Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Το χειμερινό Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του από τα Γιάννενα!

 


Οι κυρατζήδες του καραβανιού ανέβηκαν στην σκηνή, οι φωνές ενώθηκαν αρμονικά, προκαλώντας ρίγος, δέος και συγκίνηση στους ακροατές, δημιουργώντας  γέφυρες ανάμεσα στα Γιάννενα την πρωτεύουσα της Ηπείρου και την Δρόπολη, την Αθήνα και την Δερβιτσάνη, μέχρι την μακρινή Χειμάρα. Έτσι  ξεκίνησε το χειμερινό του ταξίδι  το Πολυφωνικό Καραβάνι, σε μια σύναξη πολυφωνίας που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οκτώ πολυφωνικά σχήματα, διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, μας ταξίδεψαν μέσα από την αρμονία της ηπειρώτικης πεντατονικής μουσικής φόρμας, κάνοντάς μας να νιώσουμε πως το πολυφωνικό τραγούδι που ανθεί εδώ και αιώνες στην περιοχή της Ηπείρου και της γειτονιάς μας στα Βαλκάνια, μπορεί να γίνει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων και παράλληλα προβάλλοντας την ανάγκη να διατηρηθεί μέσα από την συστηματική καλλιέργειά της, μια μουσική παράδοση αιώνων που τείνει να εκλείψει. 


Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Ελένη Ακονίδου, ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός σύμβουλος του Καραβανιού, κ. Βασίλης Νιτσιάκος, ο καθηγητής μουσικής και πρωτεργάτης του πολυφωνικού σχήματος «Ήνορο», κ. Κώστας Λώλης, οι πρωτεργάτες του Καραβανιού, Αλίκη Γκανά και  Αλέξανδρος Λαμπρίδης, καθώς και η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Τζαβάρα, η οποία αναφέρθηκε στην εγγραφή του Πολυφωνικού Καραβανιού στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Την έναρξη του πολυφωνικού μουσικού ταξιδιού, έκαναν οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Ιωαννίνων, οι οποίοι ενθουσίασαν με το δέσιμο των φωνών τους σε ένα τόσο ξένο για την εποχή τους άκουσμα, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για «μέλλοντες διαρκείας» στο πολυφωνικό τραγούδι, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Με φωνές και όργανα συνεχίστηκε το πρόγραμμα της βραδιάς, όπου η παραδοσιακή κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, συνομίλησε με τις δυνατές, γεμάτες συναισθήματα, φωνές των γυναικών και των ανδρών που μας ταξίδεψαν πάνω από κορφές και από ποτάμια, εκεί όπου καταργούνται τα όρια, χτίζονται γεφύρια, ανοίγονται δρόμοι και μονοπάτια ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών και η πολυφωνία γίνεται πρότυπο συνύπαρξης και τρόπος ζωής.  

Ανδρομάχη Παπαευσταθίου

Αρχαιολόγος- Φιλόλογος