λογι
Τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Ζαγορίου για το 2019 ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. Η έγκαιρη ψήφιση του και η αναμενόμενη έγκριση του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να ξεκινήσει από την αρχή του 2019 την υλοποίησή σημαντικών έργων και δράσεων που περιλαμβάνει.
Τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Ζαγορίου για το 2019 ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. Η έγκαιρη ψήφιση του και η αναμενόμενη έγκριση του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να ξεκινήσει από την αρχή του 2019 την υλοποίησή σημαντικών έργων και δράσεων που περιλαμβάνει.
Προ Προηγήθηκε άλλη ειδική συνεδρίαση στην οποία εγκρίθηκε, επίσης κατά πλειοψηφία, ο απολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Ζαγορίου για το 2017 (Ισολογισμός), αλλά και μια τρίτη συνεδρίαση με τρέχοντα θέματα.
«Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να εγκρίνουμε είναι ο τελευταίος της δημοτικής περιόδου, είναι πραγματικός και ταυτόχρονα αναπτυξιακός, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πέρα από τις αναγκαίες λειτουργικές και λοιπές δαπάνες και σειρά μεγάλων και σημαντικών έργων που θα καλύψουν κενά σε υποδομές, θα δώσουν λύσεις στις ασχολίες των κατοίκων και την καθημερινότητα τους, καθώς και υποβοήθηση στον τουρισμό που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας», τόνισε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.
Το σύνολο των εσόδων και εξόδων αντίστοιχα ανέρχεται στα 8.210.290,66 ευρώ και, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, παρόλο που η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση είναι τεράστια όλα τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για αξιοποίηση κάθε πηγής χρηματοδότησης.
Σε ότι αφορά τα τέλη, όπως ανέφερε ο κ. Σπύρου, ο δήμος δεν προχώρησε σε καμιά αύξηση, ούτε και στα ανταποδοτικά και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον ηλεκτροφωτισμό.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού επικεντρώνοντας στις σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα και προμήθειες ή εργασίες από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΥΠΕΣ, (περίπου 1,5 εκ. ευρώ), όπως το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τσεπελόβου με 447.580 ευρώ, η ασφαλτόστρωση δρόμου στην Πέτρα με 505.000 ευρώ, η προμήθεια μηχανημάτων έργου με 285.000 ευρώ (οι 60.000 ευρώ από ίδια έσοδα, εφόσον απαιτηθεί), 260.000 ευρώ για αναβάθμιση παιδικών χαρών (55.000 ευρώ από ίδια έσοδα). Για το θέμα αυτό με αφορμή και παρατηρήσεις-ερωτήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας ξεκαθαρίστηκε ότι, όσες παιδικές χαρές αναβαθμιστούν θα λάβουν και πιστοποίηση, ενώ θα αναλάβει το κόστος για παιδικές χαρές όπου λειτουργούν σχολεία, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
Για το πώς και που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό θα αποφασίσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, πάντως στόχος είναι να συμπεριληφθούν όλα τα χωριά.
Από το υπουργείο Εσωτερικών διατέθηκαν 150.000 ευρώ για αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας και 140.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες. Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΣ, προωθείται μελέτη αποκατάστασης και διαμόρφωσης σε κτίριο διοίκησης (αρχεία) του Δήμου η πρώην Αναγνωστοπούλειος Σχολή Διλόφου με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ.
Πολλές είναι και οι χρηματοδοτήσεις για σειρά μικρών και μεγαλύτερων έργων από την Περιφέρεια Ηπείρου που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ. Μεταξύ των άλλων με 200.000 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος για την ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου στην Ιτέα, 20.000 ευρώ για αποκατάσταση οδών και 20.000 ευρώ για επισκευή του Α΄ δημοτικού σχολείου, 50.000 ευρώ (και 20.000 ευρώ από το Δήμο) για την κατασκευή πεδίου διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού Παπίγκου, 40.000 ευρώ για ολοκλήρωση ανακατασκευής του παλιού δημοτικού σχολείου Δεματίου και 45.000 ευρώ για ασφαλτόστρωση δρόμου προς θέση «Κουλούρι», 50.000 ευρώ για αποκατάσταση-ασφαλτόστρωση δρόμου στο Ελατοχώρι και 20.000 ευρώ για αποκατάσταση πλατείας και δημοτικού κτιρίου, 50.000 ευρώ για ασφαλτόστρωση δρόμου στο Τρίστενο, 50.000 ευρώ για ασφαλτόστρωση δρόμου στα Άνω Πεδινά, 30.000 ευρώ για καλντερίμια στη Δόλιανη και 20.000 ευρώ για καλντερίμια στη Βίτσα, 20.000 ευρώ για αποκατάσταση οχετού στις Καρυές, 40.000 ευρώ για οδικό έργο στο ρέμα «Βάλια Σκάμελε» της Λάιστας, 27.000 ευρώ για ασφαλτόστρωση δρόμου στην Πέτρα και 15.000 ευρώ για την πλατεία, για χαλικοστρώσεις σε Ανθρακίτη, Πέτρα, Φλαμπουράρι 30.000 ευρώ, για οδοποιία στη Δ.Ε. Τύμφης 40.000 ευρώ, για αντιστήριξη της Αναγνωστοπουλείου Σχολής στο Δίλοφο 15.000 ευρώ.
