Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ



Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες στο Ζαγόρι ακολουθούν την δική τους αρχιτεκτονική και είναι κτισμένα με υλικά του τόπου, δηλαδή πέτρα και ξύλο. Τα κτίσματα αυτά μας πηγαίνουν πολύ πίσω στο παρελθόν, αφού χρονολογικά είναι παλαιότερα από τα κοινά σπίτια ή αρχοντικά που συναντάμε στα χωριά.
Χαρακτηριστικό κοινό γνώρισμα των ναών είναι το μεγάλο εξωτερικό υπόστεγο με καμάρες, που αποτελούσε ένα είδος προθαλάμου που προστάτευε τους πιστούς από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται κοντά στην κοινότητα του Γρεβενιτίου στη θέση που παλιότερα υπήρχε ομώνυμο μοναστήρι. Κοσμείται με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες-αγιογραφίες του 17ου αιώνα. 
Πρόκειται για ένα πετρόχτιστο χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικής αρχιτεκτονικής, μονόχωρο τρίκογχο ναό με πλάγιους χορούς και νάρθηκα στα δυτικά. Νότια υπάρχει ανοιχτό χαγιάτι. Η μεγάλη δίρριχτη στέγη μεταγενέστερη προσθήκη στο ναό στεγάζει τον παλαιότερο πυρήνα.
Η αρχική στέγαση του κυρίως ναού, εμφανής σήμερα στο εσωτερικό, γίνεται με χαμηλό τρούλο. Ο ναός είναι κατάγραφος εσωτερικά με τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Εξωτερικά τοιχογραφίες διακοσμούν το νότιο τοίχο.
Ο ναός γιορτάζει με πανηγύρι την γιορτή του Aγίου Δημητρίου στις 26 Oκτωβρίου. Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται σήμερα το νεκροταφείο του χωριού.
Από: izagori.gr, el.wikipedia.org
 και zagori.gov.gr._