Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΖΑΓΟΡΙ:ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
"ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ"

Υποψήφιος  Δήμαρχος



Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ρεντζαίοι - Οι Βασιλείς της Ηπείρου και ...ολίγον Γρεβενίτι



Ηταν την άνοιξη του 1909 όταν ο τσέλιγκας του Ανωγείου Ιωαννίνων Κώστας Ρεντζος πήγε στο βουνό να δεί τα ζά του και χάθηκε για πάντα . Φήμες αργότερα έλεγαν πως τον σκότωσαν ζωωκλέφτες και το κουφάρι του τα εφάγαν τα αγρίμια.
Εμεινε χήρα η γυναίκα του και πέντε ορφανά που απο τσελιγκόπουλα βολόδερναν για να επιβιώσουν .
Εκείνη την εποχή οι διάσημοι της ιστορίας μας τα δύο ορφανά ο Γιάννης και ο Θύμιος ήταν 10 και 7 χρονών αντίστοιχα .

Τα χρόνια περνούν τα Γιάννενα ελευθερώνονται απο τους Τούρκους και ο Γιάννης πάει φαντάρος. Εκεί κάποιος του σφυράει ότι δολοφόνοι του πατέρα του ήταν οι τάδε ταδε και τάδε. Μια και δυό λοιπόν λιποτακτεί μαζί με τον οπλισμό του πάει στο χωριό βρίσκει τον μικρό αδερφό τον Θύμιο και πάνε να πάρουν εκδίκηση.
Βγαίνουν λοιπόν στο βουνό, ανακαλύπτουν τους 3 θεωρούμενους δολοφόνους και τους σκοτώνουν.
Λιποταξία και φόνος ίσον ικανή αιτία την εποχή εκείνη για να πάρουν τα βουνά.
Το ρίχνουν στις ληστείες και στις απαγωγές . Τον Μάρτιο του 1917, μαζί με άλλους λήστεψαν ένα καραβάνι που κατευθυνόταν από τα Ιωάννινα προς την Καλαμπάκα, σκότωσαν έναν εβραίο έμπορο και του αφαίρεσαν 100.000 κορώνες και, ακόμη, κινδύνεψε από αυτούς η σωματική ακεραιότητα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου, ο οποίος κατευθυνόταν στα Ιωάννινα.


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου





Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τον πλάτανο και τα μάτια σας

Γρεβενίτι, Μεσοχώρι (Λα Γκόντρου)
Ο πλάτανος είναι εκεί και μετράει την ηλικία του χωριού! ΄Αντεξε τόσα! Τώρα;
Χαιρέτα μου τον πλάτανο!

Φανταστείτε το χωριό σας χωρίς τον πλάτανο στην πλατεία, κάτω από τη σκιά του οποίου περνάτε τις καλοκαιρινές μέρες ή το παραλίμνιο της πόλης χωρίς τα πλατάνια.



Τα αιωνόβια αυτά δέντρα, για την Ελλάδα, δεν έχουν μόνο περιβαλλοντική και αισθητική αξία, έχουν επίσης κοινωνική και οικονομική. Και δυστυχώς, η πιθανότητα να μην υπάρχουν αύριο Παρασκευή, κάθε άλλο παρά σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι. Όπως εξαφανίστηκαν από διάφορες ασθένειες οι φτελιές και τα κυπαρίσσια, έτσι μπορούν να χαθούν και τα πλατάνια εξαιτίας της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους. Ήδη τα πλατάνια του ποταμού Καλαμά έχουν νεκρωθεί.
Για τη μεγάλη αυτή απειλή της ασθένειας αλλά και για τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, έγινε εκτενής ενημέρωση και συζήτηση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Du Lac που διοργάνωσαν χτες το πρωί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας-Ηπείρου και το Παράρτημα Ηπείρου-Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !

O συγχωριανός μας Γιάννης Παπαχριστόδουλος του Χρήστου πήρε το πτυχίο του από το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο ΜΑΣ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" τού εύχονται  καλή σταδιοδρομία
και να λύσει την ...υπόθεση Riemann!