Με 40.000 ευρώ προωθείται το έργο αποκατάστασης του δασυλλίου στο Τσεπέλοβο και με 20.000 ευρώ η ολοκλήρωση των αποδυτηρίων στο γήπεδο του χωριού. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί και πολλά άλλα έργα στο Ζαγόρι, ιδίως στην συντήρηση θρησκευτικών και άλλων μνημείων, ενώ πρόσφατα προώθησε προς δημοπράτηση την κατασκευή γέφυρας στο Καβαλάρι με 378.000 ευρώ.
Τη διαφωνία του για το γεγονός ότι αυτές οι πιστώσεις κατανέμονται μέσω της Περιφέρειας και δεν αποδίδονται απευθείας στους Δήμους για να προγραμματίζουν και να εκτελούν τα έργα, εξέφρασε εκ νέου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, υποστηρίζοντας ακόμη ότι ο Δήμος δεν ενέταξε πολλά έργα στα προγράμματα σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Απαντώντας ο Δήμαρχος σημείωσε ότι θα συμφωνούσε με την απευθείας απόδοση των πιστώσεων στους Δήμους, αλλά με δεδομένη την διαδικασία «δεν θα μείνουμε θεατές και θα τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο», είπε χαρακτηριστικά. Για τα έργα που έχουν ενταχθεί επισήμανε ότι μόλις τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν προγράμματα και ο Δήμος κατάφερε να πετύχει τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων.
Με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 350.000 ευρώ από ίδια έσοδα προωθούνται οι διαχειριστικές μελέτες των δασών σε Λάιστα, Δόλιανη, Ηλιοχώρι, Φραγκάδες, Καβαλάρι, Ελατοχώρι, Σκαμνέλι, Βοβούσα. Πρόκειται για νέες ή συνεχιζόμενες μελέτες που είναι άκρως απαραίτητες για την αξιοποίηση των δημοτικών δασών και τη στήριξη του εισοδήματος των δασεργατών.
Πολλά ακόμη έργα, ομαδοποιημένα κατά δημοτικές ενότητες , σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε πρόσφατα, θα υλοποιηθούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες, συνολικά 205.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την ΣΑΤΑ καθώς και έργα που δεν υλοποιήθηκαν το τρέχον έτος.
Στις ερωτήσεις-παρατηρήσεις συμβούλων της μειοψηφίας για το πώς κατανέμονται σε κάθε Τοπική Κοινότητα, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι αναλογεί ένα έργο 4-5 χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με τις προτάσεις των εκπροσώπων, αλλά σε όλα τα χωριά εκτελούνται ή προγραμματίστηκαν έργα από άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδος-Αλβανίας ο δήμος συμμετέχει στο έργο HERBINNO για την ανάδειξη και αξιοποίηση των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, με προϋπολογισμό για το δήμο Ζαγορίου 97.890 ευρώ που προβλέπει εκθετήριο και βοτανικό κήπο.
Κριτική για τον αυξημένο κατά 1,5 εκ. ευρώ προϋπολογισμό σε σχέση με τον προηγούμενο, προβλέποντας ότι θα υλοποιηθεί σε μικρό ποσοστό, άσκησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Λεωνίδας Τσουμάνης, υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή «έφτιαξε προϋπολογισμό για να πάμε στις εκλογές υποσχόμενη και αναθέτοντας ό,τι μπορεί». Ο Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Τσουμάνη τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός δεν δίνει υποσχέσεις, είναι πραγματικός δεν περιέχει υπερβολές, αφού στηρίζεται σε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις».
Αρκετή συζήτηση και αντιπαράθεση έγινε και για την στήριξη και προώθηση του τουρισμού στο Ζαγόρι με τη Δημοτική Αρχή να παραθέτει τις ενέργειες και δράσεις προβολής (έκδοση φυλλαδίων, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ) και την μειοψηφία να υποστηρίζει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα, συμφωνώντας ωστόσο άπαντες ότι αποτελεί την βασική οικονομική στήριξη της περιοχής, ενώ ο Δήμαρχος σημείωσε ότι και μέσα στην οικονομική κρίση καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από 8 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και έναν της ελάσσονος, ενώ οι υπόλοιποι 7 παρόντες έδωσαν στην ουσία αρνητική ψήφο, δηλώνοντας «ναι» ή «παρών» καταψηφίζοντας ή ψηφίζοντας επιμέρους δαπάνες.
Απολογισμός και άλλα θέματα
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην προηγηθείσα συνεδρίαση ο απολογισμός και ισολογισμός του 2017, ενώ στην τρίτη συνεδρίαση που ακολούθησε το Σώμα ενημερώθηκε από το Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Εξάρχου για την πρόσφατη βράβευση του Δήμου (και του Δήμου Κόνιτσας μαζί) με το ασημένιο βραβείο στο διαγωνισμό Best City Awards 2018 υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, για την συμβολή του στην ένταξη του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου στο δίκτυο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Τέλος, αποφασίστηκε η σύναψη νέας Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου μα την Περιφέρεια για να συνεχιστεί και το 2019 η λειτουργία του μουσείου «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους και η παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου του παλιού σχολείου Δεματίου (μόλις ολοκληρωθεί το έργο ανακατασκευής) στον Εκπολιτιστικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο Δεματίου «Ο Άγιος Νικόλαος».