Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Προγραμματική διακήρυξη και υποψήφιοι με τον συνδυασμό του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου

 
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Συνδημότισσες και συνδημότες, με αίσθημα ευθύνης και αγάπης για τον τόπο μας, το Ζαγόρι, αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου υποψηφίους δημοτικούς  συμβούλους και με τη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, να είμαστε παρόντες στην εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου διεκδικώντας εκ νέου την διοίκηση του Δήμου Ζαγορίου. 
Αφενός, για να ολοκληρώσουμε το έργο που προωθήσαμε τα τελευταία χρόνια και μεγάλο μέρος του είναι σε εξέλιξη και αφετέρου, για να συμβάλλουμε σε συνεργασία, στο πλαίσιο του «Κλεισθένη», με τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και υπό καλύτερες, πιστεύουμε, οικονομικές και θεσμικές συνθήκες, στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
Απώτερος και μεγάλος στόχος της παράταξης μας, «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου», παραμένει η αναστροφή του κλίματος ερήμωσης που παρατηρείται στα περισσότερα χωριά, ιδίως σε αυτά που δεν αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Βασική μας επιδίωξη είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ώστε  να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους, αξιοποιώντας ο τόπος μας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό. 
Από τα τέλη του 2014 που έχουμε ως δημοτική αρχή την ευθύνη διοίκησης του Δήμου συνέβησαν πολλά.


Η οικονομική κρίση έπληξε πρώτιστα την Τοπική Αυτοδιοίκηση με μεγάλες περικοπές πόρων, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια με διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και κυρίως με τον «Φιλόδημο» δόθηκε και δίνεται η δυνατότητα ένταξης και προώθησης προς υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, ύδρευση, αποχέτευση, δρόμοι, καλντερίμια, δημοτικά κτίρια, παιδικές χαρές, αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνίες, προμήθεια μηχανημάτων έργου, ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών κλπ.
Σε συνδυασμό με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, τα υπουργεία και το ΕΣΠΑ, αλλά και ίδιους πόρους, καταφέραμε ως Δήμος να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης ή να προγραμματίσουμε δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα έργα σε όλα τα χωριά μας, πάντα με διαφάνεια και ιεράρχηση αναγκών.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η σημαντική διάκριση για τον Δήμο Ζαγορίου, ο οποίος κατατάχθηκε στους 10 πρώτους Δήμους της χώρας,  στην μελέτη για τον «Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων» του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) «Μάρκος Δραγούμης».
Αναμφίβολα δεν υλοποιήθηκαν όλα, όσα σχεδιάσαμε, υπήρξαν αδυναμίες, καθυστερήσεις που οφείλονταν και σε εξωγενείς παράγοντες, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ωρίμανση και παραγωγή δημοσίων έργων, όμως προσπαθήσαμε για το καλύτερο παρά την έλλειψη προσωπικού, τη γραφειοκρατία και την οικονομική στενότητα, δίνοντας βαρύτητα τόσο στην κάλυψη των υποδομών που λείπουν και στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Πέρα από τα σημαντικά έργα που δρομολογήθηκαν ή προγραμματίστηκαν η διεκδίκηση δεν σταματά και το μεγάλο που εκκρεμεί και λείπει είναι η σύνδεση του Κεντρικού Ζαγορίου με το Ανατολικό και την Εγνατία οδό. Το διεκδικήσαμε από την αρχή της θητείας μας και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, σε πρώτη φάση με την χρηματοδότηση της μελέτης για το δρόμο Μηλιωτάδες-Κήποι.
Προσπαθήσαμε για το καλύτερο και σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, στηρίξαμε τον τουρισμό που παρουσίασε αύξηση της επισκεψιμότητας παρά την οικονομική κρίση, τον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, δάση), καθώς και τον πολιτισμό με έργα, πληθώρα δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και δίνεται στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος που κάνουν το Ζαγόρι να ξεχωρίζει, μέσα και από τη συνεργασία με το Γεωπάρκο Βίκου Αώου και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, την Περιφέρεια και τα συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες  για τα μνημεία μας. Σημαντική απόφαση και επιλογή  ήταν η αρνητική στάση του Δήμου μας στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας που έχει επενδύσει σε μια ήπια τουριστική ανάπτυξη και στον πρωτογενή τομέα.


