Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Εργασίες στη Λίμνη με τα νούφαρα!

Ο Μένιος Βόντινας και η πρόεδρος του ΜΑΣ φροντίζουν το χώρο γύρω από τη Λίμνη!

Η πρόεδρος του ΜΑΣ, Νίκη Θεοδωρίκα, με τη βοήθεια συνεργείων του Δήμου Ζαγορίου φροντίζουν το χώρο γύρω από τη Λίμνη με τα νούφαρα.

 
Συγχαρητήρια σε  όσους βοήθησαν  και ελπίζω να δούμε έναν χώρο αναψυχής, που θυμηθείτε  το, θα γίνει  πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τα Ευρώ, της ...... Ηπείρου !!

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) διάθεσε στο κοινό επιμελημένες σειρές ελληνικών κερμάτων ευρώ έτους 2015, σε συσκευασία τρίπτυχου εντύπου Blister, με θέμα «Τουρισμός − Ήπειρος».

• Ως τιμή πώλησης εκάστης σειράς ορίζεται το ποσό των δέκα τριών ευρώ και ενός λεπτού (13,01€), πλέον Φ.Π.Α.
• Ανώτατο όριο κοπής της έκδοσης είναι τα δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) τεμάχια.

Για τη διάθεση του ως άνω προϊόντος τηρήθηκαν όροι, για διευκόλυνση των αγοραστών.


 "Δυσεύρετα τα Ηπειρώτικα ........ ΕΥΡΩ !!"

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Καλά νέα από το Γρεβενίτι!

              Το  ΜΑΛΑΜΕΙΟΝ  νσοκομείο  στο  Γρεβενίτι

Με πρωτοβουλία του ΜΑΣ και με τη βοήθεια συνεργείων που έστειλε ο Δήμος Ζαγορίου τακτοποιήθηκε ο χώρος γύρω από το ΜΑΛΑΜΕΙΟ νοσοκομείο, ο οποίος δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί! Η βλάστηση γύρω από το νοσοκομείο είχε αναπτυχθεί τόσο, που απειλούσε ακόμη και τη στέγη του νοσοκομείου. 
Στις εργασίες που έγιναν ο Βασίλης Στραπέλης  εθελοντικά βοήθησε στο κόψιμο των δέντρων και ο  Κων/νος Ράπτης διέθεσε το βενζινοπρίονο καθώς και την απαραίτητη  βενζίνη.
Λίμνη με τα Νούφαρα ή Λίμνη του Καπετάνου, στο Γρεβενίτι!
Φωτό: Κούλα Χασιώτη
  • Επίσης, ο ΜΑΣ διαβίβασε αίτημα προς το Δήμο Ζαγορίου για την φροντίδα της Λίμνης με τα νούφαρα. Ο Δασικός Συνεταιρισμός Γρεβενιτίου προσφέρθηκε να κόψει και να απομακρύνει τα αποξηραμένα πεύκα που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη και που αν πέσουν θα προκαλέσουν ζημιές στη Λίμνη, σήμα κατατεθέν του Ανατολικού Ζαγορίου!  Ο Μενέλαος Βόντινας προσφέρθηκε να τοποθετήσει βρύση για χρήση από τους επισκέπτες.
Η Αδελφότητα Γρεβενιτίου, τις καλές εποχές, είχε τοποθετήσει τραπέζι και παγκάκια για τους επισκέπτες, το οποίο ευτυχώς διατηρείται! Επίσης, ο γράφων, είχε προτείνει τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής, που θα περιλαμβάνει τη Λίμνη με τα νούφαρα και την παραποτάμια περιοχή του ποταμού της Ζορίκας. Είχε προταθεί να δημιουργηθεί ένα μονοπάτι γύρω από τη λίμνη και σκαλάκια, που θα οδηγούν στις όχθες τις Ζορίκας. 
Δυστυχώς, δεν έγινε το παραμικρό, αλλά ας ελπίσουμε ότι τώρα κάτι θα γίνει.
Το ποτάμι της Ζουρίκας
Φωτό: Κούλα Χασώτη
  • Σε πολλές εργασίες που έγιναν στο χωριό, πολύ βοήθησε και ο καλός συγχωριανός Στάθης Οικονόμου.

  • Συγχαρητήρια σε όλους που βοήθησαν, γιατί το χωριό θέλει λίγο από όλους!

