Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ευχές από "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ"


Το  "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ"  εύχεται στους απανταχού Γρεβεντάτες  και φίλους τού Γρεβενιτίου  και του ''ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ"
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015
με ΥΓΕΙΑ , ΤΥΧΗ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

  • Γιατί και τύχη; Γιατί όπως μου είπε θυμόσοφα μια ηλικιωμένη: "Αυτοί που χάθηκαν στη ναυτική τραγωδία είχαν υγεία, αλλά δεν είχαν τύχη!"
  • Γιατί και επανάσταση; Η Ελλάδα το πρώτο που χρειάζεται είναι πολιτιστική επανάσταση! Τα άλλα (οικονομικά κλπ.) έπονται!

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Απεβίωσε  η  Ελένη (Νίτσα) Τσουκάκη-Λώλου 
σε ηλικία 84 ετών.
Η κηδεία της θα γίνει αύριο (30/12/2014) στον Ιερό  Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων. 
Ο ΜΑΣ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" απευθύνουν στους οικείους και τους συγγενείς της τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΜΑΣ


Ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Γρεβενιτίου (ΜΑΣ) 
θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του
 την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, στις 11:30,
 στο ΠΕΤΡΙΔΕΙΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.  

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

«Προεκλογική φωτοβολίδα» στο Ζαγόρι

Για «ανέξοδες προεκλογικές εξαγγελίες» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος, όσον αφορά την ανακοίνωση που έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα να είναι το Ζαγόρι η επίσημη ελληνική πρόταση για ένταξή του στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.


Kαταρχήν, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση αυτή, τα οποία σχετίζονται με τον ίδιο τον κ. Τασούλα. «Στο πλαίσιο του αδυσώπητου εσωκομματικού ανταγωνισμού για την προβλεπόμενη μία και μοναδική έδρα της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας υλοποιεί μεθοδικά ένα σχέδιο προβολής «επιτευγμάτων» στον τομέα της αρμοδιότητάς του» αναφέρει. Σε καμία περίπτωση, δεν αμφισβητεί πάντως τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου. Θεωρεί όμως ότι η προώθηση της υποψηφιότητας του Ζαγορίου είναι πολύ σοβαρή «για να γίνεται αντικείμενο ανέξοδων προεκλογικών εξαγγελιών». Κι αυτό επειδή η Unesco ακολουθεί μια ιδιαίτερα φειδωλή διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία ένταξη ελληνικού μνημείου στον κατάλογο έγινε το 2007 και αφορά την παλιά πόλη της Κέρκυρας.
Σε αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ  Ιωαννίνων ασκεί έντονη κριτική όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην περιφερειακή αρχή, τις οποίες κατηγορεί ότι «υπονομεύουν τον φυσικό πλούτο του Ζαγορίου», φέρνοντας ως παράδειγμα «τις ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις κάθε είδους» και τα «έργα βιτρίνας που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία». Επιπλέον κατηγορούν την περιφερειακή αρχή για «απερίγραπτη στάση» απέναντι στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου που είναι ήδη ενταγμένο στο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco και το οποίο σημειωτέον ότι «στήθηκε» με τη συνδρομή της αναπτυξιακής εταιρίας της Περιφέρειας «Ήπειρος». «Τσιγκουνεύεται να δώσει τα πέντε χιλιάρικα της ετήσιας συνδρομής για το γεωπάρκο, τη στιγμή που αποδεικνύεται τόσο ‘γαλαντόμα’ με τις αναθέσεις έργων και μελετών. Τουλάχιστον ας ‘βοηθήσει’ ο κ. υπουργός Πολιτισμού τον ομοϊδεάτη και στενό του φίλο, αν δεν κάνουμε λάθος, κ. περιφερειάρχη» επισημαίνει με νόημα. Και το πυρ κατά του κ. Τασούλα συνεχίζεται με έντονο τον πολιτικό αλλά και προεκλογικό χαρακτήρα: «Έρχεται σήμερα ο τελευταίος υπουργός Πολιτισμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται ‘υπό αναχώρηση’ να τάξει ‘καθρεφτάκια’ στους κατοίκους ‘πίσω από το βουνό’. Ποιους άραγε μπορεί να πείσει με την ανέξοδη παλαιοκομματική ηθική και λογική του; Σίγουρα όχι εμάς». Και τα σκωπτικά σχόλια για τον υπουργό Πολιτισμού συνεχίζονται, με τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων να «καθησυχάζει» τον κ. Τασούλα καθώς, όπως επισημαίνει, «αν κρίνουμε από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μέχρι χθες συνυποψήφια του κ. Ασημακοπούλου θα πολιτευτεί στη Β’ Αθηνών». Όσο για το μέλλον του Ζαγορίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η ανάδειξη και η προστασία του πολιτιστικού τοπίου του περνάει μέσα από τη θεσμοθέτηση και τον σεβασμό κανόνων, που ασφαλώς θα στηρίξουν και την ένταξη της περιοχής στις λίστες Unesco».

