Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Έτσι για την Ιστορία




Λαός που ξεχνά την ιστορία του, αποκόβεται απ’ το παρελθόν του, χάνει την πολιτιστική του κληρονομιά, αλλοτριώνεται ψυχικά , είναι καταδικασμένος να πεθάνει.

Αυτό λένε οι σοφοί και αυτό πράγματι συμβαίνει. Πρόθεσή μου δεν είναι να κάνω παρελθοντολογία , αλλά πώς να το κάνουμε πρέπει να θυμόμαστε και κάποια πράγματα για να χαράσσουμε το μέλλον μας,  ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή απόλυτη απαξίωση των πάντων, μέσα στη σαπίλα που μας έχουν οδηγήσει οι κρατούντες, βουτηγμένοι μέσα στη διαφθορά, μέσα σε μια κοινωνία που έχει χάσει κάθε μορφή αξιοπρέπειας , στην ανέχεια , την κατάθλιψη και τη δυστυχία .
Μέσα σε μια κοινωνία που διακατέχεται έντονα από το αίσθημα της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας  χωρίς προοπτική για το αύριο, με καταβαραθρωμένη την παιδεία , την υγεία, τον πολιτισμό κτλ. 
Όλα αυτά δεν τα γράφω για να απογοητευθούμε αλλά να «θυμώσουμε» περισσότερο και να θυμίσω απλά ότι για να κρατήσουμε κάποια απ' τα κεκτημένα που με αίμα έχουν κατακτηθεί πρέπει να δίνουμε το παρόν και να τα διεκδικούμε με αγώνες και κάποιες θυσίες, αν χρειαστεί.    
Να θυμίσω  σύντομα  κάτι απ’ το παρελθόν  (και έχει τη σημασία του), που έχει συμβεί πριν 18 περίπου χρόνια στο χωριό και έχει να κάνει με μια πρωτοβουλία του αείμνηστου συγχωριανού μας Στάθη Παπαβρανούση, να παραχωρηθούν τα νερά της περιοχής της Ζουρίκας σε ιδιώτη για να κάνει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην ουσία να μείνει σχεδόν άνυδρο το χωριό μας. (ύδρευση & άρδευση ) . 
Τότε θυμίζω είχε κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία  (πρόεδρος Τ. Θεοδωρίκας) αλλά και το Δ.Σ. της  τότε Αδελφότητας και μάλιστα ένα κλιμάκιο είχε ανέβει στο χωριό και με μια πρωτόγνωρη  λαϊκή συνέλευση είχε αποτρέψει την  καταστροφή. 
Το νερό που είναι πηγή βλάστησης και γενικά πηγή ζωής για το χωριό αν μας το αφαιρούσαν και αυτό κάποια ξένα συμφέροντα, τότε αλίμονο, το χωριό δεν θα είχε τίποτα να προσφέρει, αφού τα νερά μας, οι παραδοσιακές μας βρύσες, το απέραντο πράσινο κτλ θα ήταν ανάμνηση . 
Όσο για την «ανάπτυξη» του τόπου που  πολλοί μάς έχουν ξεκουφάνει τελευταία, ας μη κάνουμε κουβέντα.  
Άρα λοιπόν όλα με αγώνες κερδίζονται  και τίποτα δεν χαρίζεται.                                                    
Οι τοπικοί φορείς,κυρίως ο ΜΑΣ,  με το τοπικό συμβούλιο όντας άξιοι εκπρόσωποι και με τη συμπαράσταση όλων έχει πολλές δυνατότητες να διεκδικήσει και να πετύχει πολλά , έπειτα μάλιστα απ’ την νεροποντή που έπληξε το χωριό και άφησε βαθιά τα σημάδια της καταστροφής..
Αυτό που αβίαστα βγαίνει σαν συμπέρασμα, το μήνυμα δηλαδή  που πρέπει να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση (πολιτεία, περιφέρεια κτλ.) να καταλάβουν κάποτε ότι έχουν και υποχρεώσεις προς τους πολίτες και όχι μόνο δικαιώματα ( χαράτσια, φόρους κτλ ).  
Πρέπει όλοι να δώσουν το παρόν στον δίκαιο αγώνα και σ’ αυτή την   προσπάθεια,  μέσα στη  σημερινή τραγική  πραγματικότητα, απ’ το δικό του μετερίζι ο καθένας και κυρίως  πάντα μονοιασμένοι, για να γίνει το χωριό μας πιο ανθρώπινο, πιο όμορφο, πιο ελκυστικό, πιο κατοικήσιμο,  απ’ τους κατοίκους, που δικαιούνται να ζουν με  μεγαλύτερη αξιοπρέπεια  και να αφήσουν στους απογόνους μας σαν κληρονομιά   τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα  μας ,  που και δικαιούνται και οφείλουν να ξέρουν.          
                                     Καλό καλοκαίρι - καλή αντάμωση

       Χρήστος  Τσαλίκης