Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη του προέδρου της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ

 


Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Χρυσόστομος Μάκης-Κιάμος Χήτος παρεχώρησε συνέντευξη στην Κατερίνα Σχισμένου, όπου αναφέρεται στη δράση του ΔΣ της ΠΣΕ, στα προβλήματα της Ηπείρου και στο συναίσθημα γενικά της Ηπειρώτικης αποδημίας για τη γενέτειρα. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ημερήσια εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας».

1.Τι σημαίνει να είστε πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος;

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία τριτοβάθμια αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών που απαριθμεί στις τάξεις της πάνω από 476 σωματεία-μέλη είναι ένας ισχυρός ηπειρώτικος θεσμός, ένας αδιάρρηκτος σύνδεσμος των αποδήμων ηπειρωτών με τη γενέτειρα, ένα σταθερό σημείο αναφοράς απ’ όπου εκπορεύεται και υπηρετείται στην αποδημία ο μοναδικός -γιατί να το κρύψουμε- ηπειρώτικος πολιτισμός. Με πάνω από ογδόντα χρόνια συνεχομένης προσφοράς, όλοι οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες την Πανηπειρωτική νιώθουν δεύτερο σπίτι τους.

Συνεπώς το να είσαι πρόεδρος της Πανηπειρωτικής σημαίνει βαρύτατες έγνοιες για την υλοποίηση του σκοπού της και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των καταστατικών της διατάξεων. Βέβαια πρέπει να τονίσω πως η παρούσα Διοίκηση και ολόκληρο το ΔΣ, όλα τα μέλη του ενωμένα και πειθαρχημένα εργάζονται συλλογικά για το καλό της Ηπείρου και των αποδήμων Ηπειρωτών. Ένας είναι ο σκοπός και ενιαία είναι η δραστηριοποίηση όλων των μελών. Προσωπικά νιώθω πως είμαι ένας απλός υπηρέτης των συμφερόντων της ηπειρώτικης αποδημίας, παράδοσης, λαογραφίας και προκοπής των Ηπειρωτών. Βαρύ, βαρύτατο το φορτίο, αλλά ιερός και απόλυτης καταξίωσης ο σκοπός.

2.Σαν πέρυσι τέτοια περίπου εποχή έδινε μάχη η ΠΣΕ μαζί με πολλούς Ηπειρώτες για το Ζάππειο. Τι καταφέρατε τελικά και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι για τα κληροδοτήματα και δωρεές ;

Η μάχη του Ζαππείου τέλειωσε νικηφόρα. Η απόφαση του δικαστηρίου απέτρεψε κάθε σκέψη, του κάθε επίδοξου επιχειρηματία με στόχο την άλωση του Ζαππείου Μεγάρου.

Με την απόφαση αυτή, ο Άρειος Πάγος, έκοψε οριστικά τον δρόμο και εξαφάνισε στην κυριολεξία την επιθυμία του καθενός να διεκδικήσει μελλοντικά την εκμετάλλευση των εθνικών κληροδοτημάτων είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για νομικά πρόσωπα.

Η απόφαση αυτή δικαιώνει και τον αγώνα που διαχρονικά κατέβαλαν όλα τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας έχοντας βεβαίως στο πλευρό τους, τους απανταχού Ηπειρώτες καθώς και τους φορείς της Ηπείρου, όπως την Περιφέρεια και τους Δήμους που στήριξαν με ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων τους τη δίκαιη μάχη της ΠΣΕ.

Οι Ηπειρώτες, κληρονόμοι του μέγιστου αγαθού που κληρονόμησαν, της Εθνικής και Τοπικής Ευεργεσίας, το οποίο είναι και υλικό αγαθό και ηθικό πολιτισμικό, οφείλουν να προστατεύσουν τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα στο σύνολό τους.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας είναι ο μέγιστος θεματοφύλακας των εθνικών και ιδιαίτερα των Ηπειρώτικων κληροδοτημάτων. Σήκωσε τη σημαία ψηλά για να σταματήσει την επέμβαση των ξένων ανθρώπων προς τα κληροδοτήματα που στόχο είχαν να τα μετατρέψουν σε εμπορικές επιχειρήσεις. Με τη δίκη του Ζαππείου και την έκδοση απόφασης, άνοιξε ένας δρόμος τεράστιος προς την κατεύθυνση της σωτηρίας των κληροδοτημάτων. Για όλα τα κληροδοτήματα πρωτοστατεί η ΠΣΕ και πιστεύω ότι ο αγώνας της θα δικαιωθεί και θα προστατευθεί η βούληση των διαθετών. Και γι’ αυτό το σκοπό αγωνίζεται με πάθος.