  • Πληροφορίες από το χωριό αναφέρουν ότι οι εργασίες στο ναό του Αγίου Νικολάου προχωρούν καλά και θα γίνει λειτουργία στις 9 Νοεμβρίου, του Αγίου Νεκταρίου.
  • Όπως με πληροφόρησε η καλή συγχωριανή μας Ανδρομάχη Παπαευσταθίου, η οποία επικοινώνησε με την  Εφορία Αρχαιοτήτων, μόλις ετοιμαστεί η Στατική Μελέτη θα είμαστε κοντά στο να αρχίσουν οι εργασίες στερέωσης του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μεσοχώρι!
  • Ημερολόγιο για το 2016  ετοιμάζει ο  ΜΑΣ και είμαι βέβαιος ότι θα είναι όπως πάντα υπέροχο και θα το αποκτήσουν όλοι οι συγχωριανοί και φίλοι του Γρεβενιτίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
  • "ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ", 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
  • Ενισχύστε τον ΜΑΣ, μπορεί να κάνει πολλά!
(Δείτε ανάρτηση 5/10/2015)


Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ιερέας μάρτυρας, από το Γρεβενίτι!...


Ο καλός συγχωριανός, πατήρ  Ιωάννης Κίτσιος, μάς έστειλε ένα απόσπασμα από το βιβλίο 
του ΓΙΑΝΝΗ Β. ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Μικρή εγκυκλοπαίδεια εθνομαρτύρων κληρικών 
όπου αναφέρεται ο εφημέριος του Γρεβενιτίου πατήρ Νικόλαος Κατσίκης !





Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Γιορτή Τσίπουρου 2015 !!

Όποιος θέλει να ...κεράσει τα κλαρίνα, μπορεί να το κάνει ενισχύοντας τον  ΜΑΣ !

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΜΑΣ,
 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ!
[Πώς; Δείτε ανάρτηση 5/10]

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Καλά νέα από το Γρεβενίτι!

  • Μετά τη λειτουργία του Σαββάτου, της Αγίας Ευλαμπίας, κάποιοι χωριανοί αποφάσισαν να πάνε στον Άγιο Νικόλα. Με μεγάλη χαρά είδαν ότι η εκκλησία είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ο παπα-Χρήστος πρότεινε να γίνει λειτουργία σε ένα μήνα, αφού γίνουν οι κατάλληλες ετοιμασίες. Να σημειώσουμε ότι έχει να γίνει λειτουργία στον Άγιο Νικόλα πάνω από πέντε χρόνια! Το ευχάριστο είναι ότι προσφέρθηκαν κάποιοι χωριανοί, οι οποίοι θα καθαρίσουν το μονοπάτι και την εκκλησία.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Γρεβενίτι!
Παπα-Χρήστος Γαβρέας, Χρήστος Τσουκάκης, Κώστας Μπάσμπας 
 στη είσοδο του Αϊ - Νικόλα ...

Παπα-Χρήστος, Στάθης Οικονόμου, Κώστας Μπάσμπας
Το εσωτερικό του ναού...

Σημείωση: Στην κόγχη του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου υπάρχει αφιέρωση από τον 
Ιερόθεο Βενιακάκη, επικεφαλής  τμήματος Κρητών ανταρτών που πολέμησαν το 1912-13 
για την απελευθέρωση της Ηπέιρου  και διανυκτέρευσαν στο Γρεβενίτι!   
Εύχομαι η αφιέρωση να έχει διατηρηθεί και σύντομα να δημοσιεύσουμε φωτογραφία...
Το κυλικείο στον Άγιο Δημήτρη...

  • Κάποιος καλός συγχωριανός μας, το όνομά του δεν θέλει να δημοσιευτεί, έβαψε τα ξύλα του κυλικείου στον Άγιο Δημήτρη!  Μπράβο για την προσφορά του, μπράβο και για τη σεμνότητά του!

  • Ο ΜΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ θα διοργανώσει

 "ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ"

  το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015
με προϋποθέσεις μεγάλου γλεντιού (Δωρεάν χορός, μεζέδες)

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟΝ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ!
(Δείτε προηγούμενη ανάρτηση...)
Σύντομα θα δημοσιεύσουμε την αφίσα που θα μας στείλει ο ΜΑΣ.
  •   Καλά νέα έχουμε και για τις επισκευές που χρειάζεται ο Ναός στο Μεσοχώρι! Κάποιοι καλοί συγχωριανοί θα φροντίσουν για την  στατική μελέτη, που χωρίς αυτήν δεν γίνονται επισκευές σε ναούς , μνημεία κλπ.  Λεπτομέρειες προσεχώς... 
[Ευχαριστούμε τον ταμία της εκκλησιαστικής Επιτροπής, Χρήστο Τσουκάκη, για τα καλά νέα!]

