 1944.
Τέσσερις φορές κάηκε αυτό το κεφαλοχώρι του Ανατολικού Ζαγορίου με τους 1000 κατοίκους και τα 300 σπίτια. Οι κάτοικοι γλύτωσαν γιατί κρύφτηκαν στα δασωμένα βουνά του, τα πυκνά και καταπράσινα, εκτός από δώδεκα, οι οποίοι εκτελέστηκαν απάνθρωπα, κατά την τελευταία επιδρομή των βαρβάρων, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό που αρπάχτηκε από την αγκαλιά, το πέταξαν στον αέρα και το περίμενε η… ξιφολόγχη του αιμοσταγούς εκπολιτιστή!

            Είναι φρικιαστικά τα βιώματα των γονέων και των παππούδων μας από την περίοδο εκείνη… Δεν περικλείονται  σε ελάχιστες γραμμές. Αναφέρονται λεπτομερώς κάθε χρόνο στην ημέρα μνήμης που έχει καθιερωθεί να τελείται την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, ώστε να παρίστανται λαός  και  επίσημοι προσκεκλημένοι  θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών: Περιφερειάρχης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι  και άλλων μαρτυρικών χωριών, συνδέσμων, συλλόγων όπως των   Ζαγορισίων, αδελφοτήτων…
            Από πέρυσι το Γρεβενίτι αποτελεί το κέντρο των εκδηλώσεων ολόκληρου του Ζαγορίου, ως ενοποιημένου, πλέον Δήμου. Φέτος η ημέρα μνήμης γιορτάστηκε την 1η Ιουλίου, ημέρα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων.

            Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Ράιος, εκ Γρεβενιτίου, ο οποίος εξέθεσε λεπτομερώς τα γεγονότα και αναφέρθηκε στον πλούτο και την ακμή του Γρεβενιτίου  προπολεμικά ως κέντρο πολιτιστικής και διοικητικής ανάπτυξης της περιοχής, αφού διέθετε εκτός από το πολυάριθμο Δημοτικό σχολείο, Νηπιαγωγείο, Ημιγυμνάσιο, Σχολαρχείο, Παρθεναγωγείο, Δασαρχείο, Ταχυδρομείο, Αστυνομία, Νοσοκομείο και Ειρηνοδικείο.
          Οι κάτοικοί του, ταξιδευτές σε  Μικρασία και Ρουμανία, με καταστήματα στις χώρες ξενιτείας, γέμιζαν  αγαθά στο εύφορο χωριό. Το χαρακτήριζε  αυτάρκεια σε όλα, χάρη στην πλήρη ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κήποι με όλων των ειδών τις καλλιέργειες, ιδίως  με τους περίφημους γίγαντες, αμπέλια με όλων των ειδών τα σταφύλια και πολλά γιδοπρόβατα και αγελάδες. Γεμάτα τα αμπάρια και τα κατώγια… Έτσι που να …μπορούν να  τα αδειάσουν πρώτα για λογαριασμό τους Γερμανοί κατακτητές και έπειτα  να τα κάψουν μαζί με τα διώροφα και τριώροφα σπίτια, βάζοντας φωτιά με φλογοβόλα, αρκετές φορές και με τους ηλικιωμένους μέσα, που αδυνατούσαν να μετακινηθούν. Για να εκδικηθούν τους ανθισταμένους Έλληνες…
Κάηκαν τα σπίτια, έμεινε όμως το τοπίο. Αποτέφρωσαν τις κατοικίες του, αλλά σώθηκε τούτος ο παράδεισος. Η Παναγιά προστάτις του χωριού, αλλά και αρκετών από τα γύρω χωριά που επίσης κάηκαν, καθώς και της Ι.Μ. Βουτσάς, που σήμερα πανηγυρίζει, κράτησε τον όμορφο τόπο ως ευκαιρία αναψυχής και αναβάπτισης σε όσους από τους κατοίκους  μπορέσαμε και ξαναχτίσαμε τα σπίτια και συνεχίζουμε τη ζωή.
            Εκατόν εξήντα από τα τριακόσια σπίτια ξαναχτίστηκαν , στην αρχή με τσίγκους της «στέγασης» , ένα δωματιάκι κι ένα υποτυπώδες κουζινάκι,  ίσα ίσα για τη στέγαση της κεφαλής και σιγά σιγά ολόκληρο το σπίτι. Από όσους, βέβαια, βρήκαν το κουράγιο και την οικονομική δύναμη να επανέλθουν από τα Γιάννινα,την Αθήνα, την Αμερική, το  Βέλγιο, την Αυστραλία, τη Γερμανία, και όπου της Ελλάδος και της γης είχαν  διασκορπισθεί, εξαιτίας και των μετέπειτα εμφυλιακών δεινών. Καημένη μου Ελλάδα!...
            Οι δημοσιεύσεις σε περιοδικά και οι ομιλίες  που κάθε φορά εκφωνούμε στο Γρεβενίτι, καθώς και οι μαρτυρίες των κατοίκων που συλλέγουμε, τα βιβλία που έχουν γραφεί σχετικά, είναι αρκετά για να συμπεριληφθεί το Γρεβενίτι καθώς και αρκετά χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, αλλά και κάποια του  Κεντρικού Ζαγορίου, στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών, που επισήμως διαθέτει η Ελλάδα ως φρικτό προνόμιο!
            Και ως εκεί να σταματήσει το κακό με τη χώρα μας…
            Επί πολλά χρόνια ο τόπος ήταν κατάσπαρτος από βόμβες που έπεσαν και οβίδες από τους όλμους των γερμανικών  πολυβόλων που είχαν στηθεί στο Μεσοχώρι. Καθαρίστηκαν με τις δέουσες ενέργειες, αλλά ποιος μπορεί να ξέρει αν κάποιο μονοπάτι δεν κρύβει ένα κίνδυνο που μισοφαίνεται…
Ένα τέτοιο επικίνδυνο απομεινάρι είχε στήσει παγίδα στο δασωμένο ανηφορικό δρομάκι που οδηγεί από το μεσοχώρι στο σπίτι μας, στη συνοικία Τσαμπαλή.
Ο σύζυγος από το φιλικό ζευγάρι που φιλοξενούσαμε  το Σαββατοκύριακο της 1ης Ιουλίου, παρατήρησε  έναν έλικα να προεξέχει ελάχιστα από το έδαφος ενωμένου με την άκρη ενός μεταλλικού αντικειμένου μισοθαμμένου στο χώμα. Η παρατηρητικότητα του Σπύρου αποδείχτηκε σωτήρια. Επρόκειτο πράγματι για ολμίσκο της εποχής εκείνης. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κινητοποιήθηκε αμέσως  και έσπευσαν στο χωριό άνδρες της αστυνομίας, πυροσβεστικής, πυροτεχνουργοί που το μετέφεραν με ασφάλεια ως τη γέφυρα της Τσίπιανης και εξεράγη στο ποτάμι.
Μαζί με την ανάμνηση χαλεπών καιρών την εναργή ιστορική μνήμη ως καθοδηγητή του παρόντος και διαμορφωτή του μέλλοντος, πολλές ευχαριστίες οφείλουμε όλοι   στον έγκριτο δικηγόρο της Ηγουμενίτσας , τον καλό φίλο και  άνθρωπο με  ζεστή καρδιά, Σπύρο Αθανασίου, που έγινε  το όργανο των αγαπημένων  αγίων, Κοσμά και Δαμιανού την ημέρα της εορτής τους, ώστε αυτή να γίνει ημέρα νέας σωτηρίας για τους κατοίκους του Γρεβενιτίου.
«O Θεός σώζει δια θαυμάτων την Ελλάδα», όπως είχε πει ο «νεομάρτυς» Κυβερνήτης  Ιωάννης Καποδίστριας,   παρεξηγημένη και αυθαίρετη … επωνυμία των πρώην δήμων, στο πλαίσιο της έντεχνη απαξίωσης θετικών ελληνικών προτύπων με αρνητικές συνηχήσεις…
Ημέρα μνήμης πεσόντων και … ζώντων, λοιπόν… !
                                                     Γρεβενήτι, 23 Αυγούστου 2012


