Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

To γεφύρι της Τσίπιανης κινδυνεύει....

Το γεφύρι της Τσίπιανης κοντά στο Γρεβενίτι!(Φωτό: Γιάννης Σιούλας)
Tα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου αποτελούν κομμάτι της παράδοσης, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.. Κάποτε εξυπηρετούσαν καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και των περιοχών. Σήμερα αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο, που γεφυρώνει τις μνήμες.
Στην Πλάκα, στράφηκαν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το ενδιαφέρον της πολιτείας, όταν το γεφύρι κατέρρευσε.. Και από τότε βέβαια βουλιάζει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Σε κίνδυνο όμως βρίσκονται και δεκάδες άλλα γεφύρια της Ηπείρου και οι ανησυχίες ότι κάποια από αυτά θα έχουν την ίδια τύχη με εκείνο της Πλάκας, γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Δεκαεπτά γεφύρια είχε βάλει στο μικροσκόπιο, το 2015, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού που είχε επισκεφθεί το Νομό Ιωαννίνων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και μάλλον έμεινε στις διαπιστώσεις.
Τα προβλήματα καταγράφηκαν, οι ανάγκες για άμεσες παρεμβάσεις επίσης, και όλα τελείωσαν εκεί... Από τότε δεν προχώρησε κανένα ουσιαστικό έργο συντήρησης, με εξαίρεση παρεμβάσεις που έγιναν στο γεφύρι της Κόνιτσας και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την συντήρησή τους, πριν καταλήξουν στην κατάρρευση.
Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για το γεφύρι της Τσίπιανης, καθώς όπως αναφέρουν η μία καμάρα, η κεντρική, δείχνει ότι έχει πάρει περίεργη κλήση.

Το πέτρινο γεφύρι της Τσίπιανης, βρίσκεται στον ποταμό Βάρδα, κοντά στο Γρεβενίτι Ανατολικού Ζαγορίου.
Την μεγάλη φθορά του χρόνου αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το μνημείο διαπιστώνουν όσοι αντικρίζουν το τελευταίο διάστημα το πέτρινο γεφύρι της Τσίπιανης.
Το βασικό τόξο του γεφυριού πήρε κλήση και έχει πλέον άνοιγμα σε σχέση με το δεύτερο βοηθητικό τόξο, το τόξο εκτόνωσης.
    
    Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε γιαννιώτικες ιστοσελίδες και ευχαριστούμε τον καλό συγχωριανό Χρήστο Τσουκάκη, που μας το έστειλε.

Έχουμε όμως κάποιες συμπληρώσεις: 

  • Μεγάλο κίνδυνο αποτελούν τα χόρτα που έχουν φυτρώσει στο σώμα του γεφυριού και ιδιαίτερα όπως φαίνεται  μια συκιά, η οποία το καλοκαίρι θα έχει και ... σύκα! 
  • Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζει το βάθρο που βρίσκεται σχεδόν μέσα στο ποτάμι και έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση! 
  • Το πρόβλημα που αναφέρεται στην ανάρτηση από το κενό μεταξύ βασικού και βοηθητικού τόξου, όπως αναφέρει σε σχετική μελέτη του ο αείμνηστος συγχωριανός Στάθης Παπαβρανούσης και είχε δημοσιεύσει το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ", χρονολογείται από το ξεκαλούπωμα του γεφυριού και είναι θαύμα πώς τότε δεν κατέρρευσε!
  • Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η αδιαφορία, που αν συνεχιστεί θα ... μελαγχολήσουμε  βλέποντας στη θέση του γεφυριού ένα σωρό πέτρες. 
  • ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ  ΟΤΙ  ΣΥΝΤΟΜΑ ...