Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
























O  ΜΑΣ  ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και "ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχονται σε συγχωριανούς και φίλους:  
Κ Α Λ Ο    Μ Η Ν Α

O Aπρίλης πήρε το όνομα του από το λατινικό aperio=ανοίγω, γιατί τότε ανοίγουν-ανθίζουν τα πάντα λουλούδια , δέντρα σπαρτά. 
Είναι ο 4ος μήνας του Γρηγοριανού (νέου) ημερολογίου και ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη.
Θεωρείται ο μήνας της άνοιξης. 
Τότε οι βοσκοί αφήνουν τα χειμαδιά και ανεβαίνουν στα βουνά. 
Οι βροχές του θεωρούνται ευεργετικές. 
Μερικά παρατσούκλια του είναι: Γρίλλης (=γκρινιάρης), Τιναχτοκοφινίδης (τίναζαν τα κοφίνια, δηλ. τέλειωναν οι προμήθειες), Αηγιωργίτης ή Αηγιωργάτης, Λαμπριάτης (πάντα περιέχει μέρες του Πάσχα) και Τριανταφυλλάς για τα πολλά τριαντάφυλλα που ανθίζουν στη διάρκεια του ...
Λαϊκή παράδοση

Προέλευση του Εθίμου

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Περιστατικά

Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.

Πηγή

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.51ος, σ.72



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

O ΠΑΛΜΟΣ ΤΩΝ ΜΗΛΙΩΤΑΔΩΝ



Κυκλοφόρησε "Ο Παλμός των Μηλιωτάδων" ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016
με πλούσια ύλη:
  • Η Γεν. Συνέλευση του Εξωρ.-Εκπ/κού Συλλόγου Δεματίου "Ο 'Αγιος Νικόλαος"
  • Επιστολή προς τους ενορίτες από τον ιερέα Βασίλειο Νταλαμπάκο
  • ΤΟ ΚΑΒΑΛΑΡΙ, από το βιβλίο του Οδυσσέως Ι. Τόσκα: ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ-ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ, Θεσσαλονίκη  2010
  • Η ΠΕΤΡΑ, (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΊΚΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ) Από το βιβλίο του Ηλία Γ.Τσόντζου "ΠΕΤΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ" Ιωάννινα 2006
  • ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
         και άλλα ενδιαφέροντα θέματα!

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Απεβίωσε σήμερα το πρωί, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, 
η συγχωριανή μας Όλγα Θεοδωρίκα, σε ηλικία 89 ετών.
Η κηδεία της θα γίνει αύριο, Σάββατο 26 Μαρτίου 2016,
 στις 11:00, στο Γρεβενίτι. 
Ο ΜΑΣ, η  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ'' απευθύνουν στους συγγενείς της τα θερμά τους συλλυπητήρια. 






25η Μαρτίου 2016 στο ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ!

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ...

                      ...συγχωριανοί, φίλοι και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου, μπροστά στο Μνημείο των πεσόντων.
Ο ιερέας πατήρ  Χρήστος και ο πρόεδρος της κοινότητας ψάλουν την επιμνημόσυνη δέηση ...
Παιδάκια μπροστά στο κλειστό Δημοτικό  Σχολείο Γρεβενιτίου!
 
Κατάθεση στεφάνων: Από τον εκπρόσωπο του Δήμου Ζαγορίου κ Λευτέρη Γιώτη...
Από τον πρόεδρο της κοινότητας κ Κίτσιο Χρήστο ( το Δ.Δ. είναι ...άχρωμο και αντί αυτού χρησιμοποιώ το ωραίο "κοινότητα"!)

Από την Νίκη Θεοδωρίκα για τους πεσόντες στους πολέμους...

Από την Μαίρη Κίτσιου για τον ΜΑΣ...
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Έθνικό Ύμνο...
 
Στη συνέχεια όλοι πήγαν στο Χαγιάτι της εκκλησίας...




και κατά το έθιμο....
κεράστηκε λουκούμι ....

