Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Απαγόρευση αλιείας σε λίμνες και ποτάμια της Ηπείρου



Λίμνη Πηγών Αώου (Φωτό: Γ. Σιούλας)

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται η αλιεία των ψαριών (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου 2015 έως 31 Μαΐου 2015.Ειδικά για την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών), η απαγόρευση ισχύει από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2015.Η απαγόρευση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.Για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και....
ποινικές κυρώσεις όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.Για την τήρηση της απόφασης υπεύθυνες είναι οι Αστυνομικές Αρχές, τα Δασαρχεία και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.

[Ευχαριστούμε την συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη, για την είδηση που μας έστειλε ]


Κυριακή 26 Απριλίου 2015

60' Ελλάδα (Ζαγοροχώρια) Alpha TV

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Καλό νέο από το Γρεβενίτι!


Μετά από πολλές πιέσεις πολλών, αλλά κυρίως του ΜΑΣ δια της προέδρου του, η Περιφέρεια Ηπείρου θα διαθέσει ποσό ύψους 50.000€ για την συντήρηση της βόρειας πλευράς του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της  Θεοτόκου στο Μεσοχώρι. 

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Το ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ, στην εκπομπή WELTSPIEGEL (12.04.2015)




Ελλάδα: Γερμανικά εγκλήματα πολέμου "πίσω από τα βουνά"
 [ H μετάφραση έγινε με πρόγραμμα από Google ...]

Μαρία ΤΖΟΥΒΑΡΑ
Κάθε βήμα είναι δύσκολο γι 'αυτήν τώρα. 
Το σώμα της - έγδαρε από τη σκληρή δουλειά στον τομέα της γεωργίας. 
Μαρία ΤΖΟΥΒΑΡΑ είναι 80 ετών. Ζει μόνη της, δεν έχει ποτέ παντρευτεί. 
Οι συγγενείς της μαγειρεύουν για αυτήν - αλλά τα πιάτα που εξακολουθούν να θέλουν να εξακολουθούν να το κάνετε μόνοι σας. 
Το μυαλό της Μαρίας είναι ξύπνιο.Οι αναμνήσεις της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι επιθέσεις στο χωριό τους, είναι ακόμα τόσο στο παρόν όσο και αν είχε συμβεί χθες.

Μαρία ΤΖΟΥΒΑΡΑ:
«Ακούσαμε τις καμπάνες, οι αθέμιτες σήμα για« Οι Γερμανοί έρχονται! " Ξεκινήσαμε το περπάτημα, ο πατέρας μου και η μητέρα μου μαζί με τη βάση με το μικρό αδελφό μου. Και πριν το καταλάβω, ξεκινά μία μία μπάλα δίπλα μου. Δεν ήταν ότι πολύ καιρό και θα με είχαν σκοτωθεί εκεί. "Είμαστε στη Βόρεια Ελλάδα. «Πίσω από τα βουνά» - αυτή είναι η περιοχή όπου το ορεινό χωριό Γρεβενίτι ονομάζεται. Φαίνεται εγκαταλελειμμένο. Έχουν ζήσει εδώ πάνω από 800 άτομα πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα υπάρχουν μόνο 65. Κυριακή, ώρα για λατρεία. Τάσος Θεοδωρίκας Έχει κάνει επίσης το δρόμο τους μέσα στην εκκλησία. 13 ετών ήταν όταν οι Ναζί επιτέθηκαν στο χωριό ξαφνικά. Η μητέρα του είχε πεθάνει πριν από μερικά χρόνια - από τότε εξαρτάται εξ ολοκλήρου από δέκα αδέλφια για τον πατέρα της.