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

"Στέλλα μωρ' Στέλλα, κακιά κοπέλλα...". Η αληθινή ιστορία της ηρωίδας του δημοτικού τραγουδιού



Η Στέλλα πλήρωσε τον έρωτά της, 

σε όλη της τη ζωή

Στέλλα μωρ’ Στέλλα κακιά κοπέλα
δε το ‘πραξες καλά.

Παράτησες τον άντρα σ' μωρ’ Στέλλα

κάτω στα Δολιανά μια όμορφη βραδιά.

Δε φταίω εγώ μωρ’ μάνα, μον' φταίει η καρδιά,
που αγάπησα δασάρχη μωρ’ μάνα
μια όμορφη βραδιά κάτω στα Δολιανά.
Αμάξι αρματωμένο μωρ’ Στέλλα με τέσσερα άλογα, 
ήρθα για να σε πάρω μωρ’ Στέλλα μέσ’ τα χαράματα.
Πάισαν οι πάπιες, πάισαν οι χήνες, πάισαν οι κλωσαριές,

τις έφαγε ο δασάρχης μωρ’ Στέλλα κάτω στις ρεματιές.

Ποταμός Καλαμάς, κοντά στις πηγές. Εδώ κάπου πλέχτηκε το ειδύλλιο τής Στέλλας με τον δασάρχη της.

Συνάντησα για πρώτη φορά τον κ. Δημήτρη Κοτσοβό σε ένα πελοποννησιακό πανηγύρι, από αυτά που γρήγορα σε οδηγούν στην απογοήτευση για το περίεργο είδος τής “παραδοσιακής” μουσικής. Κάτι μεταξύ Έφης Θώδη και Μάκη Χριστοδουλόπουλου... Μού έκανε εντύπωση πως και ο συνομιλητής μου, αν και ο ίδιος καταγόταν από τα Δίδυμα της Ερμιονίδας, είχε την ίδια άποψη με εμένα, ότι δηλαδή οι Πελοποννήσιοι, οι πεδινοί τουλάχιστον, έχουν χάσει σχεδόν κάθε επαφή με την μουσική τους παράδοση.

Ο κ. Κοτσοβός (ή Μήτρο Λιούλιος, όπως μου είπε ότι είναι το παρατσούκλι του, γιατί χορεύει πάντα το τσάμικο με το όνομα “Λιούλιος” - λουλούδι) ήξερε απέξω και ανακατωτά όλα τα ηπειρώτικα τραγούδια, μαζί και τα πολυφωνικά, ακόμα και τα πιο σπάνια. Κάποια στιγμή έγειρε κοντά μου και μού είπε:

- Έχω γνωρίσει τη Στέλλα!
- Τη Στέλλα από τα Δολιανά;

Μέχρι τότε νόμιζα ότι ο “ένοχος” έρωτας της Στέλλας και του δασάρχη “κάτω στα Δολιανά” ήταν μάλλον αποκύημα της σκανταλιάρικης φαντασίας κάποιου λαϊκού στιχοπλόκου. Όμως, αποδείχτηκε, ότι η ερωτική ιστορία ήταν αληθινή, αλλά και ότι η κακομοίρα η Στέλλα την “πλήρωνε” σε όλη τη ζωή της!

Ο κ. Δημήτρης Κοτσοβός διαβάζει τις σημειώσεις του
για τη Στέλλα.
Το σκάνδαλο της παντρεμένης γυναίκας, που απάτησε τον άντρα της άναψε φωτιά στο χωριό, τα Δολιανά, δίπλα στις πηγές του ποταμού Καλαμά. Χάρη στο τραγούδι απλώθηκε σε όλη την Ήπειρο, ενώ έφτασε να το τραγουδάει ακόμα και ο Τσιτσάνης στα γραμμόφωνα, σε διασκευή Φώτη Πολυμέρη! Η “Στέλλα” είναι ίσως το τελευταίο πραγματικό δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε στην Ήπειρο.