Στη συνέχεια όλοι μαζί στο καφενείο...

για καφέ και τσιπουράκι!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  και μην ξεχνάτε: Η Ελλάδα για να ορθοποδήσει χρειάζεται μια νέα επανάσταση...πολιτιστική! 

[Ευχαριστούμε πολύ την Μαίρη Κίτσιου για τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ!]


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Παπαμάνος, 
μετά από γενναία μάχη που έδωσε τους τελευταίους μήνες! Ο Θανάσης ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, λάτρης του Γρεβενιτίου και συχνά επισκεπτόταν το χωριό.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, 26/3, στις 11:00, στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Μεταμόρφωση.
Στην σύζυγό του  Δέσποινα, στα παιδιά του Αποστόλη και Αθηνά, στα εγγόνια του και σε όλους τους συγγενείς του
ο ΜΑΣ  ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" απευθύνουν τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ
Αφιερωμένη  στον φίλο και συγγενή Θανάση Παπαμάνο


Υ.Γ.  Κλείνω με τα λόγια που μου έστειλε ο γιος του Αποστόλης: "Μέχρι τέλος το χωριό σκεφτόταν και πάλευε να δυναμώσει για να πάμε το Πάσχα."
 ΘΑΝΑΣΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ
 θα μας λείψεις ...

Ανάδειξη των μονοπατιών του Δήμου Ζαγορίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ζαγορίου πραγματοποιεί συνάντηση φορέων στις 29 Μαρτίου και ώρα 17:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στους Ασπραγγέλους για την ανάδειξη των μονοπατιών του Δήμου Ζαγορίου.

Η συνάντηση αποτελεί μια πρωτοβουλία του "Οικομουσείου Ζαγορίου", το οποίο αποτελεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έδρα το Ζαγόρι.
Στη συνάντηση θα έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε τους μελλοντικούς μας συνεργάτες ΚοινΣΕπ "Μονοπάτια της Ελλάδας" (http://pathsofgreece.gr/), οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν το έργο τους σχετικά με την καταγραφή, τη σήμανση και την προώθηση δικτύων μονοπατιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη προκειμένου να συνεργαστούμε για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στο Ζαγόρι.


Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες των δήμων: Ζαγορίου, Μετσόβου και Κεντρικών Τζουμέρκων



Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν μαστογραφίες έχουν οι γυναίκες
 στους δήμους Ζαγορίου, Μετσόβου και Κεντρικών Τζουμέρκων, μέσα από 
την υλοποίηση του προγράμματος προληπτικής ιατρικής, με στόχο την 
έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 


Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχουν οι δήμοι -διαμέσου της ΚΕΔΕ- σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία...

Σε δηλώσεις που έκαναν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής ΕταιρείαςΕυάγγελος Φιλόπουλος, ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη δράση αφορά στην πρόληψη της υγείας, χρηματοδοτείται από την ΚΕΔΕ και συμμετέχουν σε αυτή 17 νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι. 

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών. Στο διάστημα αυτό μια κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενες να εξεταστούν. 


Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες θα ενημερώνονται από το δήμο της περιοχής τους για τις ημέρες και τις ώρες επίσκεψης της κινητής μονάδας.


Για την εξέτασή τους θα πρέπει να έχει κλειστεί ραντεβού το οποίο θα έχει οριστεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες που θα έχει ορίσει ο δήμος της περιοχής. Όπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αναμένεται να πάρει παράταση και να επεκταθεί σε επιπλέον δήμους της χώρας.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

21 Μαρτίου, Ημέρα ποίησης, Τιμή στους Γρεβεντάτες ποιητές!