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ενισχύστε τον ΜΑΣ, μπορεί να κάνει πολλά!


"Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων ..." 
                                           Δημοσθένης, Α΄Ολυνθιακός, 20

[Υπάρχει ανάγκη να βρούμε χρήματα, γιατί χωρίς λεφτά, τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε.]

Γρεβεντάτες και φίλοι γνωρίζουν ότι σε πολλά από τα δρώμενα του χωριού πρωτοστατεί ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος (ΜΑΣ) Γρεβενιτίου. Ενδεικτικά αναφέρω: Χορευτικά, Ημέρα μνήμης, "Τα τσίπουρα", θεατρική παράσταση, συνεστιάσεις, πρωτοχρονιάτικη πίτα, εκδρομές, βραβεύσεις, εκδηλώσεις και άλλα πολλά...!  
Χορευτικό το Δεκαπενταύγουστο για την οργάνωση του οποίου φροντίζει, εδώ και πολλά χρόνια, ο ΜΑΣ!

Πάρα πολλές δραστηριότητες όμως, εκτός από έμπνευση που ο ΜΑΣ έχει άφθονη, χρειάζονται όπως είπε και ο Δημοσθένης, χρήματα.
Δυστυχώς, για τον ΜΑΣ λεφτά δεν υπάρχουν. Το ισχνό ταμείο του τροφοδοτείται από το υστέρημα συγχωριανών και φίλων, οι οποίοι τις ημέρες του πανηγυριού ή άλλοτε ενισχύουν τον ΜΑΣ με μια μικρή συνδρομή!
Όποιος, λοιπόν, συγχωριανός ή φίλος θέλει να ενισχύσει τον ΜΑΣ μπορεί να στείλει ταχυδρομική επιταγή με τα ΕΛ.ΤΑ.  στο ΕΛ.ΤΑ. Γρεβενιτίου, ευτυχώς ακόμη λειτουργεί στο χωριό, με παραλήπτη: 
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ
ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τ.Κ. 44014
Η επιταγή θα εισπραχθεί από την πρόεδρο του ΜΑΣ κ. Νίκη Θεοδωρίκα και στη συνέχεια, κατά διαστήματα, θα δημοσιεύονται στο "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" τα ονόματα και τα ποσά ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια.
Όποιος δεν θέλει να δημοσιεύεται το όνομά του, θα γράφει στην επιταγή κάτω από το όνομά του: ανώνυμα
Με την ελπίδα ότι με λίγα από πολλούς μπορούν να μαζευτούν πολλά, πιστεύω ότι  Γρεβεντάτες   και φίλοι θα ανταποκριθούν και θα ενισχύσουν τον ΜΑΣ, ο οποίος μπορεί να κάνει πολλά!



Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

"Ηπειρωτική Ευεργεσία - Ένα αγαθό υψίστης σημασίας"


