Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, στις 25 Αυγούστου 2021 (Τετάρτη, 10.00 π.μ.), στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

 


5. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η, α/α 8): «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ρέματος ΖΟΡΙΚΑ, ισχύος 1,435 MW, στο Τ.Κ. Γρεβενετίου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου, Δ. Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΕΥΔΩΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

&

6. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η, α/α 8): «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ποταμού ΒΑΡΔΑ, ισχύος 1,12 MW, στο Τ.Κ. Γρεβενετίου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου, Δ. Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΕΥΔΩΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Συζητηθήκαν ενιαία. Απείχε από την συζήτηση ο κ. Δημητρίου, αφού έχει έννομο συμφέρον και για τα συγκεκριμένα θέματα ψήφισε ο κ. Φραγκούλης.

Ζητήσαμε να τοποθετηθεί και ο δήμαρχος Δήμου Ζαγορίου.

Θέλουμε δασικούς δρόμους κι αντιπυρικές ζώνες για τη θωράκιση των δασών μας, αλλά είμαστε αντίθετοι στην αποψίλωση δασών για τα συμφέροντα των συμφερόντων των εταιρειών. Η αναδάσωση που ορίζεται σε μελέτες κι επενδυτικές προτάσεις για αντικατάσταση του δασικού αποθέματος, έχει ανατραπεί σε κάθε περίπτωση (π.χ. ανεμογεννήτριες).

Ενώ υπήρξε ανάλυση των δύο Υδροηλεκτρικών Έργων, δεν έγινε καμία αναφορά στην επισήμανση της Υπηρεσίας ότι δεν ικανοποιείται το κριτήριο του Ειδικού χωροταξικού μεταξύ των έργων 2 και 3 (ΕΥΔΩΡΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και ΑΠΕ ΚΩΤΣΙΝΑ ΙΚΕ) οπότε, σύμφωνα και με τη ΜΠΕ, μόνο ένα εκ των δύο έργων μπορεί να αδειοδοτηθεί. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το δεύτερο έργο δεν το λαβαίνει υπόψη, γιατί δεν έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ψηφίσαμε αρνητικά. Ακόμα κι αν είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο της μη λειτουργίας του ΜΥΗΕ, κατά τους μήνες, όπου η οικολογική παροχή είναι κάτω από τα 30 lt/s. Αν υπήρχε μελέτη σωρευτικών δράσεων των δύο Σταθμών παραγωγής, τους υδροστροβίλους, την απόδοση του νερού, την αρμονική ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο. 

Στοιχιζόμαστε δίπλα στην αρνητική απάντηση του Δήμου Ζαγορίου και της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων. Κι η Περιφέρεια Ηπείρου θα έπρεπε να περπατά πλάι με τους δήμους και τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτό συνηγορεί και η γειτνίαση των Σταθμών παραγωγής των ΜΥΗΕ ποταμού Βάρδα και ρέματος Ζορίκα (περίπου 20 μέτρα, σύμφωνα με τις κεντροβαρικές συντεταγμένες που αναγράφονται στη ΜΠΕ), καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή κατασκευής των Σταθμών παραγωγής εντάσσεται εξολοκλήρου σε περιοχή απολύτου προστασίας της Φύσης (NATURA 2000). Το ίδιο και η αποψίλωση κρίσιμου δασικού αποθέματος (500 μέτρα περίπου).

Στηρίζουμε την πρόταση της Πανηπειρωτικής, όπως κατατέθηκε στην τοποθέτηση του Γ.Γ. της, για άμεσο χωροταξικό σχεδιασμό στην περιφέρεια - ήδη ανάλογες δράσεις γίνονται σε δύο ακόμη περιφέρειες - για να αποτυπωθούν με ευκρίνεια οι χώροι αποκλεισμού ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

 Για την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, Ζώης Γαλατάς