Το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" τιμά σήμερα 21 Μαρτίου, 
Ημέρα της Ποίησης, 
τους Γρεβεντάτες ποιητές:
"Το  ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ στα...σύννεφα": Μια φωτογραφία ποίημα!
  • Βασιλάκη Σαχίνη: Κατάγεται από το Γρεβενίτι και ήταν καθηγητής φιλόλογος. Είχε εκδώσει την ποιητική συλλογή: "Τα καρδιοσταλάματα" και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" έχει δημοσιεύσει το ποίημά του "Ο ΠΕΥΚΟΛΆΤΡΗΣ". Ψάχνω για την ποιητική συλλογή και αν κάποιος την έχει, παρακαλώ να μου στείλει μήνυμα. Επίσης ο Βασίλης Σαχίνης  είχει γράψει το 1932 το  "ΤΟΠΩΝΥΜΙΚΟΝ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ", το οποίο μας έστειλε ο καλός συγχωριανός  Δημήτρης Ρογκότης, είναι χειρόγραφο και δυσανάγνωστο, σύντομα όμως θα καθαρογραφεί και θα δημοσιευτεί! 
  • Λέανδρο Βρανούση: Ο Λέανδρος Βρανούσης κατάγεται από το Γρεβενίτι: Εκτός των άλλων έχει γράψει και ποιήματα με αντιστασιακό περιεχόμενο, πιο γνωστό: "Σε γέλασα και απόψε Γερμανέ", λυρικά ποιήματα  και άλλα.  
  • Γιώργο Κέφαλο: Ο Γιώργος Κέφαλος γενήθηκε στο Γρεβενίτι και ζει στις Αχαρνές Αττικής. Έχει εκδώσει τα "ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ", μια συλλογή 45 ποιημάτων,  κατάθεση ψυχής από τα Πέτρινα Χρόνια.
  • Δημήτρη Βουγάνη: Ο Δημήτρης Βουγάνης γεννήθηκε στο Γρεβενίτι και ζει στο Σωλτ Λέικ στη Γιούτα στις ΗΠΑ. Δηλώνει στιχοπλόκος και μάλλον γράφει γιατί;...
  • Γιατί;
  • Ψάχνω να βρω  τι με οδηγεί

  • και βάζω λέξεις στο χαρτί

    αυτός ο πόθος να εκφραστώ

    απ' του μυαλού μου τη Φαιστό...

    Λες νάνε κάτι φυσικό

    ο τρόπος για να λειτουργώ;

    ρίχνοντας σκέψεις στο γιαλό
    που ίσως βρουν προορισμό;

    Λες να μ' αρέσει να κερνώ
    πλεγμένες λέξεις στο κοινό;
    σε ένα σχήμα ελκυστικό
    σαν "γαρνιτούρα" σε ποτό;

    Μπορεί μα απ' όλα τελικά
    νάνε μια άλλη μου πλευρά!
    σκέψεις που γίνονται εργαλεία
    για της ψυχής την αρμονία!

    Εκφράζουν μια ευαισθησία
    προσωπική ευθυκρισία..
    που εδώ κι εκεί είχα σκεφτεί
    μα δεν τις είχα επισκεφτεί...

    Κι έτσι μια μέρα ένα πρωί
    τις καταθέτω στο χαρτί
    κράμα ηδονής με φαντασία
    όπως στην "τελεία συνουσία".

    *´¨)
    ¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
    (¸.•´ (¸.•` ¤
    Δημήτρης Βουγάνης.
    Σαλτ Λεικ Σιτυ,


    • Γεώργιο Παπαβράνο (Ανανία): Λαϊκός ποιητής, γεννήθηκε και έζησε στο Γρεβενίτι. Έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου  ένα χρόνο. Συχνά όταν τον ρωτούσαν για κάτι έλεγε: "Θα πω ένα ποίημα, ένα ποίημα τα λέει όλα" όπως: 
Το νόημα της ζωής

Όποιος δεν πίνει, δεν γλεντάει,
κούκλες ομορφούλες δεν αγαπάει,
στραβός στον Άδη παει!