Τάσος ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΣ


Τάσος Θεοδωρίκας:
«Καθόμασταν εκεί έξω, όπως καθόμαστε εδώ τώρα. Και όταν πυροβόλησε τον πατέρα μου, χωρίς δισταγμό σε χώρα μπροστά στα μάτια μας. Η μικρότερη αδελφή μου ήταν μόλις επτά μηνών ... συγγνώμη! Αδέλφια μου ήταν όλα νεότεροι από μένα. Πυροβόλησαν τον πατέρα μου μπροστά στα μάτια μας, με κρύο αίμα ".
Τα παιδιά έμειναν πίσω. Ο Τάσος, που απεικονίζεται αριστερά, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με 13 του χρόνια από εννέα μικρότερα αδέρφια του, υπό τον όρο ως ορφανό από μόνος του. Τα σπίτια εδώ, όπως και σε άλλες 21 ορεινά χωριά της περιοχής: καούν πλήρως. Μόνο Γρεβενίτι δέχθηκε επίθεση έξι φορές από τους Γερμανούς μέσα σε δύο χρόνια. Το χωριό: οι Ναζί στρατηγικά σημαντικός στόχος, επειδή υπήρχε ένα μικρό νοσοκομείο. Οι άνθρωποι που καλλιεργούνται επίσης αντάρτη που προσφέρονται σφοδρή αντίσταση στους Γερμανούς στρατιώτες στα βουνά. Το αποτέλεσμα: Βίαιη ενέργειες τιμωρίας εναντίον αμάχων.

Τάσος ΒΟΓΑΝΗΣ
Για τα 25 θύματα, οι επιζώντες έχουν χτίσει ένα μνημείο πριν από μερικά χρόνια. Τάσος Voganis επισκέπτονται τακτικά το δικτυακό τόπο. Μόλις λίγα μέτρα μακριά θα μπορούσε να κρύψει την ηλικία των δέκα από τους Ναζί. Ξέρει ότι οφείλεται μόνο στην τύχη ότι το όνομά του δεν είναι πάνω στο τραπέζι.
Τάσος Voganis:
«Η αδελφή μου και εγώ ήμασταν εκεί κάτω, όπου είναι επίπεδη, και έχει βοσκήσει κατσίκες μας.Τότε θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ότι οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό. Η πρώτη σκέψη: "Πού μπορούμε να κρύψει;" Αφήσαμε τα ζώα πίσω σε μια καλύβα και κρυφά εκεί μετά.Η επόμενη μέρα προσπάθησα να φτάσετε στο σπίτι μας για να ψάξουν για τη μητέρα μου και τον αδελφό μου. Γνώρισα αλλά σε κανέναν. Στο δρόμο της επιστροφής τότε ήμουν ένας Γερμανός και μέσα δει εμένα να έρθω εδώ. Αλλά δεν είχα έρθει. Όπως ο ίδιος τράβηξε το όπλο του και είπε «Θα έρθεις ή θα σας πυροβολήσουν!" Όταν είδα ότι, άρχισα να κλαίω, και πήγε σ 'αυτόν. Ένας ανώτερος αξιωματικός στη συνέχεια είπε στους στρατιώτες: «Τι θέλετε να εκτελέσετε με το Αφήστε τον αφήσει να φύγει!" Και ο στρατιώτης γύρισε και είπε, "Φύγε" 

Τάσος διέφυγαν με ένα σκιάχτρο. Και σχετικά με τα ίχνη της καταστροφής έχει αυξηθεί στο Γρεβενίτι χορτάρι. Αλλά η αυθαιρεσία με μαινόταν στο χωριό των Ναζί έχουν αφήσει τραυματίες ψυχές. Η Μαρία ήταν ένα μικρό κορίτσι μάρτυρας ακούσια μάτι που η γερμανική επίθεση με τα περισσότερα θύματα.

Μαρία ΤΖΟΥΒΑΡΑ:
«Ο παππούς μου έχασαν πέντε, έξι ράμματα με την ξιφολόγχη εδώ στο κεφάλι. Και κοιλιά της θείας μου κόβεται. Το αίμα έρεε άφθονο. Και υπήρχε μια γυναίκα που την σκότωσε και άλλο.Συνολικά, υπήρχαν επτά. Και ένα κορίτσι, επτά μηνών. Το πέταξε στον αέρα και ανασκολόπισε το στο ξιφολόγχη. Η διεισδύσει εδώ και στη συνέχεια να κάνει πίσω. Η μητέρα της το πήρε και το πήρε στο χέρι του και στη συνέχεια να έχουν δώσει μια τέτοια βίαιη αβοήθητο στο μέτωπό του, ότι ο εγκέφαλος βγήκε πίσω. "
Μετά το χάος του πολέμου, οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να αναβιώσει με κάποιο τρόπο τον εαυτό τους στο σπίτι τους. Οι τρέχουσες αποζημιώσεις από την ελληνική πλευρά της Γερμανίας - εδώ δεν μπορεί να αρχίσει όλοι οι μάρτυρες κάτι με αυτό.