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Το Κοινόν των Ζαγορισίων»: Εκλογή υποψήφιου Δήμαρχου

Share Button
ΖαγόριΑνοιχτή συνέλευση κατοίκων και φίλων του Ζαγορίου καθώς και των μελών της Δημοτικής Κίνησης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στα Άνω Πεδινά και εξέλεξε ως υποψήφιο Δήμαρχο στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές για το Δήμο Ζαγορίου, το Βασίλη Δαλκαβούκη του Κωνσταντίνου.
Ο Βασίλης Δαλκαβούκης κατάγεται από το Μονοδένδρι Ζαγορίου και είναι
Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου
Πανεπιστημίου Θράκης. Το Ζαγόρι αποτελεί ένα από τα ερευνητικά του πεδία.
Η Συντονιστική Γραμματεία της Κίνησης.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

"Το Κοινόν των Ζαγορισίων" 

θα εκλέξει τον επικεφαλής την Κυριακή

Η Δημοτική Κίνηση «Το Κοινόν των Ζαγορισίων», με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της, όλους τους Ζαγορίσιους και τους φίλους του Ζαγορίου, σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών, για την εκλογή υποψήφιου Δημάρχου.
Το  Ξενοδοχείο του Γρεβενιτίου!
Ολημερίς το χτίζανε και χτίζανε και...χτίζανε...!
Αφιερώνεται στους υποψήφιους δημάρχους!


Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Λέξεις που χάνονται από το Γρεβενίτι


                                             
                                                    
                                                                                                                        
                                                                                              ΜΕΡΟΣ  ΤΕΤΑΡΤΟ
                                                                                                       
                                                                                          Του   Γιάννη Σιούλα

κόφα: Είναι το ξύλινο  φλασκί για το κρασί,  που το  χρησιμο-
ποιούμε στους γάμους. Ένα τέτοιο είχε φυλαγμένο ο πατέρας μου και δεν ξέρω πόσες δεκάδες Γρεβεντάτες έχει παντρέψει! Τελευταίος ο Δημήτρης ο Φάφας. Την κόφα την είχε ο βλάμης και την έδινε και έπιναν κρασί  οι  προσκεκλημένοι άντρες. 
Στο λεξικό του Μπαμπι-
νιώτη υπάρχει το "κόφα", αλλά με την έννοια του κοφινιού. Ετυμολογία: κόφα<βενετσιάνικο cofa, πιθ. αραβ. guffa<αρχ. κόφινος (άρα αντιδάνειο) <λατ. cuppa "κύπελλο".
Επειδή η κόφα στο γάμο πήγαινε από άντρα σε άντρα, στο χωριό έχει επικρατήσει η λέξη "κόφα" μεταφορικά να χρησιμοποιείται για ελευθεριάζουσα γυναίκα.
 Δεν αποκλείεται, βέβαια, να έχει γίνει το αντίστροφο! 


νταγερές και πιο συχνά στο Γρεβε-
νίτι νταερές ή νταϊρές
Πρόκειται για το ντέφι, το λαϊκό μουσικό όργανο που έχει κύμβαλα στη στεφάνι του. Πρόκειται για λέξη δανεική από το τουρκικό daire, που είναι αραβικής αρχής. Λείπει από τα νεότερα λεξικά, κάτι που είναι  λάθος, αφού είναι λέξη ζωντανή και πανελλήνια.
Γνωστό είναι το τραγούδι της Αλεξίου σε στίχους του Λ. Παπαδόπουλου, το Βάρα νταγερέ. Επίσης, συχνά ακούμε τη μεταφορική φράση "κάποιοι χορεύουν όπως βαράει ο νταγερές του τάδε" δηλ. είναι υποχείριά  του.

 μπούκες 
Μπούκες στο Γρεβενίτι λένε τα μάγουλα. Τη λέξη την έχει το λεξικό του Μπαμπινιώτη ως μπούκα  και αναφέρει  ότι η αρχική της σημασία ήταν "μάγουλο, γνάθος" από το λατινικό bucca. H αρχική της σημασία μάλλον ήταν "το μέγα και δύσμορφον στόμα" όπως αναφέρει το λεξικό του Δημητράκου. Στο Γρεβενίτι συχνά άκουγες την έκφραση: "Αυτός έχει κάτι κόκκινες μπούκες!"  