  • Στους ποιητές του Γρεβενιτίου θα συμπεριλάβω και την Γωγώ Φώτου, γιατί μας έστειλε ένα πολύ ωραίο ποίημα για το χωριό, σε ελεύθερο στίχο,  μια από τις πιο ωραίες αναρτήσεις!
Η τρέλλα πάει στα βουνά. Κι εκεί πρέπει να μένει

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Δες την αφθονία.

Μάζεψε ντομάτες και μύρισε τα χέρια σου μετά. Μάζεψε ραδίκια. Φύτρωσαν στην αυλή ανάμεσα στις πέτρες. Δεν ζήτησαν τίποτε ως αντάλλαγμα γι’αυτό. Μόνο αέρα, ήλιο και δροσιά Γρεβεντάτικη.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Δες την ομορφιά.

Ντάλιες, νούφαρα, κατιφέδες, τριαντάφυλλα, κλέφτες, ακόμα και τα άνθη της κολοκυθιάς γελάνε με την ασχήμια της Αθήνας. Πέτα την ασχήμια είναι αδερφή της τρέλας, μόνο η ομορφιά έχει λογική σε τούτο τον παράλογο κόσμο.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Άκου τον ήχο της γαλήνης. Η Ζορίκα πάντα ρει, η Κρίζια παγώνει το άγχος, η Ρέτσια κάνει συναυλία με τους σπίνους απόψε. Θα πάμε;

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Δες τα διπλά. Πιες τσίπουρο στην πλατεία, στο χάνι ή στο μπαράκι. Παντού έχει παρέα. Ναι, αυτή που ξέχασες πως υπάρχει στη βαβούρα. Εκεί που όλοι μιλάνε μόνο πίσω απ’τους τοίχους. Γλέντα, γέλα, ξέχνα και μετά πέσε για έναν ύπνο βαθύ, ονειροφορτωμένο, γλυκό, βουνίσιο, γνήσιο, Γρεβεντάτικο.

Στο γυρισμό, θυμήσου να χαζέψεις τ’άστρα. Δεν τα’χεις ξαναδεί στο υπόσχομαι.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Περπάτα, σκάλισε, κουνήσου, ανέπνευσε, ξεμούδιασε την ψυχή. Μην σε νοιάζει αν ιδρώσεις. Η τεμπελιά βρωμάει χειρότερα.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Και μην περιμένεις το καλοκαίρι. Έχει άλλη στολή κάθε εποχή. Βαρέθηκε να ντύνεται και να σε περιμένει.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο Γρεβενίτι.

Άσε την τρέλα σου εδώ και γύρνα ένας άλλος.

Εμπνεύσου.
                                                                                     Γωγώ Φώτου
                                             ε αφορμή το Σαββατοκύριακο 6-7/10 στο χωριό)

Θα τελειώσω με ένα ποίημα που θα διαβάσω αύριο στην πρωινή προσευχή στους  μαθητές μου!
                                           
Θα βραχούμε

Κάθε μέρα η ομιλία στην αγάπη τριγυρνά, 
μα το «σ' αγαπώ» σαν βλέπης να κρεμιέται πια στο στόμα,
πιάνομε τα γέλια, τρέμει, κοκκινίζω και ξανά
αύριο τα ίδια ακόμα. 
Όταν παίζουν στ' ακρογυάλι είδατε μικρά παιδιά; 
Τρέχουν και το κύμα, μέσα που τραβιέται, κυνηγούνε.
Κάνει να γυρίσει πίσω; Έξω εις την αμμουδιά,
όσο τέλος... να βραχούνε. 
Με το κύμα της αγάπης έτσι παίζομε τρελά· 
αν πιο μέσα πνίγωντ' άλλοι, στ' ακρογυάλι εμείς γελούμε·
ως την ώρα καλά πάει το παιχνίδι μας, αλλά,
μη σας μέλη... θα βραχούμε. 


