Στο βάθος η Γκουγκοάνια!... |
Λα Γκουγκοάνια (La Gugoania)
Στη Γκουγοάνια: Ονομασία περιοχής με χωράφια και φρουτόδεντρα? που σημαίνει «γυναίκα του Γκόγκου».
Τοπωνυμικά του Δημήτρη Ράϊου.
Την περιοχή αυτή, σε βάθος και πλάτος, χοντρικά την αντικρίζουμε απ' το Καραούλι, δυτικά του κάτω Πατεμαριού και δίπλα από το Μανίλι.
Το Γρεβενίτι έχει παράδοση να αντιστέκεται, σε ότι βλαπτικό πάει να γίνει, με συνελεύσεις κατά κύριο λόγο, δεν είναι του παρόντος να τις αναφέρουμε. Ήταν σχεδόν ομόφωνες, με ποσοστό πάνω από 90%.
Εδώ δε χρειάστηκε κάτι τέτοιο. Λειτούργησε η σύμπνοια της Κοινότητας του χωριού μας με τον Μ.Α.Σ. και την Αδελφότητα.
Πριν 23 και… χρόνια.
Η Αδελφότητα Γρεβενιτίου βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση! Ήδη η εφημερίδα της κάνει την 14η έκδοση. Το ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ στην πρώτη σελίδα κυκλοφορεί με τον ευρυματικό τίτλο ΛΑΤΟΜΕΙΟΝ; … … Όχι ευχαριστώ. Με το θεσμικό της ρόλο συνεργάζεται, παρεμβαίνοντας, με τους φορείς του χωριού. Σε καμία περίπτωση δε φιλοδοξεί να το ηγεμονεύσει? χαρακτηριστικό που διατηρεί και μέχρι σήμερα.
Ένας Γρεβεντάτης(;) μόνος του; Ίσως. Όντας γνώστης της ευρύτερης περιοχής και του πλούτου της έρχεται σε επαφή με την εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Η εν λόγω εταιρεία κάνει μια Μελέτη Περιβαντολλογικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορούσε την εκμετάλλευση λατομικού χώρου αδρανών υλικών σε έκταση 700.000 Μ2 στην Γκουγκοάνια. Κατά κύριο λόγο παρακάμφθηκε η Κοινότητα και ενημερώνεται απ’ ευθείας η Νομαρχία Ιωαννίνων. Υπήρχαν, ως φαίνεται, οι ανάλογες προσβάσεις.
Προσδοκούσανε τη συναίνεση της στις δικές τους προτάσεις.
Τα περίεργα της υπόθεσης.
Καταρχάς παρουσίαζαν φωτογραφίες που δεν ανήκαν στην Γκουγκοάνια, πλαστά και τα 700 στρέμματα του λατομικού χώρου. Έτσι και κατσικώνονταν, θα σάρωναν τα πλευρά της και βέβαια την ίδια. Πολύ σωστά ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογός μας τα εντοπίζει όλα αυτά και σε έγγραφό του με αριθμό πρωτ. 5/13/3/1997 προς τη Δνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Νομαρχίας Ιωαννίνων λέει τα εξής: «Οι φωτογραφίες δεν ανήκουν όλες στη θέση Γκουγκοάνια, η οποία είναι δασοσκεπής με μαύρη πεύκη, αλλά σε σημεία πολύ απομακρυσμένα και θαμνώδη και άσχετα με την ανωτέρω θέση».
Σωστά και καθαρά κινήθηκε και η Κοινότητα Γρεβενιτίου Έγγραφο με αριθμό πρωτ. 83/13/3/1997 προς τον Πρόεδρο του Ν.Σ.: «Κατόπιν τούτου σας γνωρίζουμε, ότι στη συγκεκριμένη θέση, αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας δεν υπάρχει λατομικός χώρος και μάλιστα 700.000 Μ2». «… Η αναγραφόμενη θέση και η ευρύτερη περιοχή της είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της δάσος και ιδιόκτητα δασοτεμάχια».
Η Αδελφότητα Γρεβενιτίου απ’ τη μεριά της εντόπισε τα κενά, σε ότι αφορά στην έναρξη και λήξη της διαδικασίας της δημοσιοποίησης στις 30 μέρες: Έγγραφό της προς το Ν.Σ., αριθμός πρωτ. 1/13/3/1997: «Ενώ το έγγραφο προς εσάς με τη Μ.Π.Ε. έφθασε στα χέρια σας στις 5/2/1997 την ανακοίνωση-πρόσκληση τη δημοσιεύσατε στην Εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ στις 1/3/1997». «Σεις σε 10 εργάσιμες μέρες περιμένατε να δεχτείτε απόψεις φορέων, πολιτών σχετικά με την Μ.Π.Ε. (από 3/3/1997-17/3/1997)».
Η ιστορία «μύριζε». Γνώριζαν οι επαΐοντες, ότι οι σιδερόπετρες της ευρύτερης περιοχής, όπως λένε, τα σκύρα τους χρησιμοποιούνται στις ράγες των τρένων.
Δεν τα υπολόγισαν σωστά το τρίδυμο Κομιστής-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ίσως νόμισαν, ότι ένα τέτοιο έτοιμο, παρασκευασμένο επιχειρησιακό τόλμημα, θα το δεχόμασταν. Πολύ υποτίμησαν, για αυτές τις φιλόδοξες και υψηλού ρίσκου προσδοκίες τους, το λαϊκό παράγοντα.
Απ’ την πλευρά της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων έδωσε ορισμένες απαντήσεις για τη νομιμότητα των ενεργειών της. Επιστράτευσε όλο το νομικό της οπλοστάσιο με καταχώρηση στην Εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΟΣ». Γνώριζε ότι προσπεράστηκαν και οι τρεις φορείς. Το ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος): «Παρακαλούμε να μην προχωρήσει απ’ την υπηρεσία σας η περαιτέρω εξέταση της Μ.Π.Ε. …».
Και τα δείγματα γραφής.
Μας κάνει μάθημα.
«Αντίθετα δεν είναι υπεύθυνη στάση φορείς αγνοώντας την κείμενη νομοθεσία να διατυπώνουν αστήρικτα, ερωτήματα (εννοεί την Αδελφότητα) και να καλλιεργούν χωρίς λόγο κλίμα δυσπιστίας στους πολίτες, όταν μάλιστα η Νομ/κή Αυτοδιοίκηση έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής της πολιτικής της».
Άκου δυσπιστία! Έτσι και κατσικώνονταν, θα τσιμπολογούσαν πολύ πιο πέρα απ' τα 700 στρέμματα. Θα λεηλατούσαν και το δασικό και τον ορυκτό πλούτο. Αυτή είναι μια πρακτική εφαρμόσιμη και αποτελεσματική. Το πενιχρό νομικό οπλοστάσιο της κοινότητας θα ήταν αδύνατον, να αντιμετωπίσει τέτοιους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν τους το επιτρέψαμε...
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Γιώργος Δερμάνης