Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Αυγουστιάτικα-γρεβεντάτικα (3) και ...του χρόνου!

Σκουπίδια, πολλά σκουπίδια!

Ο επισκέπτης που θα ερχότανε 14 Αυγούστου 2014 στο χωριό, μόλις θα έφτανε στη Φαντανιάλη θα έβλεπε αυτό:

Όπως έμαθα η αποκομιδή των σκουπιδιών από το συνεργείο του Δήμου γίνεται κάθε Τετάρτη, χειμώνα-καλοκαίρι! Ελπίζω το επόμενο καλοκαίρι η νέα δημοτική αρχή να φροντίσει για το αυτονόητο: Το καλοκαίρι που έχουν τα χωριά πολύ κόσμο να περνά το απορριμματοφόρο δύο φορές την εβδομάδα.
Αν πάντως έστρεφες το βλέμμα προς τα κάτω, δεν θα αντίκριζες την παλιά ωραία βρύση, αλλά ένα έκτρωμα που απορώ πώς φτιάχτηκε!   
Ο λαός λέει: "Καθένας με τον πόνο του" και ένας διερχόμενος είπε στην Πρόεδρο του ΜΑΣ: "Πιο καλά να είναι ξεχειλισμένοι οι κάδοι, παρά άδειοι που είναι στο χωριό μου" και εννοούσε ότι δεν έχει κόσμο.

Το Τσέγκι πληγώθηκε. Ανεπανόρθωτα;

Πηγαίνοντας προς  το Τσέγκι και βλέποντας τις πληγές, βαραίνει η ψυχή σου...
Οικία Νικολάκη

Ο Γιάννης Τζουβάρας στο ξυλουργείο του,  ...


που  πληγώθηκε από τις κατολισθήσεις...
και προσπαθεί όπως όπως να το επιδιορθώσει!
  Και εκεί που τα λέγαμε με το Γιάννη, να ένα γεράκι (σιαΐνι;) έρχεται να "δέσει" με την καταστροφή!


Κλεψιές, κλεψιές, κλεψιές...και κανένας δεν ανησυχεί!


                             Επαγγελματική δουλειά σε παντζούρι σε σπίτι στο Γρεβενίτι!

Οι διαρρήκτες αφού αφαίρεσαν δύο σανιδάκια, άνοιξαν το παντζούρι, στη συνέχεια έσπασαν  το παράθυρο και έκαναν το σπίτι φύλλο και φτερό. Μάλλον, ήλπιζαν  ότι ο ιδιοκτήτης του, ευκατάστατος συγχωριανός μας, λόγω της τραπεζικής κρίσης θα έχει κρύψει τα χρήματά του  στο χωριό. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρήκαν το παραμικρό.
Σε δύο άλλες κατοικίες αφαίρεσαν την οικοσκευή, μέχρι και μικροπράγματα: ένα μανό, κουταλοπίρουνα, λάμπες και άλλα μικροπράγματα ευτελούς αξίας!
Από  αποθήκη, επίσης, αφαίρεσαν: αλυσοπρίονο,  κυνηγετικό όπλο, γεωργικά εργαλεία,κασάρι κ.ά.
Το κορυφαίο; Από την οικία της Ελένης Τισσανάκη αφαίρεσαν το σύρμα περίφραξης (κοτετσόσυρμα το λένε στο χωριό, γιατί με αυτό έφτιαχναν κοτέτσια) αξίας περίπου 1€!!
Εδώ υπήρχε ένα κοτετσόσυρμα, σκουριασμένο, ηλικίας 40 ετών και βάλε!!

Ερώτηση: Πηγαίνει κάποιος σε ένα χωριό να ανοίξει σπίτια χωρίς να του έχει πει κάποιος πώς και τι;

Το Τουριστικό Περίπτερο;
  Δεν είναι που προχωρά με ρυθμό κουτσής χελώνας, αν επαληθευτεί αυτό που μου είπε ένα πουλάκι: " 'Εχουν βάλει πλαστικά παντζούρια! ", θα πέσουν οι οξιές να μας πλακώσουν!  


Ερώτηση:

Για να ανακαινισθεί το καφενείο στο Μεσοχώρι έβαλε λεφτά και ο βουλευτής Καλογιάννης ή φρόντισε να εγκριθεί η δαπάνη; Όποιος απαντήσει κερδίζει κέρασμα τσίπουρο στο Μεσοχώρι. Του χρόνου...
       