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ



Στις 3 Ιουνίου 1886 ιδρύεται η «Φιλανθρωπική Αδελφότης των εν Πειραιεί Ηπειρωτών», στα καθήκοντα της οποίας συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση της εκπαίδευσης στην Ήπειρο, αλλά και η απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.
Στις 3 Ιουνίου 1899 η Αδελφότητα μετονομάζεται σε Ηπειρώτικο Σύνδεσμο εν Πειραιεί, ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητα μέχρι το 1923. Επί διετία πέφτει σε αδράνεια και αναζωπυρώνεται το 1925. Το Δ.Σ του Ηπειρώτικου Συνδέσμου Πειραιώς και Αθηνών υπόσχεται ότι μέλημά του θα αποτελέσει η οικοδόμηση Ηπειρώτικου Μεγάρου και Ηπειρώτικης Λέσχης, η επικοινωνία με τις Ηπειρώτικες κοινότητες , η συνεργασία με τους Ηπειρώτες πολιτευτές, η οργάνωση επισκέψεων στην Ήπειρο, η οργάνωση εταιρείας Ηπειρωτικών μελετών, η ενίσχυση του Ηπειρωτικού τύπου, η οργάνωση Γραφείου πληροφοριών «υπέρ της Ηπείρου και των Ηπειρωτικών συμφερόντων».Το ανακαινισμένο και νεοκλασικό κτήριο εγκαινιάσθηκε στις 18 Ιουνίου 2006, 120 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου και η εκδήλωση γνωστοποιήθηκε ευρέως με Δελτίο Τύπου.

Kάθε Σάββατο 18:00 – 21:00 στα γραφεία του Συνδέσμου, διδάσκονται δωρεάν οι χοροί της Ηπείρου αλλά και χοροί από όλη την Ελλάδα.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Διεύθυνση: Φίλωνος 11Α ,  Τ.Κ 18531,  Πειραιάς
Τηλ/Fax:  2104177378
http://www.ipirotikos.gr/
- mail:  ips@ipirotikos.gr
www.facebook.com/ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Επιστολή της συγχωριανής μας Ιωάννας Τσουμάνη






Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική εφημερίδα για το Γρεβενίτι, πραγματικά ήταν κάτι που έλειπε, να μπορούμε έστω και ηλεκτρονικά να ερχόμαστε σε επαφή με το χωριό μας. Εξάλλου μάλλον είναι και στο DNA μας να θέλουμε να μαθαίνουμε νέα απο το χωριό!

Διάβασα σήμερα την τελευταία ανάρτηση με τα κοινωνικά και θα ήθελα να συμπληρώσω άλλη μια γέννηση.
Στις 11/7/2012 η Ιωάννα Τσουμάνη και ο Άλκης Κωνσταντινίδης απέκτησαν αγοράκι.

