Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Ευχαριστήριο του ΜΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ!

 

Μεγάλος θησαυρός η τοπική μας παράδοση και ακόμη μεγαλύτερος, η αδιάκοπη προσφορά των συγχωριανών μας στην διαφύλαξή της! Το ΔΣ του ΜΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΊΟΥ εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στην αγαπητή συγχωριανή κ. Κική Ιωάννου , για την δωρεά που πραγματοποίησε στην  ιματιοθήκη του συλλόγου, μιας σειράς από ενδύματα του περασμένου αιώνα, που αποτελούν τμήμα της τοπικής φορεσιάς του Γρεβενιτίου. Τρία μάλλινα καθημερινά φορέματα υφασμένα στον αργαλειό, δύο καθημερινές μάλλινες φλοκάτες και ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες, στοιχεία αναπόσπαστα της καθημερινής χειμωνιάτικης φορεσιάς των γυναικών του Γρεβενιτίου.

Όπως διαβάζουμε στα " Μαζέματα", του Γρεβεντάτη ποιητή και φιλόλογου Βασιλείου Σαχίνη, η γυναικεία φορεσιά στο Γρεβενίτι διαφοροποιήθηκε κατά το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα, καθώς ως το 1880 ως βλαχοχώρι, ακολουθούσαν ένα άλλο τυπικό στην ενδυμασία και στον κεφαλόδεσμο, ενώ μετά το 1900 , "εξελίχθη εις ομοίαν με τη ζαγορίσια, δηλαδή εφόρεσαν οι περισσότερες φουστάνια όπως στο Ζαγόρι ".

Ευχόμαστε η κίνησή της να βρει μιμητές, καθώς η καλλιέργεια τής συλλογικής μνήμης μέσα από τα  αυθεντικά κατάλοιπα του παρελθόντος, οδηγεί στην γνωριμία και στην αγάπη του ιστορικού Γρεβενιτίου!