 μπάλ(λ)α
Στα Λεξικά θα συναντήσεις όλες τις ερμηνείες της λέξης, εκτός από αυτή που έχουμε στο Γρεβενίτι, δηλ. μέτωπο. Προέρχεται από το ιταλικό balla, γι' αυτό και κάποιοι το γράφουν με -λλ-.

μπιτσιοκάβουρας

Φωτογραφία: Καλοκαιρινές αναμνήσεις....
                                              γρεβεντάτικος μπιτσιοκάβουρας
                                 φωτό: Δημήτρης Δερμάνης
Στο Γρεβενίτι λέγεται έτσι ο σκορπιός. Η λέξη δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό και ίσως είναι δημιούργημα... γρεβεντάτικο. Προέρχεται, ίσως, από το "μπίτσιος" που σημαίνει μικροκαμωμένος <βενετσιάνικο pizzolo=μικρός και το κάβουρας(!), γιατί στους ορεινούς Γρεβεντάτες ο σκορπιός θύμιζε κάβουρα. Βέβαια πιο ...κοντά στη γλώσσα του Γρεβενιτίου θα ήταν η λέξη "νiiκου-κάβουρας" από το βλάχικο νiiκου (μικρός) και κάβουρας. 
Οι πιο παλιοί  Γρεβεντάτες τον λένε "σκράπο". Από πού; Το ψάχνω... και περιμένω βοήθεια ..!

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΦΙΛΙΚΗ και ΦΙΛΟΜΟΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ



Πρόταση των «Ζωσιμάδων» προς την Περιφέρεια

Η Ήπειρος να τιμήσει τους πρωτεργάτες

της Φιλικής και της Φιλόμουσης Εταιρείας

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την ίδρυσή τους

• Σταθμό στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας αποτελεί η ίδρυση της περίφημης Φιλικής Εταιρείας, παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία του αγώνα ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό, καθώς και η σύσταση στη Βιέννη της Φιλομούσου Εταιρείας την ίδια περίπου χρονική περίοδο, η οποία βοήθησε με ουσιαστικό τρόπο στην προετοιμασία του απελευθερωτικού κινήματος, δημιουργώντας ένα έντονο φιλελληνικό ρεύμα.
Οι δύο ιστορικοί αυτοί φορείς συνδέονται άμεσα με την Ήπειρο, καθώς πρωτεργάτες τόσο στη Φιλική όσο και στη Φιλόμουσο Εταιρεία υπήρξαν Ηπειρώτες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το γεγονός αυτό δεν προβλήθηκε ούτε τιμήθηκε όσο και όπως θα έπρεπε, παρά την σπουδαιότητά του.

200 χρόνια φέτος
Το κενό αυτό έρχεται να επισημάνει ο δραστήριος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 200 χρόνων από την ίδρυση των δύο Εταιρειών. Προτείνουν λοιπόν την διοργάνωση επίσημων εκδηλώσεων για την επέτειο της ίδρυσής τους, στην πραγματοποίηση των οποίων επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη να πρωτοστατήσει η Ήπειρος, αφού με την περιοχή μας συνδέεται άμεσα η ίδρυση τόσο της Φιλικής όσο και της Φιλομούσου Εταιρείας.

Έγγραφο προς Περιφέρεια
Με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρό του Φρίξο Πούρλη, ο Σύνδεσμος επισημαίνει αυτή την αναγκαιότητα, αναμένοντας την ανάλογη ανταπόκριση. Εξάλλου, οι «Ζωσιμάδες» έχουν ήδη προγραμματίσει, με συνδιοργανωτές και άλλους φορείς, τις απαραίτητες εκδηλώσεις στα Γιάννενα και σε άλλα μέρη που σχετίζονται με τα δύο αυτά γεγονότα – σταθμούς στη νεότερη ιστορική πορεία του Ελληνικού Έθνους.

Η ίδρυση της Φιλικής
Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας το ιστορικό για το Έθνος μας έτος 1814, στις παραμονές δηλαδή της Ελληνικής Επανάστασης. Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, βαθύς γνώστης των διεργασιών στα πλαίσια του Ανατολικού Ζητήματος και του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής, οι δύο ήταν Ηπειρώτες! Ο λόγος για τον Αθανάσιο Τσακάλωφ από τα Γιάννενα και το Νικόλαο Σκουφά από την Άρτα, ο δε  τρίτος, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ήταν από την Πάτμο.

Η Φιλόμουσος Εταιρεία
Το ίδιο έτος, στη Βιέννη, με πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια, μετέπειτα κυβερνήτη του πρώτου Ελληνικού Κράτους, ιδρύεται η Φιλόμουσος Εταιρεία. Πρωτεργάτες και εδώ δύο μεγάλοι Ηπειρώτες. Ο Ιγνάτιος, πρώην μητροπολίτης Άρτας, και αργότερα Ουγγροβλαχίας και ο ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλης, ψυχή και Ταμίας της Εταιρείας.

Σημαντική προσφορά
Η Φιλική Εταιρεία, όπως είναι γνωστό, είχε σαν βασικό στόχο την προετοιμασία του Γένους για την Εθνική του αποκατάσταση και εργάστηκε αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Φιλόμουσος Εταιρεία από την άλλη είχε σαν στόχο, με τις σπουδές Ελληνοπαίδων σε φημισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, να προετοιμάσει την πνευματική ηγεσία του μέλλοντος για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ  AΠΟ "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ"  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Γεννητούρια!



                                   ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ: Η βρύση  στο Λιάσου
( Στα γεννητούρια το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" βάζει  φωτογραφία μια βρύση, γιατί οι μεγάλοι έλεγαν στους μικρούς ότι το μωρό το βρήκαν στη βρύση! Πελαργούς στο Γρεβενίτι δεν έχουμε.)


Ο Αριστείδης Παπαπαναγής, γιος της Μαρίας, κόρης του Ρίζου και της Ελευθερίας Ράπτη, και η Κατερίνα Αλυσαβάκη απέκτησαν στις 24/1/2014 ένα χαριτωμένο αγοράκι.
Ο ΜΑΣ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχονται να ζήσει το μωρό, να είναι καλότυχο και να έρχεται στο Γρεβενίτι να πίνει νερό!

              Η λίμνη των πηγών Αώου
    (Αφιερωμένη στο μωρό)



Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Και πάλι υποψήφιος ο Γαβριήλ Παπαναστασίου

(Από ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, 31/1/2014, εφημερίδα των  Ιωαννίνων)

Και πάλι υποψήφιος ο Γαβριήλ Παπαναστασίου, γιατί…

Ο Δήμος Ζαγορίου χρειάζεται

Δήμαρχο να μένει στην περιοχή

• Ευσεβείς πόθους χαρακτήρισε  ο  Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου τις  πληροφορίες  ότι θα κάνει πίσω στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αντιθέτως δηλώνει ότι η παράταξή του είναι αρραγής, πλην τεσσάρων συμβούλων που δήλωσαν ότι αποχωρούν και οι οποίοι, όπως λέει, έχουν ήδη αντικατασταθεί από νέα πρόσωπα. 

Προσωπική του εκτίμηση αποτελεί ότι στον Δήμο Ζαγορίου θα κατέλθουν τελικώς τρία ψηφοδέλτια κι ότι σημερινοί ενδιαφερόμενοι θα κάνουν τελικά πίσω.

Όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» δεν μίλησε με κανέναν, δεν έκλεισε συνεργασία με κανέναν και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο εσωτερικό της παράταξης και μόνο. Το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο σε ποσοστό 70%, ενώ φάνηκε καυστικός προς ενδιαφερόμενους υποψηφίους, όταν είπε ότι ο Δήμος χρειάζεται Δήμαρχο που να μένει στην περιοχή κι όχι κάποιον που θα θέλει να λύνει τα προβλήματα από τα καφενεία των Ιωαννίνων, εκεί όπου γίνονται οι συναθροίσεις.
Καταλήγοντας ο κ. Παπαναστασίου κατέστησε σαφές ότι ούτε στις προηγούμενες ούτε στις επόμενες εκλογές καπελώθηκε από κόμματα, ήταν ανέκαθεν ανεξάρτητη η υποψηφιότητά του, αφήνοντας αιχμές για συνυποψηφίους του που τώρα αποποιούνται τα κόμματα, πρόσφατα όμως διεκδικούσαν τη στήριξή τους.
                                               Β. Στ