Και πάλι συγχαρητήρια και καλή συνέχεια

Ιωάννα Τσουμάνη




Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τα Κοινωνικά μας !!


ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ 
Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δεν είναι πλήρη. Λείπουν ημερομηνίες, ίσως και άλλες λεπτομέρειες. Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να τα οργανώσουμε πιο καλά και ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη για τα όποια λάθη ή παραλείψεις.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
  • Η Ιωάννα Τσουμάνη και ο Άλκης Κωνσταντινίδης απέκτησαν αγοράκι (11/7/2012).
  • Ο Χρήστος Τσουκάκης και η Αγγέλα απέκτησαν κοριτσάκι. 
  •  Ο Χρήστος Τζώρτζης του Κων/νου και η Κατερίνα απέκτησαν αγοράκι. 
  •  Η Εύη Τζώρτζη του Κων/νου και ο Γιάννης Λαγός απέκτησαν αγοράκι. 
  •  Η Μαίρη Πεζοδρόμου και ο Χρήστος Μπατσόλας απέκτησαν κοριτσάκι. 
  •  Η Βίκυ Παπαζώη και ο Βασίλης Ζόμπρας απέκτησαν κοριτσάκι. 
  •  Η Ευαγγελία Τάτση και ο Ευάγγελος Μπλάλης απέκτησαν κοριτσάκι. 
  •  Ο Γεώργιος Παπάς και η Γεωργία Παπά-Γκάνου απέκτησαν κοριτσάκι και το βάφτισαν Ευαγγελία. 
  •  Ο Γεώργιος Καλαμπόκης και η Ελένη Στραπέλη απέκτησαν κοριτσάκι. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου (ΜΑΣ) και το «ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ» εύχονται σε όλους τους γονείς να τους ζήσουν τα νεογέννητα και να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο ειρηνικό κι ευτυχισμένο.
ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ

  • Ο Χρήστος Κουλούρης και η σύζυγός του βάφτισαν το αγοράκι τους στο Γρεβενίτι και το έβγαλαν Ιωάννη. 
  • Ο Γεώργιος Μπάλας και η Γρηγορία Στραπέλη βάφτισαν το αγοράκι τους και το έβγαλαν Στέργιο. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου (ΜΑΣ) και το «ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ» εύχονται στους γονείς να τους ζήσουν και στους κουμπάρους να είναι καλά και να τα δούνε και γαμπρούς.
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  •  Ο Ιωάννης Πατίκος του Κων/νου πέτυχε στη Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. 
  • Η Παρασκευή Αθανασούλα του Κων/νου Αθανασούλα και της Αγλαϊας Στραπέλη πέτυχε στη Σχολή Νηπιαγωγών στα Γιάννινα. 
 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου (ΜΑΣ) και το «ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ» συγχαίρουν το Γιάννη και την Παρασκευή και τους εύχονται το Πανεπιστήμιο να είναι η αρχή μιας πορείας που θα τους οδηγήσει σε αυτό το επάγγελμα που αγαπάνε.

ΘΑΝΑΤΟΙ
 «Έφυγαν» από κοντά μας: 
  • Ο Ευστάθιος Μπίρμπος 
  • Η Βασιλική Τσουβάρα, σύζυγος Ευάγγελου Τσουβάρα 
  • Η Ελένη Τσουβάρα, σύζυγος του Χρήστου Τσουβάρα 
  • Η Μαρία Φάφα-Αγοροπούλου 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου (ΜΑΣ) και το «ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ» απευθύνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους και τους συγγενείς τους.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η μάχη του Γρεβενιτίου (23 Δεκεμβρίου 1912)


Η Ιστορική μάχη του Γρεβενιτίου 
(23 Δεκεμβρίου 1912)

Από το βιβλίο του Δ. Χατζόπουλου : Οι ΓΑΡΙΒΑΛΔΙΝΟΙ και η μάχη του Δρίσκου.

Γαριβαλδινοί ή Γαριβάλδηδες ονομάζονταν Ιταλοί πολεμιστές που συγκρότησαν εθελοντικό στρατιωτικό σώμα και μάχoνταν στο πλευρό των υπέρ της ελευθερίας πολεμούντων. 
Λέγονταν επίσης και "ερυθροχίτωνες" από το χρώμα του χιτωνίου που έφεραν. Το όνομά τους προέρχεται από τον ιδρυτή του εθελοντικού αυτού σώματος τον Ιταλό πατριώτη Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι. 
 Καταστατική αρχή του εθελοντικού αυτού σώματος ήταν να σπεύδουν και να μάχoνται στο πλευρό των υπέρ της ελευθερίας πολεμούντων. 
Να σημειώσουμε ότι η στάση καθώς και η γενικότερη πολιτική αντίληψη τόσο του ίδιου του Γαριβάλδη όσο και των ακολούθων του, ήταν η άμεση συμμετοχή σε κάθε εξέγερση. 
Πίστευαν ότι η εθνική επαναστατική δράση και η διεθνιστική αλληλεγγύη ήταν αναπόσπαστες καθώς και ότι, εφόσον οι ηγεμόνες δρούσαν ως μια ιερή συμμαχία, έπρεπε να υπήρχε και μια τέτοια συμμαχία των λαών που να αντιστέκεται στην πρώτη.
Έτσι κατά καιρούς τμήματα αυτού του σώματος πολέμησαν υπό τον Γαριβάλδη και τους απογόνους του στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, και έσπευσαν στην Ελλάδα στο πλευρό των Ελλήνων με δύναμη 800 ανδρών οι οποίοι και έλαβαν μέρος στη μάχη του Δομοκού. Επίσης κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο του 1912, πήραν μέρος, διακρίθηκαν στη μάχη του Δρίσκου στην Ήπειρο,το 1914 έδρασαν στην αυτόνομη περιοχή της Ηπείρου, κ.α.




