Αν πας Γρεβενίτι, κατέβεις Γιάννινα και δεν πας SELECT, παράλειψη!... |
Εμείς, ωστόσο, σταθήκαμε τυχεροί. Της ξεκλέψαμε λίγη ώρα –από τις δεκαοκτώ ολόκληρες που περνά εκεί– για να μας μιλήσει για το πώς ξεκίνησε η επιχείρηση, τον τρόπο που δουλεύει και πώς βλέπει το μέλλον του μαγαζιού της.
Εκτός από μπουγάτσα μάς σερβίρεις και ...κουράγιο! Κάθε φορά που την βλέπω λέω: Μικρός είμαι ακόμα!... (Γ.Σ.) |
Εδώ και 54 χρόνια το Select σερβίρει μπουγάτσα αλμυρή, γλυκιά, κουλουράκια (μικρά στρογγυλά καλαμποκίσια ψωμάκια) και σιροπιαστά γλυκά. Την επιχείρηση την άνοιξαν με τον σύζυγό της όταν παντρεύτηκαν και η ίδια ήταν μόλις 17 χρόνων. «Ο άντρας μου πήγε στον Σακελαρόπουλο, το πιο παλιό μπουγατσοπωλείο στα Ιωάννινα, έμαθε εκεί την τέχνη και ανοίξαμε το μαγαζί εδώ το 1964. Αλλά ο ιδιοκτήτης κατεδάφισε το κτίριο επειδή ήταν πολύ παλιό και ξαναμπήκαμε το 1966. Πουλάγαμε την μπουγάτσα μια δραχμή και τα γλυκά έξι δεκάρες. Από τότε είμαστε συνεχόμενα εδώ και δεν έχουμε αλλάξει τίποτα. Ολη τη ζωή μας την έχουμε περάσει εδώ» μας λέει. Πώς προέκυψε όμως αυτό το όνομα; «Ενας φίλος μας, πρόσφυγας Κωνσταντινουπολίτης, μας είπε τότε: “Θα το βγάλετε έτσι, τα εκλεκτά πράγματα λέγονται select”».
Και πράγματι τα πάντα εδώ είναι εκλεκτά, χειροποίητα, φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο. «Όλα γίνονται στο χέρι. Ακόμα και το γάλα δεν το χτυπάμε στο μίξερ για να φτιάξουμε την κρέμα αλλά το ανακατεύουμε με την κουτάλα την ξύλινη στην κατσαρόλα. Γάλα γνήσιο από τον παραγωγό. Το φύλλο της μπουγάτσας είναι ζυμωτό. Το ανοίγουμε στον αέρα. Το πετάς, το φέρνεις γύρω από πάνω σου, το ανοίγεις με τον πλάστη και φτιάχνεις την μπουγάτσα» μοιράζεται μαζί μας λίγα από τα μυστικά της κουζίνας της. «Είναι δύσκολη δουλειά. Τα χέρια μου έχουν πάθει καρπιαίο σύνδρομο από την κούραση, τα έχω χειρουργήσει. Η κόρη μου δεν το καταφέρνει καλά αλλά ο γαμπρός μου έχει γίνει άφταστος στο φύλλο». Όμως αυτή η παραδοσιακή μαγειρική τελετουργία και τα ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιούν όλα αυτά τα χρόνια είναι που έχουν χαρίσει στο Select τη φήμη του. «Δεν αλλάξαμε ποτέ προϊόν. Προτιμάμε να είναι ποιοτικά και ας είναι και λίγο πιο ακριβά. Μια φορά το έκανα μόνο στα βούτυρα και άρχισαν να μου παραπονούνται οι πελάτες και είπα: “Ποτέ στο μαγαζί πειράματα”».
Γλυκό εναντίον αλμυρού! |
- To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento και μας το έστειλε ο καλός φίλος του Γρεβενιτίου και του "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ" , εκ Λάβδανης,
Κωνσταντίνος Μάνος.
Τον ευχαριστούμε!