3.Ποια πιστεύετε πως είναι η δυναμική της Ηπείρου;

Η Ήπειρος είναι μια γωνιά της χώρας μας που έχει ακόμα να προσφέρει πολλά. Ιστορικά να εξετάσουμε το ερώτημα θα δούμε πως σε όλα και πάντα πρωτοστατούσε η Ήπειρος. Στα γράμματα, στο εμπόριο, στις τέχνες, στον πολιτισμό, στο ήθος και την πατριοσύνη. Τόπος άγριος -τα περισσότερα μέρη- και οι κάτοικοι καταταλαιπωρημένοι από εθνικούς αγώνες και από τη συμφορά της μετανάστευσης. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να χρησιμοποιήσουμε μια ηπειρώτικη παροιμία για να αποτυπώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της Ηπείρου. «Έρμα μαντριά γεμάτα λύκους». Αυτή η κατάσταση είναι ανάγκη να αλλάξει. Και δε θα αλλάξει με ευχολόγια, αλλά με αγώνα και αληθινή μέριμνα. Είναι αλήθεια πως η κατασκευή σύγχρονων εθνικών οδών στην ουσία «μηδένισαν» την απόσταση με τη γενέτειρα, το κόστος όμως των διοδίων και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας της επιθυμίας κάθε Ηπειρώτη να επισκεφθεί την γενέτειρά του.

Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέριμνα για την λύση χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή και ιδιαίτερα τα χωριά της Ηπείρου, που είναι σίγουρο πως μπορούν να αναπτύξουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα έργα τα οποία βέβαια κοστίζουν και είναι χρονοβόρος η κατασκευή τους. Αυτά μπορεί αν προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτούνται μικρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών της Ηπείρου. Τότε θα εγκατασταθούν οι νέοι στα χωριά μας, θα ζωντανέψουν τα χωριά και θα τονώσουν την οικονομία του τόπου, θα δώσουν δε ιδιαίτερη δυναμική στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Η Ήπειρος έδωσε πολλά και έχει πολλά ακόμη να δώσει. Δικαιούται όμως να πάρει και το μερίδιο που της αναλογεί.

4. Μετά την εποχή της πανδημίας ποια πιστεύετε πως μπορεί να είναι η πορεία της ΠΣΕ;

Ο κορωνοϊός δυστυχώς μας ανάγκασε και αναστείλαμε όλες τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες. Τα γραφεία της ΠΣΕ για δυο μήνες ήταν κλειστά και οι όποιες υποχρεώσεις εκπληρώνονταν δια μέσω του διαδικτύου. Καμιά δραστηριότητα δεν υλοποιήσαμε από όσες ήταν προγραμματισμένες. Μια δύσκολη πράγματι εποχή πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα. Μία εποχή που ασφαλώς μας αναγκάζει να σκεφτούμε και να προγραμματίσουμε τις δράσεις μας εντελώς διαφορετικά από ότι σκεφτόμαστε και είχαμε προγραμματίσει και με μοναδικό παράγοντα που θα καθορίσει τις δράσεις μας η εξέλιξη της πανδημίας. Παράλληλα όμως προγραμματίζουμε εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις, έστω και με περιορισμένη συμμετοχή λόγω κορωνοϊού, τηρώντας στο ακέραιο τα μέτρα που επιβάλλει η πολιτική προστασία και ο ΕΟΔΥ.

Μια δράση την οποία αποφασίσαμε και θα την υλοποιήσουμε άμεσα είναι η ίδρυση από την Πανηπειρωτική και η λειτουργία Τράπεζας Αίματος. Πιστεύουμε απόλυτα πως οι πράξεις αυτές δείχνουν πολιτιστικό επίπεδο αντάξιο των προγόνων μας που ίδρυσαν τις Αδελφότητες με σκοπό την αλληλοβοήθεια και τη στήριξη με κάθε τρόπο του απόδημου Ηπειρώτη. Η Τράπεζα Αίματος θα είναι ανοικτή για κάθε πατριώτη, για κάθε συμπολίτη, για κάθε άνθρωπο που θα χρειαστεί τη βοήθειά της και οπωσδήποτε θα δώσει νέα διάσταση και πνοή στο Ηπειρώτικο εθελοντικό κίνημα. Αποδεικνύει και διευκολύνει τη θέληση, την προσφορά και την αγάπη του κάθε ατόμου, όλων των Ηπειρωτών και Ηπειρωτισσών. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ήταν και θα είναι πάντα στις επάλξεις και θα μεταλαμπαδεύει τον Ηπειρώτικο πολιτισμό, στα πέρατα της Οικουμένης.