Σχόλιο: Του χρόνου, τον Αύγουστο, θα γίνει πρόταση στον ΜΑΣ, να γίνει μια εκδήλωση για τη μάχη του Γρεβενιτίου με ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας κ.λ.π.

Επίσης, θα πρέπει ένας δρόμος στο χωριό να ονομαστεί: Ο δρόμος των Γαριβαλδινών.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


"Αποκατάσταση οδού Γρεβενίτι-Φλαμπουράρι"




Η εταιρεία Μ. Κουμπής και Σία Ε.Ε. αναδείχτηκε ανάδοχος, στις 7-9-2012, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για  την  αποκατάσταση της οδού Γρεβενίτι- Φλαμπουράρι, προϋπολογισμού  100.000 €.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Προκήρυξη προσλήψεων, στο Δήμο Ζαγορίου !



Προκήρυξη με 8μηνη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, στο Δήμο Ζαγορίου !
Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά την 19/09/2012 έως και την Παρασκευή 28/09/2012.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΔΩ


Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Απόφαση Σταθμός, απο το ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ !!


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου , στην τελευταία του συνεδρίαση (03.09.2012) ομόφωνα αποφάσισε και εκφράζει την άποψη ότι : 
Το υπό εξέταση έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου. 
Τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το περιβαλλοντικό κόστος που θα προκύψει.
Η επίκληση εθνικών και άλλων διαστάσεων για να υποστηριχθεί η σκοπιμότητα του έργου, αδικούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και τον σπουδαίο φυσικό πλούτο της Βόρειας Πίνδου, τον οποίο έχουμε συλλογική ευθύνη να διαφυλάξουμε. 
Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να εξαιρεθεί από τα προτεινόμενα στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή του συγχωριανού μας, Χρήστου Τσαλίκη !!


Έκπληκτος έμεινα αλλά και χαρούμενος ταυτόχρονα, όταν μπήκα στο site που δημιούργησες για την ηλεκτρονική εφημερίδα το "ΤΟ ΓΡEΒΕΝΙΤΙ" και βέβαια συγκινημένος όταν θυμάμαι τα μεγαλεία της Αδελφότητας εκείνης της εποχής. (συνεστιάσεις ,εκδηλώσεις για τη νεολαία μας, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους,(Ακρόπολη ,Μυστράς ), εκδρομές κ.τ.λ. (Ακόμα και τώρα αρκετοί συγχωριανοί με παίρνουν τηλέφωνο να προσπαθήσουμε να την ξανά αναστήσουμε.) Μεταξύ των άλλων μια ιδέα μου για έκδοση εφημερίδας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (θα θυμάσαι πιστεύω ) απ' τη γενική συνέλευση. Η αρχή για μια πρωτόγνωρη προσπάθεια για την Αδελφότητα και το χωριό μόλις είχε ξεκινήσει. Η συμπαράσταση όλου του τότε Δ.Σ. αλλά και όλων των συγχωριανών εντός και εκτός Ελλάδας με συνδρομές, κείμενα, ανταποκρίσεις κ.λ.π. ήταν καταλυτική Προσωπικά θυμάμαι έβαλα όλες τις δυνάμεις για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα ( τυπογραφείο,χωροθέτηση,κείμενα,σχόλια,τηλεφωνήματα κτλ.) Έτσι το πρώτο φύλλο ήταν γεγονός . ( Τι χαρά και αυτή για όλους μας αλήθεια ). Όμως τα καλά κάποια στιγμή τελειώνουν και η συνέχεια το απέδειξε. Μετά από έξι χρόνια πρόεδρος της Αδελφότητας θεώρησα σκόπιμο ( όχι αδυναμία) να παραχωρήσω τη θέση μου σε άλλους νέους ανθρώπους με την ίδια θέρμη για την Αδελφότητα και το χωριό μας. Και αυτό έκανα. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα έπρεπε. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά, η ολιγωρία , η έλλειψή συχνής επικοινωνίας του ΔΣ με τα μέλη της Αδελφότητας,οδήγησαν τα πράγματα στο "τέλος εποχής" όπως σωστά επισημαίνεις."ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ " ήταν φυσικό να ακολουθήσει την τύχη της Αδελφότητας. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση ήταν τα πρώτα σημάδια της κατάληξης. Να γιατί θεωρώ πολύ αξιόλογη την προσπάθεια που κάνεις, θεωρώντας την σαν συνέχεια της κανονικής έκδοσης αρκεί να επιδειχθεί το ανάλογο ενδιαφέρον από όλους μας ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό στην ενημέρωση και με τον τρόπο του ο καθένας να συμβάλει στη ευόδωση της. 
 Ευχαριστώ για την καταχώρηση αν το κρίνεις σωστό. 

 Με πολύ αγάπη 
 Χρήστος Τσαλίκης 
 e.mail: christos.tsalikis@gmail.com

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αύγουστε, καλέ μου μήνα ........