Θα τελειώσω με το εικόνισμα στη Ρέτσια, που θυμάμαι το φρόντιζε η νουνά μου Ελένη Τισσανάκη.                                            




                                           Αυγουστιάτικα, γρεβεντάτικα...τέλος  και του χρόνου πιο ...ευχάριστα!

                                                                                                                              Γιάννης  Σιούλας  
  

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ-ΒΑΦΤΙΣΙΑ

Σε ένα ωραίο εκκλησάκι, στον Προφήτη Ηλία Πετρούπολης, 
την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014...




ο Νίκος Γιορνάς και η Θέμις Μακρυγιάννη (κόρη της Σοφίας Ζουμπούλη και του Αντώνη Μακρυγιάννη)

με κουμπάρο τον Άγγελο Κούρεντα, βάφτισαν τον γιο τους και το όνομα αυτού Μάξιμος







Ο Μάξιμος με τη μαμά και τη θεία Σέβη

Με τη μαμά και τον παππού Αντώνη



Μαργαρίτα Σιούλα- Ελένη Ζαρμπαλά-Δημήτρουλα (κόρη της Θέλγιας Ζουμπούλη-Ζαρμπαλά) και ο σύζυγός της Χρήστος Δημήτρουλας 
Ο ΜΑΣ  και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχονται στους γονείς, στους παππούδες, στις γιαγιάδες και στον κουμπάρο να ζήσει ο Μάξιμος ευτυχισμένος, να  έχει όλα τα καλά στο maximum, να έρχεται συχνά στο Γρεβενίτι...
και να τον καμαρώσουμε σύντομα στο μικρό χορευτικό.





Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αυγουστιάτικα, γρεβεντάτικα (2)

Δεκαπενταύγουστο στο Γρεβενίτι
15  Αυγούστου το βράδυ στο Μεσοχώρι

Μετά το περσινό πετυχημένο πανηγύρι, το φετινό, δυστυχώς, δεν ήταν από τα καλά. Η οικονομική κρίση εκτός από την τσέπη των Ελλήνων έχει επιδράσει και στη διάθεσή τους. Είμαστε στα πρόθυρα εθνικής ακεφιάς και αυτό, νομίζω, είναι πολύ άσχημο, γιατί η κακοκεφιά σού θολώνει το μυαλό. 
Τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια έχουν αρχίσει να παρακμάζουν και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" στην περσινή  Γ.Σ. του ΜΑΣ είχε κάνει την εξής πρόταση: "Πριν από το πανηγύρι, ας πούμε τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος της κοινότητας να συγκαλεί μια πλατιά σύσκεψη με θέμα:"Οργάνωση του πανηγυριού". Στη αυτή τη σύσκεψη να συμμετέχουν: Οι ενοικιαστές του καφενείου στο Μεσοχώρι, ο ΜΑΣ, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Σίγουρα θα υπάρξουν ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση του πανηγυριού".
Στη φετινή Γ.Σ. του ΜΑΣ ακούστηκε ότι πολλά πανηγύρια στα οποία ο χορός ήταν ελεύθερος, είχαν επιτυχία. Επειδή όλοι καταλαβαίνουν ότι για να  γίνει αυτό πρέπει κάποιος να πληρώνει τα κλαρίνα, ο γράφων πρότεινε ένα μεικτό σύστημα και μακάρι να βρεθεί κάτι καλύτερο.
Την παραμονή ο χορός να είναι ελεύθερος. Το Δεκαπενταύγουστο το πρωί, που χορεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι-χορός των γερόντων- ο χορός να είναι με πληρωμή. Εξάλλου οι γέροντες παίρνουν ακόμη συντάξεις, έστω και κουτσουρεμένες. Το βράδυ από τις 10 μέχρι στις 2:00 ο χορός να είναι ελεύθερος. Στη συνέχεια αν θέλουν κάποιοι να κάνουν παραγγελιές  και ''αδιοτροπίες"(γρεβεντάτικα οι παραξενιές) ας το πληρώσουν. Τη δεύτερη ημέρα που ενώ παλιά γινόταν το καλύτερο πανηγύρι, τώρα πάει να σβήσει, ο χορός να είναι ελεύθερος. Τα λεφτά για τα κλαρίνα θα καλύπτονται κατά ένα μέρος από το καφενείο, που θα ανεβάσει λίγο τις τιμές, από τον ΜΑΣ και από έναν λογαριασμό "Υπέρ πανηγυριού" που μπορεί όποιος θέλει να καταθέτει ένα μικροποσό-σαν να κερνάει τα κλαρίνα από μακριά- και οι καταθέτες θα ανακοινώνονται από τον ΜΑΣ. Το τελευταίο είναι στα όρια του χιούμορ, αλλά ας βρούμε κάτι πιο καλό!
Ευχή μου, του χρόνου να είμαστε όλοι εκεί, υγιείς και κεφάτοι να ζήσουμε ένα ωραίο πανηγύρι!

ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ-ΤΡΙΣΤΕΝΟ:1

 Στον καθιερωμένο καλοκαιριάτικο ποδοσφαιρικό αγώνα με το Τρίστενο, στο γήπεδο της Γρεβενέσιας,  η ομάδα του Γρεβενιτίου νίκησε 7-6! Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 5-1, αλλά το Τρίστενο με αντεπίθεση διαρκείας και αφού οι Γρεβεντάτες χαλάρωσαν, ισοφάρισε σε 6-6! Τελικά ο Δημήτρης Παπαχριστόδουλος έβαλε το νικητήριο γκολ. Πέρσι δεν είχαμε γράψει για τον αγώνα, γιατί θέλουμε να ξεχνάμε τις ...ήττες!  


Η ομάδα του Γρεβενιτίου (Λείπουν δυο-τρεις που είχαν πάει για ...νερό)
                                                             Φωτό: Κώστας Μπλάλης



ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ Wi Fi

Διακοπές, σημαίνει, να διακόπτεις τις συνήθειες που όλο το χρόνο σε κούρασαν και  ξεκουράζεσαι. Έλα όμως που αρκετοί, ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους χρειάζονται το διαδίκτυο; Στο χωριό έχει αρκετές κεραίες, αλλά υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Πρέπει ο Δήμος και αυτό να το τακτοποιήσει. Επίσης το δίκτυο να γίνει ZAGORI και όχι ZAGORI QUEST.
To "ΜΑΛΑΜΕΙΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ" και η κεραία Wi  Fi
To καμπαναριό στον Άγιο Δημήτρη και ψηλά η κεραία
Θα τελειώσω το δεύτερο μέρος με μια εικόνα αφιερωμένη στους απανταχού απόδημους Γρεβεντάτες!


           
   Το εικόνισμα κάτω από τον Άγιο Δημήτρη στο δρόμο προς τη Μανώλα. 'Οταν παλιά περνούσαμε με τον πατέρα μου αφήναμε λίγα σταφύλια. Αν κάποιος διαβάτης ήθελε να πάρει τα σταφύλια, έπρεπε να ρίξει στο παγκάρι, τώρα είναι σπασμένο, ένα μικροποσό.

                                                                   Αυγουστιάτικα, γρεβεντάτικα (2) τέλος και...συνεχίζεται!

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ετήσια Συνέλευση του Μ.Α.Σ (17.08.2014)


Την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014  ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος (ΜΑΣ)  πραγματοποίησε την ετήσια Γενική Συνέλευση. Το μετα-πανηγυριώτικο  κλίμα, ο θάνατος του Κων/νου Βέρου, η αδικαιολόγητη αδιαφορία για ανοιχτές διαδικασίες και άλλες αιτίες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μικρή συμμετοχή του κόσμου. 
Η συζήτηση που έγινε ήταν γόνιμη και το ''ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" μόλις λάβει τις αποφάσεις που πάρθηκαν θα σας ενημερώσει. 
Μέχρι τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μέρος της Γ.Σ. στο βίντεο που ακολουθεί και επιμελήθηκε ο Θανάσης Κάτσαρης, σύζυγος της Μαργαρίτας Σιούλα.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα στο Τρίστενο

Γρεβεντάτικη παρέα χορεύει, μάλλον στο Τρίστενο, γύρω στα 1970!
 Από αριστερά: Παιδί από το Τρίστενο (Μου ξεφεύγει το όνομά του), Σωτήρης Τζώρτζης, Γιάννης Βόντινας, Γιώργος Ψαλμός,  ποιος; ποιος;, Χρήστος Νικολάκης, Γιάννης Σιούλας
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τον Γιάννη Ψαλμό στο fb.
Παρακαλώ, όποιον θέλει να στείλει ένα σύντομο σχόλιο.
'Οταν συγκεντρωθούν αρκετά θα δημοσιευτούν.
ΣΧΟΛΙΑ: Κάποτε χορεύαμε   και το ζούσαμε. Φαίνεται στα πρόσωπά μας!