Ζαγορίσιες και Ζαγορίσιοι, το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, μέσα από το σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει, θα στηριχθεί στη συνεργασία των παρατάξεων και ως εκ τούτου δεν έχουν θέση οι ανούσιες  προεκλογικές αντιπαραθέσεις. 
Άλλωστε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνες την τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Στην μεγάλη προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας και την ευημερία των ανθρώπων του δεν περισσεύει κανείς στο Ζαγόρι.
Σε αυτό το πνεύμα εγκαινιάζουμε σήμερα και επίσημα τον προεκλογικό αγώνα της παράταξης μας «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου» με διάθεση για διάλογο με τις άλλες παρατάξεις, για να δώσουμε την δυνατότητα στους συνδημότες μας να μας κρίνουν και να μας συγκρίνουν, μέσα από τον απολογισμό του έργου μας και το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά άμεσα.
Τον συνδυασμό μας στελεχώνουν παλιά και νέα πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες με διάθεση προσφοράς, άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον υπηρετήσουν».

Στο ψηφοδέλτιο νίκης του συνδυασμού  «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου» με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ζαγορίου και εκ νέου υποψήφιο για το αξίωμα Βασίλη Σπύρου, συμμετέχουν μέχρι στιγμής, με αλφαβητική σειρά, οι παρακάτω υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι:

-Αρβανίτης Ιωάννης, κτηνοτρόφος-Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ζαγορίου (Μονοδένδρι).

-Αρμένης Άγγελος, ηλεκτρονικός μηχανικός (Λεπτοκαρυά).

-Αχνούλας Αλέξης, τοπογράφος μηχανικός (Άνω Πεδινά).

-Βαρζώκα Γεωργία, χημικός μηχανικός (Καπέσοβο). 

-Βλάχος Μιχάλης, επιχειρηματίας τουρισμού (Κήποι).

-Βρακότας Νικόλαος, υπάλληλος Δασαρχείου Ιωαννίνων (Γρεβενίτι).

-Γαλάνης Κωνσταντίνος, οικονομολόγος-δημόσιος υπάλληλος (Ιτέα).

-Γεωργιάδου Βίκη, απόφοιτη ΙΕΚ φωτογραφίας (Φλαμπουράρι).

-Γεωργιάδου Μιράντα, καθηγήτρια αγγλικών (Ελάτη).

-Γκέκη Αλεξάνδρα, επιχειρηματίας τουρισμού (Πάπιγκο).


-Δαλκαβούκης Βασίλειος, Αν. Καθηγητής  Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Μονοδένδρι).

-Διαμάντης Βασίλειος, μηχανοτεχνίτης (Πέτρα).

-Κούλας Κωνσταντίνος, συνταξιούχος, πρώην Δ/ντης Κεντρικού Καταστήματος Αγροτικής Τράπεζας Ιωαννίνων (Δεμάτι).

-Μάντζιος Βασίλειος, συνταξιούχος ΙΚΑ( Ανθρακίτης).

-Μάρκου Βασιλική, οικιακά (Δίκορφο).

-Μητσόπουλος Ιωάννης, ελεύθερος επαγγελματίας (Ελατοχώρι).

-Νόλα Αικατερίνη, συνταξιούχος δημοτική υπάλληλος (Δόλιανη).

-Ράπτη Αγγελική, εκπαιδευτικός (Βοβούσα).

-Ρίζος Παντελής, δασεργάτης (Καστανώνας).

-Στάρα Καλλιόπη, ερευνήτρια, επιστημονική συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κάτω Πεδινά).

-Τάσιος Γεώργιος, αξιωματικός Στρατού Ξηράς ε.α. (Φραγκάδες).

-Τζόκας Σταύρος, ξυλουργός (Ελαφότοπος).

-Φερεντίνος Δημήτρης, επιχειρηματίας τουρισμού (Ασπράγγελοι).

-Χολέβας Γεώργιος, συνταξιούχος εμπειροτέχνης εργολάβος (Καρυ