Αύγουστε, καλέ μου μήνα - για το Γρεβενίτι - 
να ’σουν  τρεις φορές το χρόνο!
Τον Αύγουστο το Γρεβενίτι αλλάζει. Τα περισσότερα σπίτια ανοίγουν, κόσμος περπατά στους δρόμους, κόσμο βλέπεις στα καφενεία και το πιο ωραίο; Ακούς στο Μεσοχώρι παιδικές φωνές. Το χωριό σαν να ξυπνά από λήθαργο και αρχίζει να θυμάται παλιές, καλές ημέρες. Πανηγύρι, εκδηλώσεις και άλλα φτιάχνουν έναν μήνα …ποίημα!
v Πανηγύρι, Δεκαπενταύγουστος  2012
Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο τα πένθη, πολύ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που πάει να μας δημιουργήσει μια εθνική ακεφιά και το αποτέλεσμα ήταν ένα πανηγύρι, που οι περισσότεροι γρήγορα θέλουμε να ξεχάσουμε. Ευτυχώς, η νεολαία μας  προσπάθησε και κατάφερε αρκετές φορές να ανάψει το γλέντι.  Το πανηγύρι επισκέφτηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου,  Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Εύχομαι και πιστεύω του χρόνου να έχουμε όλοι τα κέφια μας και να συμβάλλουμε να γίνει ένα πανηγύρι κεφάτο, από τα παλιά… (Δείτε σχετικά βίντεο)


v Στις 17 Αυγούστου το καφενείο της πλατείας οργάνωσε βραδιά καραόκε. Αρκετοί νεολαίοι τραγούδησαν  και  μέχρι το πρωί η πλατεία αντιλαλούσε.
v Lake party οργανώθηκε στη Λίμνη των Πηγών Αώου στις 18 Αυγούστου. Τοποθεσία, μουσική, ποτά, μεζέδες και ό,τι άλλο χρειαζόταν ήταν οργανωμένα άψογα. Του χρόνου  αν αρχίσει   από το μεσημέρι για να δοθεί έμφαση στο τοπίο και προσεχθούν κάποιες λεπτομέρειες (καιρός, διαφήμιση, επιλογή κατάλληλης  ημερομηνίας), ίσως αποτελέσει και καθιερωθεί ως το γεγονός της περιοχής. 



v Ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος (ΜΑΣ) Γρεβενιτίου οργάνωσε και φέτος, με τη βοήθεια του καλού μας χωριανού και χοροδιδασκάλου Βασίλη Ράπτη, ωραία χορευτικά (δείτε σχετικά βίντεο). Ψυχή του Συλλόγου η ακούραστη Νίκη Θεοδωρίκα, που παρότι είχε πένθος φρόντισε μαζί με το δραστήριο Δ.Σ. για την άψογη οργάνωση.  Επίσης, στις 12 Αυγούστου ο ΜΑΣ πραγματοποίησε την ετήσια Γενική του Συνέλευση  και  διαπίστωση όλων ήταν πως με την καλή συνεργασία, μπορούν να γίνουν πολλά.
v Ετήσια Γενική Συνέλευση όπου ο Δήμαρχος ακούει τους κατοίκους του χωριού δεν έγινε! Δήμαρχε, του χρόνου;



v Το γήπεδο της κατασκήνωσης φιλοξενούσε κάθε απόγευμα τους νέους του χωριού, όπου έπαιζαν ποδόσφαιρο και χαίρονταν τη φύση. Πάντως ο καθιερωμένος ποδοσφαιρικός αγώνας Νέοι-«Γέροι» δεν έγινε. Του χρόνου…


v  Εκδρομή-επίσκεψη στη Μονή Βουτσάς, μέσα από το παλιό μονοπάτι, οργάνωσε για τη νεολαία μας  ο Βασίλης Ράπτης και η σύζυγός του Έρη. Πέρσι η σχετική εκδρομή είχε οργανωθεί πάλι από το Βασίλη στο Βορτόπι. Εμπειρίες ξεχωριστές, εικόνες σπάνιες, ήχοι της φύσης, που μόνο όποιος έρχεται στο χωριό βιώνει!
v  Ομιλία-συζήτηση για την εξάρτηση των νέων από ναρκωτικά, αλκοόλ, ίντερνετ κ.ά. οργάνωσε  ο ΜΑΣ με εισηγήτρια την κ.Φείδη  Έρη,  σύζυγο του Βασίλη Ράπτη, και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αρκετοί νέοι του χωριού. paidia
Υπήρξε σκέψη να γίνει και μία ομιλία-συζήτηση για το σωματίδιο του Higgs! Εισηγήτρια θα ήταν συγχωριανή μας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της φυσικής στη Γαλλία, η οποία την ημέρα της ανακοίνωσης για το σωματίδιο του Higgs, ήταν σε αίθουσα του CERN. Δυστυχώς, η ομιλία δεν πραγματοποιήθηκε γιατί η εισηγήτρια ενημερώθηκε καθυστερημένα.
Με τέτοιες εκδηλώσεις βλέπω το καλοκαίρι στο χωριό να λειτουργεί το: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΓΡEΒΕΝΙΤΙΟΥ!!

v Διακοπές νερού είχαμε τις μέρες του πανηγυριού!! Τις μέρες αυτές γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού σε πότισμα κήπων και κάποιοι έμειναν με τις σαπουνάδες στο κεφάλι. Δυστυχώς, κάθε Δεκαπενταύγουστο στο χωριό παίζεται το έργο: «Δεν έχουμε νερό, μας κόψαν το νερό». Ελπίζω του χρόνου να φερθούμε όλοι πιο λογικά, γιατί αλλιώς θα πιστέψω κάποιον που είπε: «Νερό έχουμε, λογική δεν έχουμε!!».



