Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Η ΠΣΕ για την γιορτή της μάνας!

Η γιορτή της μάνας
Η Ηπειρώτισσα μάνα



Η γιορτή της μάνας σηματοδοτεί και την προσφορά της. Η Ηπειρώτισσα μάνα όμορφη, αγία και σεπτή. Έζησε πολέμους, πίκρες και συμφορές, δημιούργησε και αντιστάθηκε! Γι’ αυτό εκπέμπει έναν αυτογενή δυναμισμό όπου αποτυπώνεται η αρχοντιά και η Ηπειρώτικη ομορφιά.
Γυναίκες-μανάδες της Ηπείρου που έχτισαν γεφύρια, διέσχισαν βουνά, έκαναν τη νύχτα μέρα, έσκαψαν τον σκληρό τόπο που άνθισε, καρποφόρησε έθρεψε γενιές και γενιές, ύφαναν κιλίμια και υφαντά απίστευτης ομορφιάς και αισθητικής, χωρίς καν ένα μάθημα τέχνης και αυτογνωσίας.
Γυναίκες-μανάδες της Ηπείρου, ενός τόπου δοξασμένου, που όμως ποτέ δεν δοξάστηκαν, δεν ζήτησαν, δεν απαίτησαν το παραμικρό.
Γυναίκες-μανάδες της Ηπείρου που πολέμησαν και έδωσαν κάθε μάχη χωρίς κανένα βραβείο ή έπαινο.
Γυναίκες ηρωίδες, μανάδες της καρδιάς και της δικής μας μνήμης, γιατί είναι οι γιαγιάδες μας και οι μητέρες μας, γιατί είναι η δική μας κληρονομιά και αξία, γιατί είναι η δική μας προσωπική και τοπική ιστορία. Αυτή της Ηπείρου!
Οι αφανείς στυλοβάτες και ηρωίδες αυτού του τόπου και φορείς αυτής της ένδοξης ιστορίας που δεν γνωρίζουμε, αν σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου μπορεί να αποτυπωθεί τόσο σκληρά αλλά και ταυτόχρονα τόσο λαμπρά. Οι ελεύθεροι άνθρωποι ελεύθερα σκέπτονται και ακόμη περισσότερο, ελεύθερα πράττουν. Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε, αν μπορούν αυτά τα βλέμματα και τα χέρια να εκπέμψουν αλλού τόσο πολύ και τόσο λαμπρό φως και ελευθερία.
Γυναίκα και γεννιέσαι και είσαι και γίνεσαι. Και ξέρεις κάθε στιγμή να ζεις με μια βαριά κληρονομιά που φέρει όχι το πρόσωπό σου, αλλά το φύλο και η δοξασμένη καταγωγή σου χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι τις περισσότερες φορές.
Η γυναίκα – Ηπειρώτισσα μάνα έγινε ο αληθινός δημιουργός και ο σηματωρός του Ηπειρώτικου πολιτισμού.
Την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε.
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