Τάσος Θεοδωρίκας:
"Τα χρήματα δεν μπορούν να κάνουν το αίμα που πληρώσαμε καλά και πάλι. Αλλά εγώ δεν αφορούν τον εαυτό μου τέτοια πράγματα, εγώ δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Τι κυβέρνησή μας μπορεί επίσης να καλέσετε τις πληγές μας δεν μπορεί να θεραπεύσει. "

Μαρία ΤΖΟΥΒΑΡΑ:
«Τουλάχιστον μια συγγνώμη. Η βλάβη. Αυτό θα κοστίσει στους Γερμανούς ούτε χρήματα, ούτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά ακόμα κι αν ήταν να πάρει μόνο ένα μικρό πράγμα, ότι θα ήταν κάτι, επειδή μας έχουν καταστραφεί ».

Τάσος Voganis:
"Δεν νομίζω ότι η κυβέρνησή μας θα πετύχουμε τίποτα, διότι από περίπου 72 χρόνια έχουν περάσει. Και από ό, τι ακούω, λένε οι Γερμανοί, το θέμα ήταν από το τραπέζι. Άκουσα πρόσφατα από την κυρία Merkel, ότι γι 'αυτούς το ζήτημα επιλύθηκε μας. "

Ηλιοβασίλεμα στην Πόλη
Γρεβενίτι, ένα από τα χωριά πίσω από το βουνό. Τα βάσανα του λαού, είχε ξεχαστεί για δεκαετίες. Ένα έργο-up ή ακόμα και αποζημιώσεις δεν έχουν συμβεί ποτέ.

Συγγραφέας: Mira Barthelmann, ARD Αθήνα

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Γλωσσοφιλολογικά και ... πασχαλιάτικα!


Δεύτερη Ανάσταση  στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου

  • νηστήσιμος  ή νηστίσιμος;Ο Μπαμπινιώτης στο Λεξικό του γράφει: νηστήσιμος (σχολ.  ορθ. νηστίσιμος) (για τροφές) αυτή που επιτρέπεται την περίοδο της νηστείας: ΣΥΝ. σαρακοστιανός ΑΝΤ. αρτύσιμος  ΕΤΥΜ.<νηστ(εύω)+παραγ. επίθημα -ήσιμος
  • "Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ούκ έχει"  έχουμε πει  και έχουμε ακούσει άπειρες φορές και όταν άκουσα ότι δεν είναι και τόσο σωστό, σοκαρίστηκα! Λογικό είναι να μην είναι σωστό, γιατί τότε που ειπώθηκε όλοι οδοιπορούσαν και άρα όλοι θα μπορούσαν να αρτυθούν!  Το σωστό ή κατ΄ άλλη εκδοχή: 
  • "Ασθενής και η δίπορος (η λεχώνα, η γυναίκα που έχει δύο πόρους, η γυναίκα που θηλάζει) αμαρτίαν ουκ έχει"
  • Πάσχα: ΕΤΥΜ. εβρ. pesah "πέρασμα , παρέλευση" λέξη που περιέγραφε τη δεκάτη πληγή κατά των Αιγυπτίων, όπου σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, ο Άγγελος προσπερνούσε τις πόρτες των Ιουδαίων που ήταν βαμμένες με αίμα αρνιού και δεν θανάτωνε τα πρωτότοκά τους. Η εβραϊκή εορτή του Πάσχα γινόταν εις ανάμνηση της σωτηρίας των Εβραίων από τους Αιγυπτίους.Όπως ο παλαιός Ισραήλ γιόρταζε το πέρασμα από την σκλαβιά στην ελευθερία, έτσι και ο νέος Ισραήλ γιορτάζει τη θυσία και την Ανάσταση του Χριστού, με την οποία πέρασε από τη δουλεία στην ελευθερία, από το θάνατο στη ζωή. 'Ετσι από  pesah με αναγραμματισμό προήλθε η λέξη Πάσχα.  Στην Ελλάδα  χρησιμοποιείται  η ελληνική λέξη Ανάσταση από το ανίστημι "εγείρω".  
         "Καλή Ανάσταση" εύχονταν οι υπόδουλοι Έλληνες στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το ίδιο θα σας ευχηθώ κι εγώ, γιατί η Ελλαδίτσα μας, δυστυχώς, είχε την πρώτη Τρόικα στη ναυμαχία του Ναυαρίνου (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητο κράτος !
                                      ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
                    ΚΑΛΗ ΑΝΑ(Σ) ΤΑΣΗ!
                    ΚΑΛΗ  (ΕΠ)ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
                                                        Σιούλας  Γιάνννης 




Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

To πρόγραμμα του 1ου γερμανικού καναλιού....


       Φωτογραφία της Μαρίας Τζουβάρα όπως δημοσιεύεται στο πρόγραμμα του καναλιού


Το μικρό, απομονωμένο μέρος είναι ένα από τα 21 ορεινών χωριών εδώ, όπου προκαλούν τον όλεθρο γερμανικά στρατεύματα. Μεταξύ 1943 και 1944, εκατοντάδες σπίτια κάηκαν, κατέστρεψε την εκκλησία και σκότωσαν πολλούς κατοίκους. Για τους επιζώντες, κανείς δεν έχει ληφθεί μέριμνα μέχρι σήμερα, ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση ήταν μόνο δεκαετίες αργότερα ανακοίνωσε ότι αφάνταστη εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών που διαπράττονται στον τομέα αυτό.
Μαρία και άλλους μάρτυρες, έχουν έκτοτε με φρικτές αναμνήσεις του δολοφονημένου - ζουν συγγενείς - κυριολεκτικά σφάζονται. Παρ 'όλα αυτά, η ομάδα Weltspiegel στο Γρεβενίτι είχε λάβει φιλόξενα: Θα χαιρόταν στο χωριό ότι για πρώτη φορά μια δημοσιογράφος που ενδιαφέρονται για την ιστορία τους, και στη συνέχεια μια άλλη γερμανική.
[ Η μετάφραση έγινε με πρόγραμμα από Google, γι' αυτό και οι ασυνταξίες ...]

 Για περισσότερα:
πρόκειται για την εκπομπή Weltspiegel - το καθιερωμένο μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης για ρεπορτάζ ανταποκριτών.

Ευχαριστούμε τον Ηλία Λάμπρη, που με τη βοήθεια συγχωριανού του από τη Γερμανία, μάς έστειλε τις πληροφορίες.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ευχές



Το Πάσχα είναι μια μοναδική ευκαιρία επιστροφής στην αλληλεγγύη και την ελπίδα. Ευχόμαστε καλό Πάσχα και χρόνια πολλά!
 

Φιλικά
Ηλίας Λάμπρης

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

To ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης !

Μνημείο κοντά στο χώρο όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους Γρεβεντάτες
       Τηλεοπτικό συνεργείο με Γερμανίδα δημοσιογράφο, μένοντας  τρεις μέρες στο χωριό, γύρισε ντοκιμαντέρ με θέμα την ολοκληρωτική καταστροφή του Γρεβενιτίου από τους Γερμανούς!
      Στο ντοκιμαντέρ  μιλούν αρκετοί συγχωριανοί και μάλιστα μερικοί που έζησαν τα γεγονότα. Θα προβληθεί την Κυριακή  του  Πάσχα, 12 Απριλίου στις 19:30, από το 1ο κανάλι της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης (ARD). 
     Το ''ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" θα δημοσιεύσει, μόλις λάβει από την δημοσιογράφο που συμμετείχε το LINK.
Όποιος συγχωριανός από τη Γερμανία έχει κάτι περισσότερο ας μας το στείλει.