Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ημέρα μνήμης, σκέψης και...σκέψεις που γεννά!


Μια μέρα μετά και το μυαλό δε λέει ν' αφήσει να ξεχαστούν οι χθεσινές εικόνες. Πρώτη του Ιούλη και ο καλοκαιρινός καιρός έκανε μεγαλειώδη είσοδο στα ψηλά της Τούφας, με τον καθιερωμένο εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του ολοκαυτώματος εκατοντάδων Ζαγορισίων, συνδυασμένο με τον τερματισμό  του ποδηλατικού γύρου των μαρτυρικών χωριών, πού αλλού; Στο Γρεβενίτι.

Σεμνή και κατανυκτική η ακολουθία που προηγήθηκε στο ναό της Κοίμησης, στο Μεσοχώρι, σύντομο το αντάμωμα στον καφέ και το συχώριο για τους κεκοιμημένους αγωνιστές μας.Τα βήματα όλων γρήγορα για το μνημείο που στέκει επιβλητικό στο έμπα του χωριού, προς τιμήν των θυμάτων της θηριωδίας της ναζιστικής κατοχής. Ένα μνημείο που θα θυμίζει πάντα τους αγώνες και τις θυσίες των συγχωριανών μας και την ανάγκη για ενότητα στα δύσκολα. Εκεί με τιμή και σεβασμό, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου,καθώς και εκπρόσωποι φορέων που συνδέονται με τους αγώνες της περιόδου αυτής, κατέθεσαν στεφάνια δόξας και αιώνιας μνήμης στους πεσόντες του ολοκαυτώματος. Παρόντες πάντα και οι εκπρόσωποι της Αδελφότητας Γρεβεντάτων στην Αθήνα  και του ΜΑΣ. Την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησαν ο χαιρετισμός  του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Σπύρου, ο οποίος στάθηκε στην αξία της θυσίας των αγωνιστών, που σ' αυτήν την επέτειο τονίστηκε ακόμη περισσότερο με την καθιέρωση του ποδηλατικού γύρου των μαρτυρικών χωριών του Ζαγοριου ο οποίος τερμάτισε στο μαρτυρικό κεφαλοχώρι, το Γρεβενίτι. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγχωριανός μας κ. Χρήστος Τζώρτζης, καθηγητής στο   Διεθνές Πανεπιστήμιο, ο οποίος με τον περιεκτικό και μεστό του λόγο τόνισε την αξία της θυσίας των προγόνων μας και τη δύναμη που αντλούμε απ αυτήν σήμερα. Χαιρετισμό απηύθυνε  και ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου δικτύου των μαρτυρικών χωριών, που για άλλη μια φορά στάθηκε στο θέμα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων της Γερμανίας σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσκλητήριο νεκρών αναφέρθηκαν τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας όλων των πληγέντων χωριών του Ζαγορίου.
Καθώς ο ήλιος έφτανε πάνω από το Μεσοχώρι, πήραμε όλοι τον δρόμο για το Χάνι όπου η ημέρα τιμής των πεσόντων θα έπαιρνε άλλη τροπή, μέσα από ένα σύγχρονο και δυναμικό τρόπο απόδοσης τιμής σε όσους ξέρουν ν΄ αγωνίζονται. Στην γραφική και πρόσφατα ανανεωμένη θέση Χάνι, όπου το Σοφολίκι γέμισε από πολλούς ντόπιους και εκλεκτούς επισκέπτες, η στροφή στο Τσέγκι  ντύθηκε με αψίδα τερματισμού-θριάμβου και το καλντερίμι  φιλοξένησε υπαίθριο εστιατόριο-καφετέρια, είχε στηθεί μια γιορτή που στόχο της είχε να συνδέσει ένα τόσο τραγικό ιστορικό  γεγονός με την ακαταπόνητη δύναμη του ανθρώπου να αγωνίζεται και να τερματίζει νικητής. Ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα τίμησαν με την αγωνιστική τους διάθεση τον αγώνα των Γρεβεντάτων και όλων των Ζαγορίσιων αποδίδοντας τον  δικό τους φόρο τιμής. 

Πρώτος τερμάτισε ο Δημήτρης Ντουβεντζίδης από τον Π.Ο. ΠΑΤΡΩΝ, ενώ συμμετείχαν  και τρεις γυναίκες. Ιδιαίτερη τιμή για το Γρεβενίτι ήταν οι συμμετοχές σ αυτόν τον 1ο ποδηλατικό γύρο των μαρτυρικών χωριών, των συγχωριανών μας Παππά Στάθη, Λαγού Γιάννη(σύζυγος της Ευρυδίκης Τζώρτζη) και του ανθρώπου που ταξίδεψε από το   εξωτερικό για  τον αγώνα αυτό, του Τριάδη Βασιλη,

που συγκίνησαν στον τερματισμό. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους ποδηλάτες και ιδιαίτερα στον Στάθη Παππά, εγγονό του Στάθη Γκάνιου από το Λιάσου, που εκτός από το ότι έτρεξε και τερμάτισε, φιλοτέχνησε τα πολύ εμβληματικά μετάλλια και τα   αναμνηστικά της διοργάνωσης. 
Συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν και στους διοργανωτές, τον Δήμο Ζαγορίου  με τους δραστήριους συμβούλους του, την εταιρία My Adventure, τον chef Γαβριήλ Τσεσμετζή, καθώς και σε όλους όσους βρέθηκαν σ΄ αυτήν τη μοναδική για τα δεδομένα του χωριού μας εκδήλωση και με το ζεστό τους χειροκρότημα έκαναν τα φυλλα του πλάτανου να θροϊσουν καλωσορίζοντας στο Σοφολίκι μικρούς και μεγάλους. Ευελπιστούμε ότι η επιτυχία της διοργάνωσης και ο συνδυασμός της με την ημέρα μνήμης, θα καθιερωθεί ως θεσμός και θα καλλιεργήσει ιδέες  για παρόμοιες διοργανώσεις. Και του χρόνου!

Για τον Μορφωτικό Αναπτυξιακό Σύλλογο (ΜΑΣ) Γρεβενιτίου
Μάχη Παπαευσταθίου