Μια ιστορική καταγραφή μέσα από βιωματικές εμπειρίες
Σε ένα δίτομο βιβλίο με τίτλο «Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Κατοχή – Εθνική Αντίσταση (1940-1944): Ιστορικές προφορικές μαρτυρίες», όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι μαρτυρίες από εκατό και πλέον πρόσωπα της πόλης των Ιωαννίνων και αρκετών χωριών του νομού, αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο η πολύχρονη έρευνα της σχολικής συμβούλου και συγγραφέα Μαρούλας Παπαευσταθίου – Τσάγκα.
Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι μαρτυρίες των κατοίκων του Γρεβενιτίου (Ανατολικού) Ζαγορίου, αλλά και της Δροσοπηγής (Κάντσικο), όπου, πριν από λίγες ημέρες, έγινε μια πρώτη παρουσίαση των συνεντεύξεων προσώπων από αυτό το μαστοροχώρι της Κόνιτσας με τις βιωματικές εμπειρίες των κατοίκων του από τον ελληνοΐταλικό πόλεμο και την Κατοχή.
Η συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Παπαευσταθίου – Τσάγκα, που κατάγεται από το Γρεβενίτι, παρουσίασε στο ευρύ κοινό τους καρπούς της πολυετούς ιστορικής έρευνάς της για το 1940-1944 με προφορικές μαρτυρίες. Η συγγραφέας δημιούργησε μια καλαίσθητη ταινία αξιώσεων με τις περιγραφές των γεγονότων της Μάχης της Πίνδου και της ιταλικής κατοχής στο χωριό, από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Κόνιτσας. Ξαναζωντάνεψαν ενώπιον του πολυπληθούς ακροατηρίου οικεία και συγγενικά τους πρόσωπα, χάρη στην αποτύπωση της βιντεοκάμερας που τα έχει διασώσει.
Η δίωρη ταινία που προβλήθηκε, δημιουργήθηκε από 30 και πλέον καταγραφές-συνεντεύξεις από το Κάντσικο, τις οποίες συνέλεξε η ίδια με τον σύζυγό της με την προσωπική τους βιντεοκάμερα κατά το διάστημα 2007-2017. Η ταινία ήταν επενδυμένη με τοπικά παραδοσιακά τραγούδια (οργανικά και μη) και σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο της προφορικής ιστορίας, στην αξία των καταγραφών, χάρη στα «πολύτιμα ιστορικά στοιχεία που αναδύονται και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των χρόνων εκείνων που ανακαλείται». Αυτά «συναντούν το παρόν και μετατρέπονται σε «κτήμα ες αεί», «να μη χαθεί ανεπανόρθωτα η άχνα των ανθρώπων που έκαμαν την Ιστορία». Με τις ιστορικές συνεντεύξεις, τόνισε η συγγραφέας, «η μικρή αφανής πλειοψηφία νιώθει συντελεστής των γεγονότων και πολίτης της οικουμένης. Οι “πολίτες” της Δροσοπηγής έχουν την αντοχή της πέτρας, με την οποία καλλιτεχνούν τόσα χρόνια χτίζοντας τον κόσμο, και τη φιλοτιμία του Ηπειρώτη, του Έλληνα, σταθερή κληρονομιά», τόνισε.
Την εκδήλωση προφορικής ιστορίας άνοιξε η πρόεδρος της Αδελφότητας Δροσοπηγιωτών Κόνιτσας, που είχε και τη διοργάνωση, Άρτεμις Ζιώγα, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Θεόδωρος Τσάγκας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης των ανθρώπων τους οποίους κατέγραψαν όλα αυτά τα χρόνια, ευχαρίστησε τους συγχωριανούς του, που του «εμπιστεύτηκαν τα πλούσια προσωπικά τους βιώματα, καθώς «μιλούσαν με ευπροσηγορία και ανεπιτήδευτη απλότητα».