Ο Μήτρος, ο φίλος μου, ήταν ταξιτζής στο επάγγελμα. Κάποιο μεσημέρι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, βρέθηκε σε ένα υπόγειο ταβερνάκι της Ομόνοιας, στην οδό Δώρου, για να γευματίσει. Ο ιδιοκτήτης, που ήξερε το πάθος του για το δημοτικό τραγούδι, του έδειξε μια γριά που έτρωγε μόνη σε ένα τραπέζι και του είπε: 

- Να, αυτή εκεί πέρα, είναι η ζωηρή η Στέλλα, που τα έφτιαξε με τον δασάρχη!

Ο Μήτρος  κάθισε μαζί της. Ξεκίνησαν την κουβέντα από το κρασάκι: Η ηλικιωμένη γυναίκα κατέβαινε τα μεσημέρια στο υπόγειο ταβερνάκι για να τσιμπήσει κάτι και να πιει ένα ποτηράκι, όποτε είχε λίγα χρήματα. Του είπε πως πράγματι είναι η πρωταγωνίστρια του διάσημου τραγουδιού, εντελώς άσημη η ίδια και παραπεταμένη. Πέρασε τη ζωή της μέσα στη φτώχεια και τα χίλια προβλήματα, μέχρι που κατέληξε ρακοσυλλέκτρια. Έφυγε από τα Δολιανά, στα είκοσί της, όταν αποκαλύφθηκε ότι απάτησε τον γέρο άντρα της με τον δασάρχη. Ο Μήτρος τη γνώρισε κοντά στα 90 χρόνια της. Το γεγονός που αναφέρει το τραγούδι συνέβη μεταξύ 1915 – 1925. Πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία, το 1989.

Η ερωτική ιστορία τής Στέλλας τραγουδήθηκε
σε όλη την Ήπειρο.
Πολλές φορές βρέθηκαν ο συνομιλητής μου και η Στέλλα στο ταβερνάκι. Τη θυμάται σαν γνήσια ηπειρώτισσα, βασανισμένη, μαυροφορεμένη, γερμένη από το ζαλίκι -όχι το πουρνάρι του χωριού, αλλά τα χαρτόνια ή ό,τι άλλο έβρισκε στους δρόμους τής Αθήνας. Ήταν θυμόσοφη, μού είπε ο Μήτρος, όχι με τη σοφία της σπουδαγμένης, αλλά τη συναισθηματική νοημοσύνη ενός ανθρώπου που μόχθησε αφάνταστα στη ζωή του. Από το τραγούδι της, τής άρεσε ο τελευταίος στίχος... οι ρεματιές... Και περίμενε το θάνατο με την ελπίδα ότι θα ξανασυναντήσει εκεί τον δασάρχη της. Όχι σαν άνθρωποι με σώμα και αδυναμίες πια, έλεγε, αλλά σαν αερικά... Κι αυτή η έρημη στον νόστο τον είχε το νου της... Αλλά ποτέ στη ζωή της δεν ξαναπάτησε το πόδι της στα αγαπημένα χώματα, από όπου έφυγε αναθεματισμένη και λιθοβολημένη από τους δικούς της.


Ο παράνομος έρωτας τής καημένης της Στέλλας, που της στοίχισε τα πάντα στη ζωή της, τραγουδήθηκε σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα δημοτικό τραγούδι. Μήπως το ίδιο δεν συνέβη και με τον έρωτα τής Ελένης, που τραγουδήθηκε από τον Όμηρο; στους αιώνες; Μόνο που αυτή δεν έζησε στη μοναξιά και τη φτώχεια. Κι όταν χρειάστηκε να απολογηθεί, “τα έριξε” όλα στην Αφροδίτη, που την είχε τάξει στον Πάρη. Τι φταίει αυτή, λοιπόν; 

Η καημένη η Στέλλα, με ειλικρίνεια απολογήθηκε στους δικούς της πως “φταίει η καρδιά”, μα η δικαιολογία της δεν στάθηκε διόλου πειστική...

Μενέλαος Χρόνης

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Και ο… κλήρος έπεσε στο Ζαγόρι

