Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ο Παύλος Βρέλλης με την εκπληκτική του τέχνη, αναπαριστά το Στρατηγείο του 1940,
στη σπηλιά του Καλπακίου. Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος είναι στο κέντρο,
 Παναγιώτης Μαυρογιάννης στα δεξιά και ο Χαρίλαος Δρίβας στα αριστερά.

Επικαίρως


Επινοήματα πριν το ιστορικό ΟΧΙ

Το 1982 το Γ.Ε.Σ. εκδίδει επίσημα εκείνο τον τόμο, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Η Ήπειρος προμαχούσα». Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται επίσημες διαταγές του, ας πούμε απ’ τον Απρίλιο του 1940. Έξη μήνες απ’ την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Η ελληνική αντικατασκοπεία οσφραίνεται απόβαση εχθρικών δυνάμεων και μάλιστα ιταλικών στην Ήπειρο.
Η πολιτική της ηγεσία -γερμανοτραφείσα- έχει διαποτιστεί με τα νάματα του φασισμού και αν κάτι συμβεί, που δεν το «περιμένει» να το διαχειριστεί με τέτοια «σοφία» για να μην καταπέσει κιόλας στα μάτια του Ελληνικού λαού.
Ο συγγραφέας του παραπάνω βιβλίου τυχαίνει να είναι εκείνος ο ανώτατος αξιωματικός διοικητής της VIII μεραρχίας που εδρεύει στα Γιάννενα. Εκείνος που κατά κύριο λόγο θα διαχειριστεί και θα σηκώσει το βάρος της επερχόμενης Ιταλικής εισβολής. Είναι λοιπόν ο Υποστράτηγος Χαραλ. Κατσιμήτρος ο οποίος κρατάει ένα σημαντικό αρχείο απόρρητης στρατιωτικής αλληλογραφίας. Δείτε τι επινόησαν.
Σχέδιον Ενεργείας ΙΒβ 99767/Διαταγή Γ.Ε.Σ./20/4/1940 (φαντάζομαι απόρρητη). Το λογικό είναι να έχει και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του Ιωάννη Μεταξά. Όπως είναι φυσικό το έγγραφο αυτό κοινοποιείται και στην VIII μεραρχία. «… Εν περιπτώσει αποβάσεως εχθρικών δυνάμεων και καταλήψεως του κόμβου Αράχθου-του κόμβου Φιλιππιάδος-Λούρου, η Μεραρχία θα συμπτυχθεί δια του όγκου της προς Μέτσοβον, πλην των Τμημάτων Άρτης, άτινα θα συμπτυχθώσι προς Αιτωλοακαρνανίαν, εν περιπτώσει παραβιάσεως υπό του αντιπάλου Αμβρακικού κόλπου». Δηλαδή ο Αρχιστράτηγος Αλεξ. Παπάγος επίσημα κατηύθυνε τη μεραρχία να εγκαταλείψει την Ήπειρο χωρίς ουσιαστική αντίσταση. Δείτε και τον Επίλογο: «Αναγνωρίζεται η δυσχερής θέσις εις ην ευρίσκεται η Μεραρχία. Η Κυβέρνησις δεν αναμένει βεβαίως παρά της μεραρχίας νίκας, δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου».
Το Γ.Ε.Σ. εμμένει σ’ αυτή την ηττοπάθεια. Στις 3/9/1940 με την 101154 διαταγή προς την VIII Μεραρχία επαναλαμβάνει τα ίδια.
Ο απείθαρχος Μέραρχος
Ο Χαρ. Κατσιμήτρος αυτή τη διαταγή τη θεωρεί απαράδεκτη και με την απόρρητη διαταγή του προς τις μονάδες της VIII μεραρχίας την 6799/23/9/1940 διατάζει τα εντελώς αντίθετα «…Ο αγών ημών είναι σκληρός. Έχοντες την στερράν πεποίθησιν, ότι τον επιδρομέα θα τον απορρίψωμεν ηττημένον πέραν των συνόρων…». Η Μεραρχία έχει την απόφασιν να παρασύρει τον αντίπαλον επί της οργανωμένης κατά το μάλλον και ήττον τοποθεσίας Ελαίας (Καλπάκι) … Μνήμονες της ιστορίας ημών και των παραδόσεών μας, ας δείξωμεν εις πιθανούς αντιπάλους μας, ότι ούτε το πλήθος, ούτε η υλική ισχύς φέρουν την νίκην αλλά αι ψυχικαί δυνάμεις και η στερρά πεποίθησις επί τούτων … Δέον να πολεμίση (η Μεραρχία) μέχρι του τελευταίου ανδρός και του τελευταίου φυσιγγίου και να θυσιαστεί, αλλ’ ουδέποτε να παραδοθεί». Δύο κόσμοι διαμετρικά αντίθετοι.
Τελικά σύρθηκαν και οι «πειθαρχημένοι» ηγέτες˙ δεν τους έπαιρνε άλλο προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων αξιωματικών, του στρατού και του λαού μας κοστολογήθηκε γρήγορα, δεν ήταν και τόσο αφελείς να κάνουν κάτι άλλο. Τους προσπέρασαν και τους συμπαρέσυραν.
Το 1959 ο Πετρουτσόπουλος έχει το βαθμό του Υποστράτηγου. Το 1940 όντας διευθυντής του γραφείου επιχειρήσεων της VIII μεραρχίας με το βαθμό, βάσει της συμμετρίας των αριθμών, Ταγρχη ή Ανχη θα δηλώσει στην Εφημερίδα «Ακρόπολις» 28/10/1959: «Η ηγεσία δεν επίστευεν εις την νίκην, αλλά ήθελε να ρίξωμεν μερικούς πυροβολισμούς δια την τιμήν των όπλων».
Συμπαραστάτες του Κατσιμήτρου στην άμυνα της Ηπείρου, με εντατικούς ρυθμούς την φρόντισαν, από τον Απρίλιο του 1939, οι αξιωματικοί Παναγιώτης Μαυρογιάννης Συντ/ρχης Πυροβολικού και ο Χαρίλαος Δρίβας Αν/ρχης Επιτελάρχης του. Τούτο καταγράφεται στο βιβλίο του Παύλου Βρέλλη, Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας, Κέρινα ομοιώματα σελίδα 102.
Η επικείμενη Ιταλική εισβολή κάθε άλλο μένει επτασφράγιστο μυστικό για τους στρατιώτες, άλλωστε και το νόημα της διαταγής λίγο ως πολύ το γνωρίζουν. Τη θητεία του υπηρετεί ο Γρεβεντάτης Δεκανέας Πεζικού Χαρίλαος Τσίκος στην Κόνιτσα στον 1ο Λόχο στο Ανεξάρτητο Τάγμα Προκαλύψεως. Περιμένει την απόλυσή του αλλά κάτι τέτοιο δε φαίνεται. Από την κινητικότητα της μονάδας του είναι υποψιασμένος. Σε επιστολή του στον αδερφό του Βασιλάκη στις 23/9/1940 «… δεν ακούεται τίποτα δι’ απόλυσιν … καθώς βλέπω θα είναι χρονοδιάρκειας η καθυστέρησή μου. Σε χαιρετώ Χαρίλαος».
«Δια την τιμήν των όπλων», οι ψοφοδεείς και ηττοπαθείς .
Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιώργος Δερμάνης