Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Βαφτίσια!


Ο Δημήτρης Ζαβραδινός και η Χρύσα Θεοδωρίκα βάφτισαν το αγοράκι τους και το ονόμασαν: Μιχαήλ-Μάριο.
Ο ΜΑΣ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" τούς εύχονται να τους ζήσει.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δασικός Συνεταιρισμός Γρεβενιτίου




Φωτό: Λάμπρος Μαζανίτης

Συνεχίζονται οι εργασίες του Δασικού Συνεταιρισμού Γρεβενιτίου. Δεν θυμάμαι ποτέ να μπαίνει ο Νοέμβριος και οι συγχωριανοί μας να δουλεύουν στο δάσος. Ευτυχώς, ο καιρός αυτήν και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει χωρίς βροχές και ευχόμαστε οι εργασίες να περατωθούν χωρίς  πολλά προβλήματα. 



Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σπύρου-Σουκουβέλος: Ενώνουν δυνάμεις

                                          


Δύο πρώην Δήμαρχοι ενώνουν δυνάμεις

Κοινό ψηφοδέλτιο στο Ζαγόρι για

 Γ. Σουκουβέλο – Β. Σπύρου

• «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Ζαγορίου βάζουν οι πολιτικές κινήσεις των τελευταίων ημερών και ωρών και, όπως πληροφορούμαστε, η συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων δύο πρώην Καποδιστριακών Δημάρχων, του πρώην Δημάρχου Τύμφης Γιώργου Σουκουβέλου και του πρώην Δημάρχου Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, είναι οριστική και οι αποφάσεις ελήφθησαν για κοινή κάθοδο στον Δήμο Ζαγορίου στις εκλογές του Μαΐου.

Ταράζουν τα… νερά
Επικεφαλής θα είναι ένας από τους δύο πρώην Δημάρχους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνένωση των δύο παρατάξεων ταράζει τα πολιτικά νερά της περιοχής και φέρνει… πονοκέφαλο στην παράταξη του σημερινού Δημάρχου Γαβριήλ Παπαναστασίου.
Σύντομα και οι λεπτομέρειες…
ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ   (Από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ)

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Καλός πολίτης

Ο  Γιάννης Χ. Παπαχριστόδουλος απολύθηκε από το στρατό. Είναι πολίτης.
Ο  ΜΑΣ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ"  τού εύχονται:
 "Καλός πολίτης  και καλή πορεία στα μαθηματικά" .
Όσο για την παλιά ευχή: "Με μια καλή νύφη" που ακολουθούσε το "καλός πολίτης" θα το αφήσουμε για αργότερα.


Ο Γιάννης Παπαχριστόδουλος στο μέσον με το κίτρινο μπλουζάκι


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Νέα από το Γρεβενίτι


  • Συλλήψεις 
Δύο ύποπτους οι οποίοι περιφέρονταν στο χωριό συνέλαβε η αστυνομία, που κλήθηκε από το Μέτσοβο. Αν υπάρξει προσεχώς ανακοίνωση από το Α. Τ. Μετσόβου, θα σας ενημερώσουμε.


  • Εγκαίνια
Πίνακας  της Κλεονίκης Μότση
Εγκαίνια πραγματοποίησε, χθες 26 Οκτωβρίου του Αγίου Δημητρίου, η δημοτική αρχή του Δήμου Ζαγορίου στο δρόμο από το Μνημείο στη Ρέτσια μέχρι το Ναό του Αγίου Δημητρίου, που ασφαλτοστρώθηκε!

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !



Μέγαν εύρατο εν τοις κοινδύνοις,
σέ υπέρμαχον η οικομένη,
αθλοφόρε μεγαλομάρτυς Δημήτριε,
Χριστόν τον Θεόν ικέτευε δωρήσασθε
ημίν το μέγα έλεος.
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
και ιδιαίτερα στους συνεορτάζοντες .

Jim Pailas

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η Βιβλιοθήκη σε κίνδυνο!




Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν από το χωριό στο "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ",  αρκετά κεραμίδια από τη σκεπή του ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ  ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ έχουν σπάσει. Υπάρχει, λοιπόν, κίνδυνος  το κτήριο να βάλει νερά και να προκληθούν ζημιές στη "Βιβλιοθήκη  του Σκάρπα".
Πρέπει το συντομότερο ο Δήμος Ζαγορίου να φροντίσει για την αποκατάσταση της ζημιάς. 
Η Βιβλιοθήκη  περιλαμβάνει σπάνια βιβλία που είχε δωρίσει ο Επίσκοπος Σκάρπας τη δεκαετία του 1930. Η βιβλιοθήκη έμεινε παραμελημένη για χρόνια και πολλά βιβλία ίσως "χάθηκαν", τα έφαγαν οι "ποντικοί" ή μούχλιασαν. Πολύ αργά οργανώθηκε και είναι κρίμα να προκληθούν ζημιές, από μερικά   σπασμένα κεραμίδια! 
Βέβαια, θα ρωτούσε κανείς τι χρειάζεται μια Βιβλιοθήκη χωρίς αναγνώστες, ενώ όταν το χωριό είχε παιδιά-αναγνώστες δεν είχε βιβλιοθήκη! 
Δεν είμαι βέβαιος, αλλά νομίζω ότι στη Βιβλιοθήκη φυλάσσεται και το αρχείο του Λέανδρου Βρανούση.      

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σώστε την εκκλησία μας !!


"Τα πάντα ρει", έλεγε ο Ηράκλειτος, που σημαίνει ότι όλα φθείρονται με το χρόνο και αν δεν συντηρηθούν, ιδιαίτερα τα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι σίγουρο ότι  με τον καιρό θα καταστραφούν. 
Τι θέλω να πω. 
Δεν είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενο άτομο, αλλά εκτός από το θρησκευτικό αίσθημα η ίδια η θρησκεία και ο χριστιανισμός γενικά είναι η ίδια η ιστορία μας, που με αυτή μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές και γενεές εκατοντάδες χρόνια τώρα. 
Γύρω απ’ τη θρησκεία έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θρύλοι και παραδόσεις, έχουν δημιουργηθεί τα ήθη και τα έθιμά μας, που οφείλουμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές με κάθε θυσία, όπως τα παραδώσανε σε μας οι πρόγονοί μας . 
Να μάθουν και να διαβάζουν την ιστορία και να συνεχίσουν να πορεύονται με τα ιδανικά τού χριστιανισμού (αγάπη, αλτρουισμός, ανθρωπισμός κτλ.) Οι άνθρωποι για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα έχτισαν τις εκκλησίες, τα παρεκκλήσια, τα εξωκκλήσια κ.ο.κ. Βεβαίως οι εκκλησίες, ιδιαίτερα στα χωριά, δεν είναι μόνο τόπος λατρείας αλλά και τόπος επικοινωνίας, τόπος ανταμώματος των συγχωριανών. 
Μετά την κοπιαστική εβδομάδα, λίγη κουβεντούλα, λίγα σχόλια ακόμα και κάποιο  καλοπροαίρετο κουτσομπολιό  δεν βλάπτουν.
Το καλοκαίρι που έκανα τις διακοπές στο Γρεβενίτι μαζί με ένα ζευγάρι που φιλοξενούσα και βρισκόταν για πρώτη φορά στο Ζαγόρι, μέσα στο θαυμασμό για το παραμυθένιο τοπίο του χωριού, ανάμεσα στο απόλυτο πράσινο και τα άφθονα νερά του χωριού μας, ( που δεν έφταναν τα μόνιμα, ήρθαν και τα καταστροφικά της νεροποντής)  εκδήλωσαν και έντονο ενδιαφέρον να επισκεφθούν την κεντρική εκκλησία του χωριού μας, αυτό το υπέροχο αλλά λαβωμένο μνημείο, μία φορά απ’ την καταστροφική και δολοφονική μανία των ναζί που έκαψαν τη μισή και μία απ’ τη φθορά του χρόνου.
Έτσι μέσα στο θαυμασμό για την  πλούσια εικονογράφηση και το υπέροχο σκαλιστό, ιστορικό τέμπλο, δυστυχώς είδαμε και τις επικίνδυνες ρωγμές στην αριστερή πλευρά του κυρίως ναού και κατ’ ομολογία του αγαπητού Γιώργου Ράπτη, υπεύθυνου για τα θρησκευτικά δρώμενα του χωριού και κλειδοκράτορα, η επικινδυνότητα να καταρρεύσει η εκκλησία είναι μεγάλη. Οι εκκλήσεις που έχουν γίνει απ’ την εκκλησιαστική επιτροπή προς τους αρμόδιους απέβησαν δυστυχώς άκαρπες.      
Μπορεί κανείς να φανταστεί την τραγωδία, αν συμβεί κάτι τέτοιο; 
Και αν συμβεί σε ώρα λειτουργίας; Αλίμονο!!! 
Εύκολο είναι να καταλάβει κανείς την ανησυχία μας και μέσα απ’ αυτή να κάνουμε έκκληση μέσα απ΄ το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική μας εφημερίδα προς όλους του φορείς της πολιτείας, Δήμο, Περιφέρεια , Μητρόπολη (κυρίως αυτή) κτλ. Έλεος!!! 
Κύριοι υπεύθυνοι, μην αφήνετε τα χωριά μας στο έλεος του Θεού επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. 
Την κρίση δεν τη δημιούργησαν οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού. Ξέρετε , πολύ καλά μάλιστα, ποιοι ευθύνονται. 
Στην εκκλησία εκτός  από ένα ταπεινό κεράκι που θα ανάψουν θα πουν και μια κουβέντα, θα μετρηθούν πόσοι λείπουν και εν πάση περιπτώσει θα σκάσει λίγο ένα χαμόγελο στα χείλη τους.  Αφήστε τις φορολογίες των επί δεκαετίες ακαλλιέργητων και δασωμένων ψευτοχώραφων ( ήδη τα περισσότερα τα έχει πάρει το δασαρχείο)  και δώστε τους το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια      

