Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τα ονόματα των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Ελλάδας

Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη από εκπαιδευτικό και μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας στους Γρεβεντάτες και φίλους! 

1.ΘΡΑΚΗ

  • Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ωκεανός παντρεύτηκε την Παρθενόπη και απέκτησαν δύο κόρες: την Ευρώπη και τη Θράκη. Η κόρη, λοιπόν, του Ωκεανού έδωσε το όνομά της στη Θράκη.

~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
2.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Υπάρχουν δύο απόψεις για το όνομα της Μακεδονίας: 
1. Οφείλει το όνομά της στο αρχαίο ελληνικό επίθετο "μακεδνός,-ή,-όν" που σημαίνει "ψηλός,-ή,-ό" (ο μακρύς, σε σχήμα κώνου ή πυραμίδας) και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "μάκος" (=μήκος). Θεωρούσαν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν πιο ψηλοί από τους υπόλοιπους Έλληνες.
2. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γενάρχης των Μακεδόνων ήταν ο Μακεδών (γιος του Δία και της Θυίας).
~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~
3.ΗΠΕΙΡΟΣ

Το όνομα "ΗΠΕΙΡΟΣ¨ ή "ΑΠΕΙΡΟΣ" (όπως την έλεγαν παλαιότερα) σημαίνει "στεριά"  (άπειρος:α+πέρας = γη χωρίς τέλος). Της δόθηκε αυτό το όνομα, για  να ξεχωρίζει από τα κοντινά νησιά.
4. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 


Πήρε το όνομά της από τον Θεσσαλό (γιο του Ιάσονα και της Μήδειας), που ήταν βασιλιάς στην Ιωλκό κι έδωσε το όνομά του σε όλη την περιοχή.

5. ΣΤΕΡΕΆ ΕΛΛΑΔΑ (ΡΟΥΜΕΛΗ)

Αρχικά η περιοχή λεγόταν "Ρούμελη" από την τουρκική λέξη "Rum ili" (ρουμ-ιλι) που σημαίνει χώρα των Ρωμιών (Ελλήνων).
Μετά την Επανάσταση του 1821 ονομάστηκε "Στερεά Ελλάδα", για να ξεχωρίζει από τα νησιά και την Πελοπόννησο. 
6.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (ΜΟΡΙΑΣ)
Πήρε το όνομά της από τον μυθικό βασιλιά Πέλοπα, που ήταν γιος του Ταντάλου.
Παλαιότερα λεγόταν "Μοριάς" είτε γιατί τα παλιά χρόνια είχε πολλές μουριές είτε γιατί την περίοδο της τουρκοκρατίας διοικητής της ήταν ο Μορέας Βαλεσής.
7. ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ
Το Αιγαίο πέλαγος (ανοιχτή θάλασσα, μακριά από τις ακτές) πήρε το όνομά του από τον βασιλιά της Αθήνας, Αιγέα, που έπεσε από το Σούνιο και πνίγηκε νομίζοντας πως ο Μινώταυρος κατασπάραξε τον γιο του, τον Θησέα.
8. ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ  ΠΕΛΑΓΟΥΣ (ΕΠΤΑΝΗΣΑ)

Ονομάστηκε Ιόνιο πέλαγος από την ιέρεια της Ήρας Ιώ. Ο Δίας αγάπησε την Ιώ και η Ήρα, για να την εκδικηθεί, τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Έστειλε και μια μύγα να την τσιμπάει. Εκείνη, μην μπορώντας να βρει ησυχία, άρχισε να τρέχει. Πέρασε από πολλά μέρη και από τη θάλασσα που πήρε το όνομά της (Ιόνιο πέλαγος). Τα νησιά αυτά λέγονται και Επτάνησα, γιατί τα μεγαλύτερα από αυτά είναι επτά: Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλληνία,
Ζάκυνθος, Κύθηρα

9. ΚΡΗΤΗ
 Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, πρώτος άρχοντας του νησιού ήταν ο Κρης, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο νησί.