ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ
Ηράκλεια: (τουρκ. Marmara Ereğlisi). Πόλη της Ανατολικής Θράκης στα παράλια της Προποντίδας. Η πόλη ιδρύθηκε το 599 π.Χ. από αποίκους της Σάμου. Η αρχαία ονομασία της πόλης ήταν Πέρινθος. Ονομάστηκε Ηράκλεια κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα προς τιμήν του Ηρακλή. Η θέση της είναι σημαντική λόγω του λιμανιού της. Στον Συνέκδημο του Ιεροκλέους (6ος αι. μ.Χ.) αναφέρεται 2η μεταξύ των 14 πόλεων της Επαρχίας Θράκης Ευρώπης ενώ την πρώτη θέση κατέχει η Ευδοξιούπολις (Σηλύβρια). Σήμερα η πόλη είναι τουριστικό θέρετρο, πρωτεύουσα της ομώνυμης Επαρχίας και έχει πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκους.
Ραιδεστός: (τουρκ. Tekirdag). Πόλη της Ανατολικής Θράκης στα παράλια της Προποντίδας. Ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα με το όνομα Βισάνθη και μετωνομάστηκε σε Ραιδεστό τον 1ο π.Χ. αιώνα. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του Βυζαντίου λόγω του λιμανιού της, το οποίο εξυπηρετούσε όλη την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Από το 1204 μέχρι το 1235 μ.Χ. η πόλη βρέθηκε στην εξουσία των Βενετών. Σήμερα η πόλη είναι πρωτεύουσα ομώνυμης Επαρχίας και Νομού και έχει πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκους.
Ηρακλείας μητρόπολη: Σύμφωνα με την παράδοση ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην Ηράκλεια και την περιοχή του Βυζαντίου από τον Απόστολο Ανδρέα. Ανεξαρτήτως από το αν αληθεύει η παράδοση αυτή ο χριστιανισμός διαδόθηκε νωρίτατα στην περιοχή καθώς εκεί μαρτύρησε το 177 μ.Χ. η αγία Γλυκερία. Η Επισκοπή Ηρακλείας προήχθη σε Μητρόπολη γύρω στο 300. Μέχρι την ίδρυση της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μέγα Κωνσταντίνο και την ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας υπάγονταν στη Μητρόπολη Ηρακλείας και ο Επίσκοπος Βυζαντίου. Για το λόγο αυτό ο Μητροπολίτης Ηρακλείας χειροτονούσε και τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη και του ενεχείριζε την ποιμαντορική ράβδο. Στα τακτικά η Μητρόπολη Ηρακλείας κατέχει σταθερά την τρίτη θέση εκτός μιας περιπτώσεως. Συγκεκριμένα στο Τακτικό του Λέοντος Ισάυρου (τέλη Η΄ αιώνος) κατέχει την τέταρτη θέση διότι την τρίτη θέση κατέχει ο Κύπρου.
Υπό τον Μητροπολίτη Ηρακλείας τελούσαν διάφορες Επισκοπές όπως φαίνεται στα διάφορα Τακτικά. Από αυτές άλλες καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν με τη Μητρόπολη Ηρακλείας (όπως π.χ. η Χαριουπόλεως) και άλλες ανυψώθηκαν σε Μητροπόλεις (Καλλιουπόλεως-1901, Μυριοφύτου-1909, Γάνου-14ος αι., Μετρών-1909, Τυρολόης-1907). Το 1702 ενώθηκε με τη Μητρόπολη Ηρακλείας η Αρχιεπισκοπή Ραιδεστού. Τότε η έδρα του Μητροπολίτη μεταφέρθηκε από την Ηράκλεια στη Ραιδεστό.
"ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Αναδημοσίευση από "Παλμό των Μηλιωτάδων"