Ο Δασικός  Συνεταιρισμός Γρεβενιτίου, εργάζονται 16 άτομα, άρχισε τις εργασίες του στις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια σταμάτησε, επειδή δεν ήταν έτοιμα από το Δήμο Ζαγορίου ο Πίνακας Υλοτομίας και η Διαχειριστική ΄Εκθεση. Ελπίζουμε αυτή η καθυστέρηση να μην έχει ως αποτέλεσμα οι καιρικές συνθήκες να εμποδίσουν την υλοτομία, την μεταφορά και την πώληση της ξυλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά των συγχωριανών μας.
Το  ΔΗμοτικό ΠΕριφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι.) δεν έδωσε φέτος την καθιερωμένη, εδώ και πολλά χρόνια, θεατρική παράσταση στο Μεσοχώρι. Δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά σίγουρα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Ελπίζω ότι του χρόνου θα δούμε πάλι το ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. στο Μεσοχώρι.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ... ΜΕΛΛΟΝ


Αν  θέλουμε να προοδεύσουμε,
πρέπει να “γυρίσουμε πίσω”!
                                                                                                 
                                                                                                          Toυ  Γιάννη Σιούλα*

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση αποτέλεσε απλώς τη βιτρίνα της κατάρρευσης ενός συστήματος, στο οποίο κυρίαρχη θέση είχε η ανθρώπινη απληστία. Απληστία, που είχε καταλάβει στο μέγιστο βαθμό τους πλούσιους, σε μικρότερο όμως βαθμό και τους φτωχούς. Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορά: Η απληστία των φτωχών είναι η αλυσίδα με την οποία τους δένουν οι πλούσιοι. «Το χρέος και η πείνα είναι τα δύο όπλα που χρησιμοποιούν οι αφέντες του κόσμου για να υποδουλώσουν τους λαούς, να εκμεταλλεύονται την εργατική τους δύναμη, τις πρώτες ύλες και τα όνειρά τους» γράφει ο Ζαν Ζιγκλέρ στο βιβλίο του «Η αυτοκρατορία της ντροπής».
            Επειδή όμως όλοι μιλούν για τους κακούς πλουσίους που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς, θα ασχοληθώ λίγο με την μεσαία και κατώτερη τάξη και για τον τρόπο με τον οποίο εύκολα έπεσαν στην παγίδα του κεφαλαίου. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε: «Για να σου ανεβούνε στο σβέρκο πρέπει κι εσύ να σκύψεις λίγο».
            Αν γυρίσουμε  λίγα χρόνια πίσω οι γονείς μας, οι οποίοι δεν είχαν προσβληθεί από το μικρόβιο της υπερκατανάλωσης, όταν αναγκαστικά και σπάνια δανείζονταν ντρέπονταν, εμείς δανειζόμαστε και …καμαρώνουμε. «Αν δεν χρωστάς, δεν πας μπροστά», μου είπε κάποτε μια επιχειρηματίας. Είχε δίκιο, αλλά αυτό ισχύει για τους επιχειρηματίες στους οποίους το δάνειο παράγει κέρδος, ενώ για τους φτωχούς το δάνειο παράγει χρέος. Αφού εξαπατήθηκαν λοιπόν οι φτωχοί, έτρεχαν στις τράπεζες για τις οποίες νόμιζαν ότι από αιμοβόρα αρπακτικά είχαν ξαφνικά μεταμορφωθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, δάνειο για ρετιρέ διαμπερέ (πού να ξέρουμε οι χωριάτες το διαμπερές), δάνειο για αυτοκίνητο (κατά προτίμηση τζιπ), για…, για…, για ό,τι θέλεις σε 72 δόσεις  και μας οδήγησαν εκεί που έλεγε ο Πασκάλ Μπρυκνέρ: «Με τα δάνεια υποθηκεύουμε το μέλλον μας». 
            Ποιος είχε πλέον λίγα λεφτά στην άκρη, που έλεγαν οι παλιοί; Ελάχιστοι. Αν ψηφιστεί ένας αντεργατικός νόμος (και έχουν ψηφιστεί πολλοί) μπορούμε να απεργή- σουμε; Όχι, γιατί καραδοκούν οι δόσεις για τις τράπεζες.
            Αυτή η κρίση πρέπει να είναι και μια διαδικασία γέννησης μιας καινούργιας συνείδησης, μιας καινούργιας στάσης των φτωχών. Οι πλούσιοι δεν έχουν λόγο να αλλάξουν ή αλλάζουν πιο δύσκολα. Οι φτωχοί είναι ευκαιρία να φιλοσοφήσουν και να γίνουν πλούσιοι σε στάσεις ζωής. Στάσεις ζωής που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντικατανάλωση.
            Ας θυμηθούμε λίγο τους πιο παλιούς που ανακύκλωναν σχεδόν τα πάντα! Τα άχρηστα ρούχα γίνονταν κουρέλια, οι άδειοι ντενεκέδες γλάστρες, τα γυάλινα βαζάκια πλένονταν και ξαναχρησιμοποιούνταν. Θυμάμαι τον πατέρα μου που κατέβαινε στα Γιάννινα με κάτι τσάντες μεγάλες και δεν κουβάλαγε στο χωριό χιλιάδες πλαστικές σακούλες.
            Ας θυμηθούμε τους παλιούς που έτρωγαν κρέας αραιά, χωρίς να παραμελούν τα όσπρια, τα χόρτα και άλλες χρήσιμες τροφές. Η υπερκατανάλωση κρέατος έφερε «τα χοληστερίνια» που έλεγε μια γριά, έφερε την πτώση της ποιότητας, έφερε φαινόμενα όπως των τρελών αγελάδων. Φτηνό κρέας και καλό δεν γίνεται.
            Στην παραζάλη μας έχουμε φέρει τα πάνω κάτω. Ντομάτα σαλάτα το χειμώ-να, λάχανο το καλοκαίρι! Φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζονται θερμοκήπια, φυτοφάρμακα και βιασμός της φύσης, αλλά όποιος βιάζεται, κάποτε θα πάρει εκδίκηση. Αντί για τσίπουρο και κρασί που παράγουμε άφθονα και καλής ποιότητας, πίνουμε εισαγόμενο ουίσκι που πολλές φορές είναι και «μπόμπα».
Με αυτά και με αυτά φτάσαμε σε μια οικονομία της τρέλας.  Εκεί που ο καπι-ταλίστας έπρεπε να επενδύσει κεφάλαια σε εργατική δύναμη για να αποκομίσει κέρδη, τώρα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη στροβιλίζοντας μετοχές από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη και στο Τόκιο. Ένα βαρέλι πετρέλαιο τέλη Ιουνίου κόστιζε 140$  και τέλος Δεκεμβρίου 34$.  Η αξία των αγαθών είχε να κάνει με χρηματοοικονομικά τεχνάσματα και όχι με πραγματικές αξίες. Η Αθήνα σε έρευνα πρωινής εφημερίδας τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν πιο ακριβή από το Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη!
Ποιος όμως θα πληρώσει αυτή την κρίση; Όπως πάντα οι φτωχοί. Μα, θα πει κάποιος και οι πλούσιοι χάνουν κέρδη. Ναι, απλώς οι πλούσιοι θα γίνουν πιο λίγο πλούσιοι, ενώ οι φτωχοί πάμφτωχοι. Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους. Για να μην γίνει όμως αυτό πρέπει να γυρίσουμε πίσω και στις τιμές των αγαθών και η διαφορά να αφαιρείται από τα υπερκέρδη των πλουσίων.
Αν κανένας δεν χάσει τη δουλειά του, που το εύχομαι ολόψυχα, πρέπει αυτή η κρίση να αποτελέσει την ευκαιρία για να δούμε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Για να προοδεύσουμε πρέπει σε κάποια πράγματα “να γυρίσουμε πίσω”.  Είναι ανάγκη πλέον να δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος με λογική κατανάλωση, ελάχιστο δανεισμό, πραγματικά μεγέθη, μια κοινωνία των πολιτών περισσότερο δίκαιη, πιο λογική και ευτυχισμένη. Είναι ανάγκη να βλέπουμε στο μέλλον και αυτό θα γίνει αν ακούμε τους νέους οι οποίοι έχουν πολύ μέλλον, ενώ οι ηλικιωμένοι που αποφασίζουν για το μέλλον, έχουν πολύ παρελθόν. Είναι ανάγκη οι κυβερνώντες να ακούσουν τους ψιθύρους των νέων και να καταλάβουν τις ανάγκες τους, γιατί αν δεν τους ακούνε τότε οι νέοι θα αναγκαστούν να ουρλιάξουν, να σπάσουν, να κάψουν. Και μην ξεχνάτε οι νέοι ποτέ δεν καίνε δάση, δεν βρωμίζουν τη θάλασσα, δεν μολύνουν τον αέρα. Αυτές είναι δουλειές των γραβατοφόρων!!

