Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

"Το δέντρο του δικού μας κόσμου"!

 

Εκεί κάτω από τα δικά μας αιωνόβια πλατάνια, ακούσαμε, νιώσαμε, επικοινωνήσαμε την γνώση, την θύμηση και την αγάπη, που θα σώσουν το μοναδικό αυτό είδος δέντρου, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την ζωή και το πέρασμα όλων μας από τούτο τον κόσμο και δυστυχώς κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το σούρουπο της Κυριακής 25 Ιουλίου, οι καλοί μας φίλοι και ειδικοί επιστήμονες σε θέματα πολιτισμικής οικολογίας, βιολογίας  αλλά και δασοπονίας, η Δρ. Καλλιόπη Στάρα και ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης, εγκαινίασαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΜΑΣ Γρεβενιτίου, με μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση-συζήτηση-προβολή, σχετικά με το δέντρο που χαρακτηρίζει τις περισσότερες πλατείες του Ζαγορίου και μετράει στη μνήμη του όσα τα χρόνια της Κοινότητας. Μας μύησαν στα ενδότερα της χιλιόχρονης ζωής των πλατάνων, μας συνέδεσαν με το παραμύθι της αγαπητής Καλλιόπης,  που ο τίτλος του "Το δέντρο του δικού μας κόσμου", εμπεριέχει το βίωμα όλων των προηγούμενων γενεών, που μεγάλωσαν με σημείο αναφοράς τον πλάτανο στο χωριό, των σημερινών, που εξακολουθούν να  βιώνουν το καθημερινό καλωσόρισμά του, αλλά κι εκείνων  που θα το ζήσουν στο μέλλον και θα μεγαλώσουν μαζί του, αν εμείς φροντίσουμε για την διάσωσή του.

Έτσι ο αγαπητός Ρήγας, ανέλαβε να δώσει με πολύ κατανοητό και ευσύνοπτο τρόπο όλα τα επιστημονικά στοιχεία για την ασθένεια που πλήττει τα πλατάνια παγκοσμίως-μια άλλη πανδημία που θερίζει χρόνια τα πλατάνια της Γης- δίνοντάς μας να καταλάβουμε πόσο ευλογημένοι είμαστε ακόμη που μπορούμε και στεκόμαστε κάτω από τα πλατάνια μας και πόσο εύκολο είναι να χάσουμε αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αν δεν λάβουμε έγκαιρα κάποια μέτρα ως ενεργοί πολίτες, συλλογικότητες, αλλά και ως επίσημη πολιτεία.

Στην συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν καίρια ερωτήματα, προτάσεις για δράσεις, αλλά και βιώματα-μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων του χωριού μας γύρω από τον πλάτανο, αφού βέβαια ενημερωθήκαμε σχετικά με την υγεία των δικών μας πλατάνων, για την οποία έχουν φροντίσει αποτελεσματικά εκ μέρους του δασαρχείου Ιωαννίνων ο έμπειρος δασολόγος: Γ. Κιτσάκης, με την φροντίδα των δικών μας Ν. Βρακότα και Χ. Νικολάκη, τους οποίους κι ευχαριστούμε θερμά!

Ανάμεσα στο πολύ ενεργό κοινό της εκδήλωσης, αποτελεί τιμή για το Γρεβενίτι, η παρουσία του κ. Βασίλη Σπύρου και του κ. Κωνσταντίνου Κούλα από τον Δήμο Ζαγορίου, των οποίων οι προτάσεις ήταν πολύ χρήσιμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η παρέμβαση του μικρού  Δημήτρη, που με την ερώτησή του για την αντιμετώπιση της νόσου των πλατάνων, έδωσε την ελπίδα για την σωτηρία τους από μια νέα γενιά που νοιάζεται για τον δικό της πολύτιμο κόσμο, όπως και η παρουσία του δημοσιογράφου Τζόι ........ από τη Ν. Κορέα που γράφει για τα ιερά δέντρα και δάση και έμεινε εντυπωσιασμένος από την φιλόξενη ατμόσφαιρα του χωριού μας.

Η βραδιά έκλεισε, πώς αλλιώς, με την κουβέντα να συνεχίζεται κάτω από τον πλάτανο,  στο καφενείο του χωριού, και την πανσέληνο να βγαίνει πάνω από την Γρεβενέσια!

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν για το καλό κατευόδιο των εκδηλώσεων του ΜΑΣ Γρεβενιτίου και κυρίως την Καλλιόπη Στάρα και τον Ρήγα Τσιακίρη, που με την επιστημοσύνη τους και την αγάπη για το Ζαγόρι και όχι μόνο, βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 Για το Δ.Σ. του ΜΑΣ Γρεβενιτίου

  η Πρόεδρος

Μάχη Παπαευσταθίου