                                                                                1879,  Καμπάς, Νικόλαος

Ο Νίκος Καμπάς, άγνωστος στους πολλούς, εξέδωσε την  ποιητική συλλογή "Στίχοι" το 1880. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου θα εργαστεί στον δικαστικό κλάδο. Πέθανε το 1932 χωρίς να εκδώσει κάτι άλλο! Ο ίδιος εξηγεί την σιωπή του αυτή σε ένα γράμμα του προς το Παλαμά, όπου λέει: "Μόνο δια της λύπης είμαι εισέτι ποιητής. Όλοι οι άλλοι παράγοντες εξέλιπον. Αυτή η Αλεξάνδρεια μ΄έκανε κτήνος".

Η Κική Δημουλά έχει πει: "Η ευτυχία δεν γεννά ποίηση"

 Χρόνια πολλά σε όλους τους γρεβεντάτες ποιητές, καλή  έμνευση! Αν ξέχασα κάποιον, ας μου στείλει ένα ποίημα!


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Απεβίωσε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στα Ιωάννινα η
Κουλούρη-Μαζανίτη Αικατερίνη
Η κηδεία της έγινε την Κυριακή 6/3 στα Γιάννινα.
Ο ΜΑΣ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" απευθύνουν στον σύζυγό της Γιώργο, στα παιδιά της 
και τους συγγενείς της τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ!

Λίγο η μυωπία της ηλικίας, λίγο οι φωτογραφίες  και είχαμε τα λαθάκια στις λεζάντες στο αποκριάτικο γλέντι στο Γρεβενίτι!
Δεν είναι η Κική Τσουκάκη, αλλά η σύζυγος του  Σωτήρη Τζώρτζη που συμμετέχει στο τοπικό έθιμο "το χάσκαρο"!
Η κυρία στη άψογη χορευτική φιγούρα είναι η Ρίτσα Νούτση...

Παράλειψη επίσης ήταν που δεν ευχαριστήσαμε τον καλό συγχωριανό μας Χρήστο Τσουκάκη, για τις φωτογραφίες που μας έστειλε.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ χωρίς ...ΛΆΘΗ!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ για το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στις 11 Μαρτίου 2016 στο Τσεπέλοβο, αποφάσισε τα εξής:
Οι προβληματισμοί που υπάρχουν σχετικά με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή του Ζαγορίου εστιάζονται κυρίως σε δύο σημεία, ήτοι: α) Στο γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών μας είναι λιγοστοί και στην περίπτωση του Τσεπελόβου οι πιθανά φιλοξενούμενοι πρόσφυγες θα είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους και β) Η εγκατάσταση προσφύγων στο Ζαγόρι θα επιδράσει αρνητικά στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.
Ο Δήμος Ζαγορίου όμως, όπως και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, οφείλει να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη όπως ταιριάζει στον πολιτισμό μας.
Για τη φιλοξενία προσφύγων - μεταναστών στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, προτείνουμε τα εξής:
1. Στην Εστία να φιλοξενηθούν ανήλικα παιδιά, με σκοπό αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να γίνονται εκπαιδευτικά μαθήματα στο κλειστό Γυμνάσιο Τσεπελόβου.
2. Να γίνουν άμεσα εργασίες στο κτίριο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης.
3. Να χρησιμοποιηθούν ως εργαζόμενοι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Τσεπελόβου στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθαριότητας ή σε όποια άλλη εργασία χρειαστεί, καθώς επίσης και η κάθε είδους προμήθεια τροφίμων ή άλλων ειδών να γίνεται επίσης από την τοπική αγορά.
4. Να δοθεί ανάλογη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
5. Να ενισχυθεί με προσωπικό και αναγκαία ιατρικά είδη το Περιφερειακό Ιατρείο Τσεπελόβου για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

6. Να υπάρχει επαρκής αστυνόμευση της περιοχής.
ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ  ΖΑΓΟΡΙΟΥ: ΦΩΤΟ  ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Την φωτογραφία αφιερώνει το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" σε όλους τους αναγνώστες του.
Ντρέπομαι που δεν έχω πάει σ΄αυτό το ωραίο χωριό... Σίγουρα το καλοκαίρι...