* Το άρθρο δόθηκε για δημοσίευση το 2009 στην εφημερίδα της Αδελφότητας Γρεβενιτίου, αλλά δεν δημοσιεύτηκε και η εφημερίδα στη συνέχεια σταμάτησε την κυκλοφορία της. Αν τώρα το θεωρείτε επίκαιρο, φανταστείτε τότε… 

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τους ξέρετε. Τα ξέρετε ;


Τα πιο κάτω τα «ψάρεψα» από διάφορες πηγές.   Καμαρώστε !!


ΑΣΠΙΩΤΗΣ Κώστας
Στο Ηρώδειο ο «Αμφιτρύων» του Μολιέρου
Τελικά, ο «Αμφιτρύων» θα «ανέβει» στο Ηρώδειο, καθώς βρέθηκε η πολυπόθητη ημερομηνία, κι έτσι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού.
Η κωμωδία του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, την οποία παρακολούθησαν τουλάχιστον 10.000 θεατές το διήμερο της 4ης και 5ης Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα.
Εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία, ο Γάλλος κωμωδιογράφος έστησε μια έξυπνη κωμωδία, η οποία ευτύχησε στη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, της φιλολόγου που έχει βάλει την υπογραφή της και στις δύο προηγούμενες παραστάσεις έργων του Μολιέρου από τον Βογιατζή, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων  («Μισάνθρωπος» - «Σχολείο Γυναικών»).
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Αμφιτρύων» του Μολιέρου - Εθνικό Θέατρο
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη - Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής - Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη - Κοστούμια: Άγγελος Μέντης Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός - Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης - Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος - Βοηθοί σκηνοθέτη: Χάρης Φραγκούλης, Ελένη Ευθυμίου. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση (Αλκμήνη), Γιώργος Γάλλος (Αμφιτρύων), Νίκος Κουρής (Δίας), Δημήτρης Ήμελλος (Σωσίας), Χρήστος Λούλης (Ερμής), Εύη Σαουλίδου (Κλεάνθη), Στεφανία Γουλιώτη (Νύχτα). Στους ρόλους των στρατηγών οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

Θέατρο Ηρώδου Αττικού              
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012  ΩΡΑ 21.00




ΠΑΠΑΒΡΑΝΟΥΣΗΣ Νίκος
Με   Πρωτοψάλτη  και Ρεμπούτσικα
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία  Ρεμπούτσικα αυτό το καλοκαίρι συνεχίζουν το ταξίδι τους, έχοντας στις αποσκευές τους ...τραγούδια και μουσικές πλημμυρισμένα από το φως της Ελλάδας, με ήχους που μυρίζουν Ανατολή αλλά κλείνουν το μάτι και στη Δύση.
           