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ (Πρόεδρος Δ.Σ. και Αντιδήμαρχοι)


Ο Νίκος Βρακότας, δημοτικός σύμβουλος από το Γρεβενίτι, εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου με ψήφους 16 έγκυρα και ένα λευκό. Από την αντιπολίτευση εξελέγησαν στη θέση του αντιπροέδρου ο κ. Χρήστος Βλαχιώτης  και γραμματέας ΔΣ ο κ. Βασίλειος Ζαρκάδας.
Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής έχουν ως εξής: Από την πλειοψηφούσα παράταξη οι Σπύρου Βασίλης, Γιώτης  Ελευθέριος, Βλάχος  Μιχαήλ, Κίτσος  Ηλίας Τζόκας  Σταύρος. Από την αντιπολίτευση Παπαναστασίου Γαβρηήλ και Ρούσκας Παναγιώτης.
Αντιπρόσωποι στην ΠΕΔ εξελέγησαν ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου και ο Δημήτρης Εξάρχου.
Ανακοινώθηκαν επίσης και τα ονόματα των αντιδημάρχων. Πρόκειται για τους: 
Ανατολικού ΖΑΓΟΡΙΟΥ και Βοβούσας Ηλία Κίτσιο, Κεντρικού Ζαγορίου Τύμφης και Παπίγκου Βλάχο Μιχαήλ και θεματικός Αντιδήμαρχος Λευτέρης Γιώτης.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αυγουστιάτικα, γρεβεντάτικα... (1)


Τον Αύγουστο το Γρεβενίτι αλλάζει! Σχεδόν όλα τα παραθυρόφυλλα είναι ανοιχτά και στους δρόμους συναντάς συνέχεια συγχωριανούς και φίλους του χωριού! Στο Μεσοχώρι ακούς όλη την ημέρα παιδικές φωνές  και αγάλλεται η ψυχή σου! Στα καφενεία βρίσκεις παρέα να πιείς τσιπουράκια και να συζητήσεις.      

Γιάννης Βουγάνης, Γιάννης Σιούλας, Γιάννης Τσουκάκης, Βασίλης Γιαννέλας στο καφενείο ("κηφηνείο" έχω ακούσει ότι το έλεγε ο Βράνος Βωζάνης) πίνοντας και ... φιλοσοφώντας!
Πιστέψτε με! Η κρίση έχει αλλάξει ακόμα και τις "συζητήσεις καφενείου"! Συχνά ακούς "κάναμε λάθος" και οι πιο μεγάλοι δίνουν σημασία σε αυτά που λένε οι πιο μικροί.

                                                                                                            Φωτό: Μαρία Ζιώγα

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τα πανηγύρια Στοιχεία πολιτισμού και παράδοσης

                                                                            
Δεκαπενταύγουστος  στο Μεσοχώρι
                                                                            
Λαός που ξεχνάει την ιστορία και το παρελθόν του, είναι θεωρητικά «χαμένος». Οι  λαοί όλου του κόσμου αγωνίζονται  με υπεράνθρωπες πολλές φορές και αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Αυτές ακριβώς οι τοπικές συνήθειες  μαρτυρούν και το δείκτη του πολιτισμού κάθε λαού. H κάθε τοπική πολιτιστική εκδήλωση, το κάθε «πανηγύρι» έχει σαν σκοπό, εκτός απ’ την απαραίτητη ψυχαγωγία που προσφέρει, (βασικό στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου), να θυμίζει στις νέες γενιές τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων, να διδάσκονται απ΄ αυτά και να  συνεχίζεται να γράφεται η ιστορία των λαών. Τιτάνιος ο αγώνας των κοινωνιών  όλου του κόσμου να κρατήσουν αυτά τα ήθη και τα έθιμα, τους πολιτισμούς τους, να  δημιουργήσουν  πολιτιστικούς χώρους και μνημεία (Παρθενώνες κτλ) που  θαυμάζουμε όλοι εμείς σήμερα. Και βέβαια αν οι δυνατότητες (οικονομικές κτλ.) δεν μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε νέους, έχουμε ιερή υποχρέωση να συντηρήσουμε ότι παλαιό δημιούργημα μας έχουν κληροδοτήσει οι   προγονοί  μας, μικρό ή μεγάλο, είτε είναι εκκλησίες είτε σχολεία είτε οτιδήποτε άλλο, που να δείχνει την τοπική ιστορία και πολιτισμό.