Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 5 Ιουλίου, στο μαρτυρικό Γρεβενίτι οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής αγριότητας σε όλη την περιοχή του Ζαγορίου κατά την περίοδο 1941-1944. Το χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, με τα περισσότερα καταγεγραμμένα θύματα στο Ζαγόρι, αποτέλεσε και φέτος, όπως έχει θεσμοθετηθεί, το επίκεντρο του φόρου τιμής προς τους αδικοχαμένους μάρτυρες της μεγαλύτερης βαρβαρότητας που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρουσία των επισήμων, έγινε το μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των υπό των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εκτελεσθέντων κατοίκων του Γρεβενιτίου». Ακολούθησε στην πλατεία κέρασμα από την εκκλησιαστική επιτροπή και στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στην είσοδο του χωριού, όπου βρίσκεται το μνημείο που στήθηκε το 1991, από τον Μορφωτικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Γρεβενιτίου, ως σύμβολο ιστορικής μνήμης.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων κος Σταύρος Καλογιάννης και κ. Μερόπη Τζούφη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Στέφος, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκοβέλος με πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρώην Δήμαρχοι Ζαγορίου Κοι Γαβριήλ Παπαναστασίου και Βασίλειος Σπύρου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών κ.Χατζαρόπουλος, ο Πρόεδρος της τ. κ. Γρεβενιτίου κ. Μενέλαος Βόντινας, ο Πρόεδρος της τ. κ. Ελατοχωρίου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης» κ. Δ. Ιωαννίδης, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ζαγορισίων κ.Τζ. Μπίρμπου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκλίβανης, κ.Βασίλης Μαγγιώρος, η Πρόεδρος του ΜΑΣ κ. Ανδρομάχη Παπαευσταθίου, καθώς και πλήθος χωριανών και επισκεπτών από το υπόλοιπο Ζαγόρι και από άλλες περιοχές. Χαιρετισμούς για την ημέρα μνήμης απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Τασούλας και οι βουλευτές Ν. Ιωαννίνων κ.Κεφάλα και κ.Αμυράς.
Μετά την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, τις καταθέσεις στεφάνων και τους σύντομους χαιρετισμούς από τους επισήμους, ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα Εισήγηση του Αρχειονόμου Ιστορικού και Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων , κ.Χρήστου Ζαμπακόλα με θέμα: « Το ολοκαύτωμα της μνήμης. Από το τραυματικό παρελθόν σ’ ένα ελπιδοφόρο μέλλον.» Με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο και πλήρως τεκμηριωμένο λόγο ο κ. Ζαμπακόλας παρουσίασε τη δράση της γερμανικής ταξιαρχίας Edelweiss, που εκτός από τις θηριωδίες που πραγματοποίησε σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, έσπειρε τον όλεθρο πυρπολώντας ολόκληρα χωριά και καταστρέφοντας το βιός του ήδη εμπερίστατου λαού της Ηπείρου κατά την περίοδο 1941-1944. Εκτός των άλλων ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο πάντα επίκαιρο ζήτημα των αποζημιώσεων, το οποίο μέχρι και σήμερα οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να συζητήσουν.
Με τη λήξη της τελετής ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος και η λέξη «ΑΘΑΝΑΤΟΙ» για να θυμίζει σε όλους ότι οι κάτοικοι του Ζαγορίου δεν ξεχνούν αυτούς που μαρτύρησαν και ότι ο άδικος χαμός τους θα αποτελεί πάντοτε το σύμβολο για αγώνα ελπίδας και ειρήνης.
Κατά την αποχώρηση από το χώρο του μνημείου προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά από το Δήμο Ζαγορίου καθώς και από την Γρεβεντάτισσα Αγνή Τζοβάρα, στη μνήμη των τριών θυμάτων της οικογένειάς της. Τέλος η Πρόεδρος του ΜΑΣ κ. Ανδρομάχη Παπαευσταθίου κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους στην ευρύχωρη πλατεία του χωριού για ένα κέρασμα, προσφορά του Δήμου και του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Γρεβενιτίου, που ετοίμασαν πρόθυμα γυναίκες του χωριού, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι Γρεβεντάτες και οι Γρεβεντάτισσες γνωρίζουν από ζαγορίσια φιλοξενία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προσφορά φυτών μέντας στον ΜΑΣ και στη συνέχεια στους παρευρισκομένους, από τον συνδημότη μας κ. Άγι Καραβασίλη, καθώς και η παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων από το Τσεπέλοβο, τη Βίτσα και την Σκλίβανη, θέτοντας έτσι τις βάσεις για συνέργειες και πολιτιστικές ανταλλαγές που πάνε το Ζαγόρι μπροστά!
Για την Αντιγραφή
Χ. Β. Κ.