Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Κυριακή των Μυροφόρων στο Γρεβενίτι και ... από την Δεύτερη Ανάσταση!

Κι ενώ ο καιρός στο Γρεβενίτι για λίγο θύμισε κάτι από... Χριστούγεννα, η Πασχαλινή περίοδος συνεχίζεται, με μια γιορτή αφιερωμένη στις γυναίκες που κάνουν σκοπό της ζωής τους την αγάπη και την προσφορά στον άνθρωπο.

 Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα και η Άνοιξη επανέρχεται, αφού δεν είναι μακριά οι μέρες της Λαμπρής, που φέτος την γιορτάσαμε με περισσότερη... εξωστρέφεια.


 Το έθιμο στο Γρεβενίτι θέλει το πρωί της Κυριακής του Πάσχα να γιορτάζεται η δεύτερη Ανάσταση , ο καθιερωμένος εσπερινός της Αγάπης,  με περιφορά( μικρή φέτος, όπως όριζε το υγειονομικό πρωτόκολλο)της Αναστάσιμης εικόνας και τσούγκρισμα πασχαλινών αυγών στο Μεσοχώρι, στο τέλος. Οι χωριανοί, που άφησαν για λίγο το γύρισμα της σούβλας στις αυλές τους και τα ποτηράκια με το τσίπουρο στα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια,  συμμετείχαν σε αυτή την αναστάσιμη ακολουθία και ευχήθηκαν όλοι μεταξύ τους το "Χριστός Ανέστη", τσουγκρίζοντας τα πασχαλινά αυγά που προσέφερε ο ΜΑΣ Γρεβενιτίου και ευλόγησε ο καλός μας εφημέριος π. Χρήστος.

 Συγκινημένος ο ίδιος, καθώς υπηρετεί χρόνια πολλά στον τόπο καταγωγής του κι ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί, παρότρυνε τα παιδιά να πετούν κάτω τα κόκκινα τσόφλια των αυγών, λέγοντας χαρακτηριστικά:" κάτω, να πέσουν κάτω, να γεμίσει ο τόπος με το χρώμα της χαράς, της Ανάστασης του Χριστού που νίκησε τον θάνατο!"

 Η συμμετοχή στην χαρμόσυνη ημέρα ολοκληρώθηκε με κέρασμα  take away στο καφενείο της πλατείας, όπου οι νέοι του διαχειριστές,  ευγενικά μας καλωσόρισαν με ατομική μερίδα μαγειρίτσας σε ατομική συσκευασία, καθώς και με άνοιγμα από τον Σύλλογο, του πινγκ πονγκ, όπου έγιναν τα πρώτα παιχνίδια μεταξύ των παιδιών που βρίσκονταν στο χωριό, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών όρων.

 Έτσι φέτος νιώσαμε πως κάναμε στ' αλήθεια Ανάσταση, μετέχοντας στο χαρμόσυνο μήνυμα της θυσιαστικής Αγάπης που νικάει καθετί σκοτεινό και δυσοίωνο!

Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία να γιορτάσουμε όλοι μαζί!

Ανδρομάχη Παπαευσταθίου