Όσο ξερό και άγονο είναι το έδαφος της Ηπείρου τόσο πλούσιο φύτρωσε και ευτυχώς εξακολουθεί να φυτρώνει το δέντρο της ευεργεσίας.
Οι Ηπειρώτες είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του έθνους.
Οι πλούσιες δωρεές τους υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση της Ελλάδας και την κοινωνικοοικονομική της ανόρθωση. 
Ιδιαίτερα κατά τη σκληρή εποχή  της  Τουρκοκρατίας, οι προσφορές και τα έργα τους είχαν ξεχωριστή   και αποφασιστική σημασία.
Συνέβαλαν σε μέγιστο βαθμό στην επιβίωση του Γένους, στην πνευματική του αναγέννηση και στην πολιτική του αποκατάσταση.
Ήταν οι προάγγελοι και τροφοδότες της νεοελληνικής μας αναγέννησης. Στα αρχαιοελληνικά  χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον όρο «ευεργέτης», για να αποκαλέσουν τους θεούς που τους βοηθούσαν. Ο όρος αυτός ήταν από τότε τιμητικός τίτλος.
Ονόμαζαν τιμητικά ευεργέτη κάποιον, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.
Η ιστορία των κληροδοτημάτων των ευεργετών, ξεκινά από τις αρχές του 19ου αιώνα κυρίως από την Ήπειρο, από όπου και κατάγονται οι περισσότεροι ευεργέτες. 
Η οικονομική ευημερία των Ηπειρωτών κατά τον 18ο αλλά και τον 19ο αιώνα, είχε αντίκτυπο όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Οι Ηπειρώτες ευεργέτες αποφασισμένοι να βοηθήσουν την πατρίδα τους, επειδή δεν μπορούσαν, λόγω της τουρκικής κατοχής και δουλείας, να διαθέσουν απευθείας χρήματα στους Οθωμανικούς Κρατικούς θεσμούς, δημιούργησαν το θεσμό της διαθήκης και της δωρεάς. 
'Εφτιαξαν τα κληροδοτήματα και με τις διαθήκες όρισαν τους διαχειριστές αυτών των περιουσιών αλλά και τους σκοπούς, τους οποίους θα έπρεπε οι πόροι των κληροδοτημάτων να υπηρετήσουν. (π.χ. παιδεία, νεολαία, αναξιοπαθούντες κ.α.).
Στα χρόνια της Οθωμανικής δουλείας, πολλοί δραστήριοι Ηπειρώτες άφησαν τον τον τόπο τους και αναζήτησαν επαγγελματική διέξοδο σε ξένες χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν φτωχοί. Ωστόσο πολλοί από αυτούς δημιούργησαν μεγάλες επιχειρήσεις και διατήρησαν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με ολόκληρο τον κόσμο. Ίδρυσαν εμπορικούς και τραπεζικούς οίκους, καθώς και νοσοκομεία και σχολεία. Ποτέ όμως δεν ξέχασαν την πατρίδα τους και ζούσαν με τον καημό να τη δούνε μια μέρα ελεύθερη. Διατηρούσαν στενές οικονομικές και πνευματικές σχέσεις με την Ήπειρο και ιδιαίτερα τα Γιάννινα. 
Προσπάθησαν από τη μεριά τους να βοηθήσουν με την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών των συμπατριωτών τους, με την ενίσχυση ενδεών, με την ανέγερση και τον καλλωπισμό ναών, με τη σύσταση φιλανθρωπικών και κοινωνικών ιδρυμάτων. 
Επίσης, έδωσαν μεγάλη σημασία στη διάδοση της παιδείας στην Ελλάδα.
Μεγάλες δωρεές συγκράτησαν για πολλά χρόνια φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι ευεργέτες άνοιξαν τους κρουνούς του χρήματος και έτσι βοήθησαν τους δασκάλους του Γένους, οι οποίοι άνοιξαν τους κρουνούς του πνεύματος. Ακόμα, οι δωρεές τους πέρα από την παιδεία απέβλεπαν στην προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες όπως οι: Αβέρωφ, Αρσάκης, Γεννάδιος, Στουρνάρας, Τοσίτσας, Χατζηκώστας και αδελφοί Ζάππα, Ζωσιμάδες, Ριζάρη, Σίνα κ.ά. άφησαν μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που ακόμη και σήμερα είναι αισθητά φανερή. 

Έτσι τα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Αρσάκειο Παρθεναγωγείο, Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, Ζάππειο Μέγαρο, Εθνική τράπεζα, Μητρόπολη Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, θωρηκτό «Αβέρωφ» κ. ά., είναι έργα των μεγάλων ευεργετών και έπαιξαν ρόλο στην προσπάθεια του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους να ορθοποδήσει. 
Στα Ιωάννινα ιδρύθηκαν επίσης πάρα πολλά έργα: η Επιφάνειος Σχολή, η πρώτη Σχολή των Ιωαννίνων με διδάσκαλους τους Μακρή, Σουγδουρή και Ανθρακίτη, η Σχολή Γκιούμα που μετονομάστηκε σε Μπαλαναία Σχολή,η Καπλάνειος Σχολή, που ήταν συνέχεια της Μαρουτσέας Σχολής με πρώτο διδάσκαλο τον Αθανάσιο Ψαλίδα, η Ζωσιμαία Σχολή, που ιδρύθηκε το 1828 με χρήματα της Ζωσιμαίας αδελφότητας και το νοσοκομείο Χατζηκώστα.