Το γεφύρι της Τσίπιανης κοντά στο Γρεβενίτι κλαίει και φωνάζει: "Βοήθεια"! |
Θα σωθούν τα γεφύρια Χάτσιου και Κοβάτσαινας
στο Τσεπέλοβο, έτοιμη η μελέτη ακολουθεί το έργο
Μελέτη για την επείγουσα αποκατάσταση και στερέωση των πέτρινων γεφυριών
Χάτσιου και Κοβάτσαινας στην περιοχή του Τσεπελόβου, συνέταξε και ενέκρινε,
όπως έκανε η ίδια γνωστό, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων
Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.
Τα δυο γεφύρια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία του χειμώνα
που πέρασε και επείγουν οι παρεμβάσεις για να μην κινδυνεύσει η στατικότητά τους.
Επόμενο, άμεσο βήμα θα είναι η διάθεση πίστωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου σε
συνεργασία με το Δήμο και την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για
την υλοποίηση του έργου.
Στο μεταξύ, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απάντησε στην αναφορά που
είχε καταθέσει για τα δυο αυτά γεφύρια, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Στην απάντηση αναφέρεται η αυτοψία Αρχιτέκτονα και Πολιτικού Μηχανικού της
Υπηρεσίας στα δυο γεφύρια, οι σύνταξη μελέτης και η εκτέλεση του έργου με
πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και παλιότερες εργασίες που έγιναν σε
άλλα γεφύρια του Ζαγορίου.
Επείγουσες οι εργασίες
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα του Δήμου Ζαγορίου, καθώς και σε επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου «Ο Τσούφλης» και μετά από αυτοψία Τεχνικών της προχώρησε στην σύνταξη και έγκριση της μελέτης και για τα δυο γεφύρια.
Σχετικό έγγραφο κα τη μελέτη διαβίβασε στο Δήμο Ζαγορίου, όπως και στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να προχωρήσει η εκτέλεση του αναγκαίου έργου.
Από την Περιφέρεια, η οποία έχει χρηματοδοτήσει σειρά τέτοιων έργων σε άλλα γεφύρια, αναμένεται η έγκριση πίστωσης για να υλοποιηθεί και αυτό το έργο που προτείνεται από την μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης των δυο γεφυριών.
Οι προτεινόμενες στη μελέτη εργασίες είναι επείγουσες και αναγκαίες, ώστε να αποκαταστήσουν την στατική επάρκεια του φέροντα οργανισμού των γεφυριών, επισημαίνει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στο έγγραφο της προς το Δήμο και την Περιφέρεια.
Θετική εξέλιξη, ο Δήμος εμμένει στο συνολικό πρόγραμμα
«Πρόκειται, αναμφίβολα, για θετική εξέλιξη, αφού η άμεση ανταπόκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας με την σύνταξη της μελέτης και το έργο που θα υλοποιηθεί, με πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα συμβάλλει στην διάσωση των δυο αυτών σημαντικών γεφυριών του Τσεπελόβου», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.
«Ο Δήμος μας ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Σπύρου, εμμένει στην πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, για την έγκριση και υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης των 106 πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου και της υλοποίησης των αναγκαίων παρεμβάσεων-εργασιών για την διάσωση και ανάδειξή τους».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση αυτή προς το Υπουργείο Πολιτισμού έχει βρει ήδη υποστηρικτές, όπως την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του ΙΓΜΕ η οποία έχει προτείνει την ανάληψη προγράμματος καταγραφής της κατάστασης, Πανεπιστήμια, Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά και το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια (του οποίου ο Δήμος Ζαγορίου είναι μέλος) και φαίνεται ότι μέσα από τη συνεργασία όλων με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να εφαρμοστεί.
Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στον Χρ. Μαντά
Στην απάντηση της στην αναφορά του Χρήστου Μαντά η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενημερώνει για την σύνταξη της μελέτης για τα δυο γεφύρια του Τσεπελόβου και παραπέμπει στην Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση του έργου. Επίσης, αναφέρεται και σε παρεμβάσεις που έγιναν σε άλλα γεφύρια του Ζαγορίου με τελευταία στο γεφύρι του Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες.
Ειδικότερα η Υπουργός αναφέρει και τα εξής:
«Η Υ.Ν.Μ.Τ.Ε Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας μετά από την καταγραφή των φθορών, στα εν λόγω γεφύρια, έχει συντάξει σχετικές μελέτες για την άμεση αποκατάστασή τους, ώστε μετά τις σχετικές εγκρίσεις, να εκτελεσθούν οι απαραίτητες εργασίες για την διάσωσή τους με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου. Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία συνεχώς καταγράφει αιτήματα πολιτών και φορέων που αφορούν όχι μόνο τα γεφύρια της Ηπείρου, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας… Την τελευταία διετία, στην περιοχή Ζαγορίου έχουν αποκατασταθεί το γεφύρι στη Σκάλα Βραδέτου και στο ρέμα του Αϊ Γιάννη Φραγγάδων Δήμου Ζαγορίου, με φορέα υλοποίησης την Υ.Ν.Μ.Τ.Ε Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου και την Περιφέρεια Ηπείρου στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε υποσκαφή στο δεξιό βάθρο του γεφυριού Καμπέρ-Αγά Μηλιωτάδων Δήμου Ζαγορίου. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αιτήματα πολιτών και φορέων για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με προτεραιότητα στην διάσωση των γεφυριών, διότι τα γεφύρια είναι κατασκευές που είναι εκτεθειμένες και απροστάτευτες στην αδάμαστη φυσική βλάστηση, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, στην ορμή των ποταμών που γεφυρώνουν και κυρίως στη φυσική γήρανση των δομικών υλικών».
Επίδοξοι «χρυσοθήρες» έσκαψαν στο γεφύρι Μίσιου!
Δεν έφταναν τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζουν πολλά πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι, λόγω των καιρικών συνθηκών και της φθοράς του χρόνου, υπάρχουν και οι επίδοξοι… χρυσοθήρες οι οποίοι κατά καιρούς προκαλούν ζημιές αναζητώντας θησαυρούς στα βάθρα ή στο σώμα των γεφυριών.
Τελευταίο κρούσμα στο πανέμορφο, δίτοξο, γεφύρι του Μίσιου που χρηματοδοτήθηκε το 1748 από τον άρχοντα του Μονοδενδρίου Αλέξη Μίσιο. Το γεφύρι ενώνει τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι, είναι χτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου και αποτελεί συνέχεια της Σκάλας του Βραδέτου.
Άγνωστοι ξήλωσαν-από την πλευρά του Κουκουλίου- πέτρες από το καλντερίμι που οδηγεί στην αρχή του σώματος του γεφυριού, σε έκταση περίπου δυο τετραγωνικών μέτρων, προφανώς, για να βρουν κάτι πολύτιμο.
Η «επέμβαση» αυτή εκτιμάται ότι έγινε το τελευταίο δεκαπενθήμερο και διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή κατά την επίσκεψη του δημοτικού συμβούλου Ηλία Ράπτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Οι πέτρες έχουν επανατοποθετηθεί πρόχειρα στο σημείο από όπου ξηλώθηκαν και είναι άγνωστο αν βρήκαν κάτι εκείνοι που έψαχναν για λίρες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Και αυτό το περιστατικό, το οποίο καταδικάζει ο Δήμος, έρχεται να προστεθεί σε σειρά παλιότερων με κάποιους οι οποίοι σκάβουν στα βάθρα (με κίνδυνο να καταρρεύσουν) γεφυριών ή και στο σώμα τους, προξενώντας σοβαρές ζημιές σε αυτά τα μνημεία και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος να σταματήσουν αυτές οι παράνομες εκσκαφές στα πέτρινα γεφύρια.