Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΜΠΕΡ ΑΓΑ

Το γεφύρι του Καμπέρ Αγά
    Με πρωτοβουλία του Δήμου Ζαγορίου τοποθετήθηκε προβολέας στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, με αποτέλεσμα το επιβλητικό διατηρητέο μνημείο του χωριού μας, φωταγωγημένο πλέον, να αναδειχθεί περισσότερο και να αποτελεί ένα σημαντικό σημείο επισκεψιμότητας στο Ζαγόρι.
   Το γεφύρι όμως παρουσιάζει προβλήματα, τα οποία τον τελευταίο καιρό και μετά τις θεομηνίες του χειμώνα έγιναν εντονότερα. Συγκεκριμένα το σώμα του γεφυριού παρουσιάζει προβλήματα ρωγμών και φθορών των υλικών της κατασκευής του. 
  Το γεφύρι επισκέφτηκε κλιμάκιο ειδικών της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και συνέταξε σχετική έκθεση με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
  Ήδη συντάχθηκε ειδική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ζαγορίου και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων θα εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης στο γεφύρι.
   Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε από τις πλημμύρες του χειμώνα είναι και η αλλαγή της κοίτης του ποταμού, που σημειώθηκε λόγω ξερίζωσης  δέντρων, και επηρεάζει και το γεφύρι. Το καλοκαίρι πρέπει να γίνουν επεμβάσεις, ώστε το ποτάμι να ξαναπάει στην παλιά κοίτη του.
   Για το γεφύρι Καμπέρ Αγά ο πρώην Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου εκπόνησε μελέτη συντήρησης και ανάδειξης, η οποία εάν χρηματοδοτηθεί και το γεφύρι θα συντηρηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο και η γύρω περιοχή θα αναβαθμιστεί.
[ Από την εφημερίδα : Ο Παλμός των Μηλιωτάδων, Απρίλιος 2015, Αρ. φύλλου 374]