 Ψήφο εμπιστοσύνης στο Ζαγόρι έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση της υποψηφιότητάς του, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο θα προτείνει επίσημα ένα ελληνικό πολιτιστικό τοπίο για τον «μνημειακό» κατάλογο. Το Ζαγόρι, σε αυτή τη σημαντική του προσπάθεια, θα έχει αρωγό για την προετοιμασία και σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Η απόφαση οριστικοποίησης της πρότασης του υπουργείου για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco πάρθηκε χτες σε σύσκεψη. Στη σύσκεψη στο υπουργείο συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, τα στελέχη Ευγενία Γερούση και Σταυρούλα Φωτοπούλου, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου. Το ίδρυμα, όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, «θα είναι χορηγός αλλά και αρωγός για τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και θα συνδράμει την επιστημονική της αρτιότητα». «Χαίρομαι που συνεχίζουμε την αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμβάλλοντας υλικά και επιστημονικά στην κατάρτιση της πρότασης προς την Unesco», είπε η πρόεδρος του ιδρύματος.
Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε δε ότι η ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της Unesco συνεπάγεται παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. «Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή. Τέτοια, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει» δήλωσε.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου κ. Σπύρου ο οποίος μίλησε για μια ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών Γιώργου Τσουμάνη και του προέδρου του Ριζαρείου Ιδρύματος Χρήστου Μασαλά.
Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο πολιτιστικών αγαθών της Unesco, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στον ίδιο ενδεικτικό κατάλογο, βρίσκονται η αρχαία Νικόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, αλλά και άλλα 13 μνημεία από άλλες περιοχές.
Τα πολιτιστικά τοπία επιλέγονται από την Unesco λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών.
Κάθε υποψηφιότητα πολιτιστικού τοπίου (σ.σ. υπάρχουν κατηγορίες μνημείων στην Unesco) πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις: τεκμηρίωση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας και διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού, κατάρτιση συγκριτικής ανάλυσης του αγαθού σε σχέση με παρόμοια αγαθά, εγγεγραμμένα ή μη στον κατάλογο, οριοθέτηση του πολιτιστικού τοπίου, λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.λπ. Όταν ένα πολιτιστικό τοπίο εγγραφεί στον κατάλογο, το κράτος-μέλος οφείλει να διατηρήσει την εξέχουσα οικουμενική αξία του.

(H δημοσίευση είναι από: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων  και ευχαριστούμε την συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη που μας το έστειλε.)

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Καλντερίμια και Γρεβενίτι!


Δύο φωτογραφίες με πανέμορφα καλντερίμια από το Καπέσοβο.

Η μεσαία λωρίδα δεν είναι διακοσμητική, είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο καλντερίμι και πιο ομαλή. Το έφτιαχναν έτσι για να φεύγουν από κει τα νερά και να περνάνε τα ζώα. Και οι φαλτσογωνίες στα σπίτια δεν είναι τυχαίες, τις έφτιαχναν για να μη σκοντάφτουν στις γωνίες τα φορτωμένα ζώα! Οι παλιότεροι ήξεραν καλύτερα από μας!

Τα Γρεβενιτάτικα καλντερίμια; Ανύπαρκτα, παντού τσιμέντο, το περισσότερο σε όλο το Ζαγόρι. Και όπου υπάρχουν καλντερίμια, σκοτώνεσαι! Κι εμείς τι κάνουμε; Κοιμόμαστε! Ούτε το Τρίστενο δίπλα μας δε βλέπουμε που σουλουπώθηκε! Ήμασταν κεφαλοχώρι και καταντήσαμε το πιο απεριποίητο χωριό στο Ζαγόρι και δε φταίει μόνο το κάψιμο από τους Γερμανούς. Έχω ακούσει από επισκέπτες "έχετε πανέμορφο χωριό, αλλά πολύ τσιμέντο"!
Πότε θα ανοίξουμε τα μάτια μας; Αλλά ποια είναι η προκοπή μας; Ούτε ένα καφενείο δεν μπορούμε να ανοίξουμε! Και πως να πούμε σε κανέναν, να πάει να επισκεφτεί το χωριό μας; Δε θα θέλει κάτι να φάει και να πιει; Νηστικός θα μείνει; Και δε λέω, για διαμονή, αυτή είναι άλλη πονεμένη ιστορία! Ούτε για τους κοντινούς επισκέπτες δεν έχουμε κάτι να προσφέρουμε!                                                            
                                                                                                   Κούλα Χασιώτη

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

«Η Πίτα του Ηπειρώτη» για το 2015

«Η Πίτα του Ηπειρώτη» για το 2015

Σας γνωρίζουμε ότι η κορυφαία εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου 2015 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σας παρακαλούμε, εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθείτε στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στην εκδήλωση το χορευτικό σας συγκρότημα, να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε την συνημμένη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι 20/1/15, με το ταχυδρομείο ή με fax στο 2103243281 ή στο email info@panepirotiki.com και παράλληλα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210-3243822 για επιβεβαίωση λήψης της δήλωσης συμμετοχής.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας 
 Γιώργος Δ. Οικονόμου                Γιώργος Αρ. Δόσης