Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Το Γρεβενίτι πιο κοντά στην Αθήνα!


Τα Ιωάννινα έρχονται πιο κοντά στην Αθήνα σε ένα χρόνο. Κι΄ αυτό γιατί το Μάρτιο του 2017 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ολόκληρη η Ιόνια οδός από το Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας ως την Εγνατία οδό.

   

Δηλώσεις για ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού έκανε  ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες.
Ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες επισκέφτηκε τα εργοτάξια της Ιόνιας οδού και είδε από κοντά την εξέλιξη του έργου. Ξεναγήθηκε από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Μιχάλη Γουρζή και τους υπεύθυνους μηχανικούς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται τόσο η σήραγγα όσο και τα υπόλοιπα τμήματα.
Εξηγώντας την πεποίθησή του για ολοκλήρωση του έργου το Μάρτιο του 2017 ο κ. Δέδες ανέφερε ότι “είναι εφικτή η ταχεία περάτωση μετά και την υπογραφή του πλαισίου συναντήλιψης μεταξύ του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, τους εκπροσώπους της παραχωρησιούχου και της κατασκευάστριας εταιρείας, που αποτελεί την συμφωνία για το υπόλοιπο του χρονοδιαγράμματος του έργου, μέχρι την οριστική αποπεράτωσή του”.
Ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε σημαντική συμφωνία, η οποία επετεύχθη μετά από πολύμηνη και συστηματική διαπραγμάτευση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο στόχος της παράδοσης το Μάρτιο του 2017 είναι εθνικός. Και εξήγησε ότι “αν η πατρίδα μας δεν καταφέρει να τον εκπληρώσει, θα αναγκαστεί να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και να πληρώσει πρόστιμα για τυχόν καθυστέρηση”.
Αναφερόμενος σε όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στα εργοτάξια είπε: “Μετά την εικόνα που είχαμε θεωρούμε σίγουρα ότι θα τον πετύχουμε, γιατί υπάρχει μια δραστική επιτάχυνση των εργασιών σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού, αλλά κυρίως στο δύσκολο τεχνικά τμήμα που είναι οι δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας. Είμαστε, όχι απλά αισιόδοξοι, αλλά απόλυτα πεπεισμένοι ότι, σε συνεργασία με την υπηρεσία μας με τον παραχωρησιούχο και κυρίως με τον κατασκευαστή, θα μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος της παράδοσης του έργου το Μάρτιο του 2017. Η αίσθησή μας είναι αίσθηση ικανοποίησης, γιατί όλα αυτά τα οποία συνυπογράφηκαν τηρούνται και από την πλευρά του κατασκευαστή και από την πλευρά του Δημοσίου που είναι ότι εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε τις τακτικές χρηματοδοτικές ροές για να μπορούν να προχωρούν οι εργασίες απρόσκοπτα», υπογράμμισε ο κ. Δέδες.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι “είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που το Δημόσιο δεν χρωστάει στις παραχωρήσεις και στα έργα αυτών. Αυτό οφείλεται στις θυσίες και στους κόπους του Ελληνικού λαού. Είναι κάτι που δεν το ξεχνάμε, γιατί αυτά τα έργα τροφοδοτούνται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού και γι’ αυτό η δική μας αποστολή είναι να τα παραδώσουμε γρήγορα, έγκαιρα, αξιόπιστα και ασφαλή.

Όσον αφορά στις απαλλοτριώσεις ο κ. Δέδες ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Υποδομών, ώστε τα προβλήματα να λύνονται επί τόπου και οι αποφάσεις να λαμβάνονται άμεσα. Τα αποτελέσματα, κατά τον Γενικό Γραμματέα, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αφού, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της διυπουργικής, προωθήθηκε και εγκρίθηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία επισπεύδεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, που πλέον γίνονται με τη μορφή που είχαν και στην Ολυμπιάδα.
Τέλος, ο κ. Δέδες προανήγγειλε τη λειτουργία του πρώτου τμήματος της Ιόνιας Οδού από τον Κουβαρά μέχρι και την παράκαμψη Αμφιλοχίας το καλοκαίρι, ενώ το κομμάτι Ιωάννινα-Άρτα θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί μέχρι τέλος της χρονιάς
.