«Μπαχάρι, κανέλα και γιορτή» είναι ο τίτλος της εξαιρετικά επιτυχημένης παράστασης του χειμώνα που το κοινό αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, ένα  πρόγραμμα γεμάτο τρυφερότητα και ευαισθησία , που ξεσήκωσε  τους θεατές με το πάθος και την  δύναμή του.
Μία συναισθηματική στιγμή που ένωσε τις δύο καλλιτέχνιδες  επί σκηνής με υπέροχο τρόπο και η οποία επισφραγίστηκε με την έκδοση του καινούργιου τους cd «Για που τραβάς ελπίδα».
Μία φωνή, ένα βιολί και μία ορχήστρα ιδιαίτερη που βγάζει φωτιές, με κάθε μουσικό να παίζει 2-3 όργανα, συναντιούνται για να πλημμυρίσουν την σκηνή με μουσικές και τραγούδια που ξεσηκώνουν, συγκινούν και δημιουργούν υπέροχα συναισθήματα.
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα γεμίσει τις καρδιές μας με τα διαχρονικά της τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, θ’ αγκαλιάσει τα όνειρά μας με τα ολοκαίνουργια τραγούδια της και μαζί με την Ευανθία Ρεμπούτσικα θα μας  ταξιδέψουν μουσικά στην Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, τα Βαλκάνια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στην παράσταση παίρνουν μέρος 5 μουσικοί σολίστες:
Συμβουλόπουλος Ανδρέας- πιάνο, κρουστά
Δημητρακόπουλος Θάνος - κανονάκι
Παπαδάτος Άγγελος - κοντραμπάσο
Παπαβρανούσης Νίκος – τύμπανα
Σταυρίδης Θάνος - ακορντεόν

Υ.Γ. Πέρσι, τυχαία, καμάρωσα τον παιδικό μου φίλο Νίκο Παπαβρανούση να παίζει κρουστά στη Μήλο, όπου τραγουδούσε η Έλλη Πασπαλά.



ΤΡΙΑΔΗΣ Παναγιώτης
        
Οι διοικούντες της Skoda Ξάνθης έφεραν στα Πηγάδια ακόμα ένα ταλέντο με στόχο και αυτός μετά από κάποια χρόνια να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο σύλλογο.  Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τριάδη (γιο του συγχωριανού μας Βασίλη Τριάδη).
Η επίσημη ανακοίνωση της Ξάνθης ανέφερε:
«Η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΟ ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΙΑΔΗ.»
Ο Παναγιώτης Τριάδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1992 στο Χερντέκε της Γερμανίας, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Νάουροντ. Σε ηλικία 12 ετών (2004) και μέχρι το 2008 αποτέλεσε μέλος των ακαδημιών της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στη συνέχεια, πήγε στην Βέχεν Βισμπάντεν, όπου αγωνίστηκε στις μικρές κατηγορίες της ομάδας.


Υ.Γ. Εύχομαι ο Παναγιώτης, με τον οποίο παίζαμε μπαλίτσα στο Μεσοχώρι να γίνει βασικός στην Ξάνθη, αν και θα μου άρεσε να παίζει στον ΠΑΣ, και να φτάσει μέχρι την Εθνική Ελλάδας.



Γεια  σου  Γρεβενίτι !!


Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ε, όχι και τη Βάλια Κάλντα !!



Μια και η λέξη «ανάπτυξη» έχει γίνει talk of the town μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και άκρως τουριστική όπως είναι η Βάλια Κάλντα ετοιμάζονται να κάνουν έφοδο οι μπουλντόζες;
Μπορεί να μας αποκαλυφθεί ο «εγκέφαλος» αυτού του οραματικού project (sic) για τη σωτηρία της χώρας και με την παραμονή μας στο ευρώ;
Και πρέπει να αποκαλυφθεί γιατί δεν είναι δυνατόν στο τέλος όλη τη δόξα να την πάρει οι Τρόικα και όχι οι ιθαγενείς σωτήρες.Για να κόψουμε την πλάκα, στο Ζαγόρι – και όχι μόνον- κάτοικοι και φορείς είναι επί ποδός αφού δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή φράγματος που θα εκτρέπει τα νερά του Αώου και που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων όπου είναι η συμβολή Αώου με το Αρκουδόρέμα.
Το έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου με φορέα υλοποίησης την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, σκοπό έχει τη διοχέτευση των νερών προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά.
Το δημοτικό συμβούλιο του  Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του, αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου. Παράλληλα ο δήμος δηλώνει αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που θα αλλοιώνει το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς επίσης και της περιοχής προστασίας της φύσης (πυρήνας του Ε.Π.Β. Πίνδου τμήμα Βάλια Κάλντα.
Για το θέμα διεξάγεται και ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών με πρωτοβουλία των κατοίκων της Βωβούσας.
ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ !!