Στην τελική ευθεία για την έναρξη της πρώτης φάσης των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία Repsol-Energean, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή και πραγματοποιεί τις απαιτούμενες προκαταρκτικές διαδικασίες.
Οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες στην «παραχώρηση Ιωαννίνων», το υπό διερεύνηση οικόπεδο που εκτείνεται σε δήμους των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, μήκους 400 χλμ., αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβρη του 2019, προκειμένου –εφόσον υπάρχει αντικείμενο- η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες να γίνει το 2021.
Η κοινοπραξία έχει αρχίσει να οργανώνεται για την έναρξη των εργασιών, που τοποθετείται χρονικά να γίνει εντός του Νοεμβρίου σε περιοχές του δήμου Ζίτσας, όπως πρόσφατα ανέφεραν εκπρόσωποί της σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Σουλίου, στην Παραμυθιά.
Οι έρευνες πρόκειται, εξάλλου, να γίνουν σε σημεία που έχουν αποτυπωθεί τοπογραφικά, με βάση προηγούμενες μελέτες από τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 έως το 2000, στα διοικητικά όρια επτά δήμων: Ζίτσας, Δωδώνης, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.
Το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας έχουν έλθει σε επαφή με δημοτικές αρχές, αλλά και ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερώσεις, όπως ζητούν εξάλλου και κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, χωρίς όμως ακόμη να έχει προγραμματιστεί, αντίστοιχη ενημέρωση αναμένεται στους δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου.
Το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας έχει εγκρίνει την χορήγηση άδειας πρόσβασης σε δημοτικές δασικές εκτάσεις, στo πλαίσιo της διενέργειας γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες. Πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, παρά την εγκατάσταση της κοινοπραξίας στη ΒΙ.ΠΕ., ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καμία γεωφυσική σεισμική έρευνα και αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση.
Στον δήμο Ζαγορίου, η σχετική απόφαση χορήγηση άδειας πρόσβασης σε δημοτικές δασικές εκτάσεις ανακλήθηκε, μετά από το αίτημα κατοίκων για περισσότερη ενημέρωση, και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο. «Η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση από την εταιρεία, όχι για μόνο τη χρήση δημοτικών εκτάσεων, αλλά και συνολικά για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον (Εθνικό Πάρκο, Γεωπάρκο) και στον τουρισμό, που αποτελεί επένδυση για το Ζαγόρι, από μια ενδεχόμενη γεώτρηση. Ήταν αίτημα κατοίκων και φορέων του Ζαγορίου και ιδιαίτερα των Κάτω Πεδινών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του δήμου.
Ούτως ή άλλως, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της αναδόχου εταιρίας, η έρευνα στις περιοχές του δήμου Ζαγορίου αναμένεται να ξεκινήσει σε μετέπειτα φάση.
Στο Ζαγόρι οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες αφορούν εκτάσεις, δημοτικές, δημόσιες (για τις οποίες ήδη το δασαρχείο έχει δώσει άδεια) και ιδιωτικές στις τοπικές κοινότητες Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης.
Μετά την περιοχή της Ζίτσας, θα ακολουθήσουν οι έρευνες στην περιοχή της Θεσπρωτίας, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην Παραμυθιά, οι γεωφυσικές έρευνες περιλαμβάνουν ελεγχόμενες εκρήξεις μικρού μεγέθους, ανά 60 μέτρα και σε βάθος 14 μέτρων, και αποκατάσταση, αν χρειαστεί, όπως προβλέπουν οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες.
Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, στην ίδια εκδήλωση, σημείωσαν πως στόχος των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών είναι η συγκέντρωση δεδομένων, προκειμένου, μετά την ανάλυσή τους, να γίνει σαφές εάν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Αν υπάρχουν θα ακολουθήσει η ερευνητική γεώτρηση, διαφορετικά το όλο εγχείρημα θα τερματιστεί.
Ενόψει της έναρξης των ερευνών, η κοινοπραξία εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν περί τις 200 θέσεις εργασίες. Ένα μέρος εξ αυτών θα καλυφθούν από εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό του αναδόχου, ενώ ένα μεγάλο μέρος από ντόπιους.
Αυτές οι θέσεις, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση για την εύρεση προσωπικού που δημοσιεύεται, αφορούν ανειδίκευτους εργάτες αλλά και οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων.
Η φωτογραφία από την ερευνητική γεώτρηση Demetra 1, σε βάθος 4000 μέτρων, που είχε πραγματοποιήσει το 2003 η Enterprise Oil, κοντά στο Καλπάκι, συνοδεύει όλα τα ρεπορτάζ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.
"ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ"; Ευχαριστούμε την καλή συγχωριανή Κούλα Χασιώτη για την ανάρτηση.