Σώστε την ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας για να μη θρηνήσουμε συν τοις άλλοις και θύματα αγνών ανθρώπων. 
Ανθρώπων που δικαιούνται μια Κυριακή, μια γιορτή να ανταμώνουν, να κουβεντιάζουν, να μαθαίνουν εν πάση περιπτώσει ποιος «ζει και ποιος πεθαίνει.» 
Ή μήπως δεν είναι έτσι;  
   Σώστε την Εκκλησία μας.                                                                   

Το απαιτούμε και το δικαιούμαστε.     

                                                        Χ.  Τσαλίκης

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις!




Η  υπόθεση  με την εμφιάλωση του νερού, μάλλον, δεν πηγαίνει καλά!
Συγχωριανοί και φίλοι του χωριού επικοινώνησαν με το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" και πρότειναν να δημοσιευτούν κάποια ερωτήματα. 

  •  Η απόφαση της Περιφέρειας ορίζει ως: "Έναρξη υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων την 31/5/2011" και "Προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου την 31/5/2013". Δεδομένου ότι η επιχείρηση ΘΥΑΜΙΣ  ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα το επενδυτικό σχέδιο, μπορεί κάποιος από το Δήμο να μας πληροφορήσει τι γίνεται;
  • Επίσης, στη Λαϊκή Συνέλευση (9/6/2013) αποφασίστηκε η Εταιρία να καταβάλει 6.000 € στον Μορφωτικό Σύλλογο Γρεβενιτίου (ΜΑΣ), το μισό του ετήσιου ενοικίου(;), μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Από πληροφορίες από τον ΜΑΣ, δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ!

Οι Γρεβεντάτες και φίλοι περιμένουν απαντήσεις από τον Δήμο Ζαγορίου και από όποιον άλλον έχει τεκμηριωμένη άποψη για το ζήτημα. Κυρίως, ο Δήμος Ζαγορίου πρέπει να μας ενημερώσει πού βρίσκεται το ζήτημα;

Τελικά, μήπως η υπόθεση πηγαίνει καλά!
 
 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Νέα διάρρηξη στο Γρεβενίτι!


    Σύμφωνα με πληροφορίες στο χωριό σημειώθηκε νέα διάρρηξη, σε σπίτι που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού! Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαρρήκτες αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές και μικροαντικείμενα.  
  Τα πράγματα στο χωριό είναι σοβαρά! Επειδή όλα τα κάστρα από μέσα πέφτουν, πρέπει να γίνει κάτι ώστε αυτό να σταματήσει. Από την άλλη είναι να απορεί κανείς! Πώς τα κουβαλάνε; Πού τα πηγαίνουν; Δεν τους βλέπει κανείς;  
Κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση και πρέπει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά, αλλά ποιος;

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Δημοτικές εκλογές ...




Στο Δήμο Ζαγορίου ο σημερινός δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου θα είναι παρών για μία ακόμη φορά σε εκλογική μάχη. Θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην προέδρου Παπίγκου Λεωνίδα Τσουμάνη.
(Από Αγιωργίτικα Νews  Τα Νέα της Ηπείρου)