Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Zagori Mountain Running (Μαραθώνιος στο μαγευτικό Ζαγόρι) !!


Περισσότεροι από 1.300 λάτρεις της φύσης και του ορεινού τρεξίματος δοκίμασαν τις αντοχές ποδιών, καρδιάς και πνευμόνων, απολαμβάνοντας το μοναδικό ηπειρώτικο τοπίο σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και απαιτητικούς μαραθώνιους βουνού, στο «Zagori Mountain Running», που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Δρασκέλισαν πάνω σε ιστορικά πέτρινα γεφύρια και ξερολιθιές, πάτησαν σε δύσβατα μονοπάτια και καλντερίμια, ισορρόπησαν στην κόψη των βράχων και στην άκρη γκρεμών που κόβουν την ανάσα, δροσίστηκαν σε πηγές στη σκιά υπεραιωνόβιων πλατύφυλλων, διέσχισαν κοίτες ποταμών και δοκιμάστηκαν σε συνθήκες μειωμένου οξυγόνου, κάτω από τις αετοφωλιές των 11 κορυφών της Τύμφης.
Η διοργάνωση εξελίχτηκε σε μια γιορτή του αθλητισμού, της ορεινής αναψυχής και του εναλλακτικού τουρισμού, ενώ μετέτρεψε τα Ζαγοροχώρια σε πόλο έλξης για περίπου 6.000 ανθρώπους -αθλητές, συνοδούς, χορηγούς κλπ.-, οι οποίοι συνέρρευσαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεμίζοντας τους ξενώνες εν μέσω καλοκαιριού, σε μια νεκρή για την περιοχή περίοδο.


Οι συμμετέχοντες -αθλητές και μη- δοκιμάστηκαν σε τρεις διαφορετικές διαδρομές, των 50, 25 και 10 χιλιομέτρων, που χαράχτηκαν ανάλογα με το επίπεδό τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμαστούν στον βατό αγώνα των 3 χιλιομέτρων, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν και ποδηλατικές διαδρομές των 50 και 26 χιλιομέτρων.
ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ 300 ΑΘΛΗΤΕΣ
Η δύσκολη διαδρομή των 50 χιλιομέτρων
Στη μεγαλύτερη και πιο απαιτητική διαδρομή του υπερ-μαραθωνίου, αυτή των 50 χιλιομέτρων, πήραν μέρος 300 αθλητές από τους οποίους τερμάτισαν οι 260, με πρώτο τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα σε 4 ώρες και 41 λεπτά. Ο τελευταίος έφτασε στον τερματισμό ύστερα από υπερπροσπάθεια 12 ωρών και 12 λεπτών.
Οι αθλητές ξεκίνησαν από το ιστορικό γεφύρι του Καπετάν Αρκούδη και διασχίζοντας άλλα δύο πέτρινα γεφύρια (Κόκκορη και Μίσιου) πέρασαν από τις πηγές του Βοϊδομάτη (του καθαρότερου ποταμού της Ευρώπης), πριν εισέλθουν στην καρδιά της χαράδας του Βίκου, που έχει αναφερθεί στο βιβλίο Γκίνες ως η βαθύτερη του κόσμου. Η πρώτη έντονη και απαιτητική ανηφόρα τούς οδήγησε στο Πάπιγκο και από εκεί στους πρόποδες της Αστράκας και στο αλπικό τμήμα της διαδρομής.
Στο 25ο χιλιόμετρο συνάντησαν το ομώνυμο καταφύγιο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.930 μέτρων. Ακολούθησε κατηφορική διαδρομή σε πετρώδες μονοπάτι μέχρι την ξηρόλιμνη και μια έντονη ανάβαση 1,5 χιλιομέτρου, μέχρι την ξακουστή Δρακόλιμνη, η οποία βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής (2.050 μέτρα), με θέα σχεδόν όλες τις κορυφές της Πίνδου, αλλά και τον Ολυμπο. Επειτα από συνεχόμενες εναλλαγές τοπίων και υψομέτρων (Γκαμηλότρυπα, Μέγα Λάκκο, πηγή Κρούνα, Αυγερινός), έφτασαν στο μοναδικό πέτρινο φυσικό μπαλκόνι Μπελόη, που δεσπόζει αγέρωχα πάνω από το Βίκο.
Ηταν πλέον στο 45ο χιλιόμετρο της διαδρομής και άκουσαν την κουδούνα του καλωσορίσματος για την τελευταία ευθεία. Κατηφόρισαν στο χωριό Βραδέτο, το ψηλότερο του Ζαγορίου, κατέβηκαν την περίτεχνη σκάλα και έπειτα από την τελευταία ανάβαση μπήκαν στη γραμμή του τερματισμού, που οριοθετήθηκε στο προαύλιο της Πασχαλείου Σχολής, στο χωριό Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται ένα από τα αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα. Στους νικητές μοιράστηκαν επιταγές συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΑΠΟ ΤΟ 2011
«Ψυχή» του αγώνα ένας Γιαννιώτης
Το Zagori Mountain Running ξεκίνησε το 2011, με εμπνευστή και διοργανωτή τον Γιαννιώτη αθλητή ορεινού μαραθωνίου και ιδιοκτήτη καταστήματος αθλητικών στην ηπειρωτική πόλη, Βασίλη Τζουμάκα.
Η διοργάνωση είχε την υποστήριξη του Δήμου Ζαγορίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Καπέσοβου, Κήπων, Βίτσας και Ασπραγγέλων, ενώ αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία με εθελοντική εργασία.