Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Από την Ημέρα Μνήμης στο Γρεβενίτι!

 


Με μεγάλη συμμετοχή από Γρεβεντάτες και επισκέπτες, τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης του ολοκαυτώματος των Μαρτυρικών χωριών του Ζαγορίου, η οποία όπως έχει καθιερωθεί,  έλαβε χώρα την Κυριακή 4 Ιουλίου, στο μαρτυρικό Γρεβενίτι, στο χωριό μας, που έχει πληρώσει και το μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές.

 Μετά την Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μεσοχώρι, ακολούθησε Τρισάγιο στο μνημείο Εκτελεσθέντων του Γρεβενιτίου, όπου παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των σφαγιασθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής,  οι: Καχριμάνης Αλέξανδρος (Περιφερειάρχης Ηπείρου), Σουκουβέλος Γεώργιος (Δήμαρχος Ζαγορίου), Χαντζαρόπουλος Δημήτριος (εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών), Θεοδωρίκα Νίκη (εκπρόσωπος των θυμάτων  & Αναπήρων πολέμου), Φούκας Γιώργος (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζαγορισίων), Μενέλαος Βόντινας (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Γρεβενιτίου), Μάχη Παπαευσταθίου (Πρόεδρος ΜΑΣ Γρεβενιτίου), εκπρόσωποι της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Ασπραγγέλων, ενώ τα μικρά παιδιά κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη του πιο αθώου θύματος της ναζιστικής θηριωδίας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι : Π. Ρούσκας, Β. Σπύρου, Ε. Μαλανδράκης,  Λ. Ζαρκάδας, εκπρόσωπος της ΕΤΕΖ, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Τ. Περιστέρης και πολλοί Γρεβεντάτες και Ζαγορίσιοι της ευρύτερης περιοχής.

Την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Τόδης.


 Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Σουκουβέλου, του εκπροσώπου του δικτύου μαρτυρικών χωριών κ. Χαντζαρόπουλου, της προέδρου του ΜΑΣ Γρεβενιτίου κ. Μάχης Παπαευσταθίου και τέλος του Διευθύνοντα Συμβούλου της P&I κ. Βασίλη  Τριάδη.

 Ο Γρεβεντάτης, καθηγητής μαθηματικών κ. Χρήστος  Παπαχριστόδουλος, στην ομιλία του με θέμα : "ΖΑΓΟΡΙ 2021. Η πληγή κλείνει, η μνήμη δεν σβήνει", αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης  άσβεστης της μνήμης της  θυσίας των κατοίκων του Γρεβενιτίου και ολόκληρου του Ζαγορίου, καθώς όπως τόνισε, λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη χάνει την οντότητά του, ενώ από την άλλη οι πληγές στο πέρασμα του χρόνου επουλώνονται, καλλιεργώντας το αίσθημα της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

   Οι τιμητικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης, κορυφώθηκαν με τον άψογα οργανωμένο 3ο ποδηλατικό αγώνα θυσίας των Μαρτυρικών χωριών, GREVENITI BIKE, στον οποίο συμμετείχαν 76 αθλητές από όλη την Ελλάδα, ενώ ο Αιμιλιάνο Βίλα, ο αθλητής που τερμάτισε πρώτος, έκανε ρεκόρ αγώνα, με χρόνο 2.34.37 για διαδρομή 82 χιλιομέτρων! Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Δήμος Ζαγορίου, με την τεχνική υποστήριξη της Fifth Element, ο ΜΑΣ Γρεβενιτίου και η τοπική κοινότητα ήταν πολύτιμοι αρωγοί, ενώ ο κ. Βασίλης Τριάδης και η εταιρεία του P&I πρόσφερε στους τρεις πρώτους το χρηματικό έπαθλο των 500, 300 και 200 ευρώ, ενώ το έπαθλο των αθλητών είχε φιλοτεχνήσει και κατασκευάσει ο Γρεβεντάτης Στάθης Παππάς (εγγονός του Στάθη Γκάνιου). 

Επιπλέον ο αθλοθέτης κ. Τριάδης προσέφερε τρία ποδηλατικά GPS με κλήρωση, αναμνηστικά δώρα στους παρευρισκόμενους καθώς και φαγητό και αναψυκτικά σε όλους όσους με παλμό και χαρά πλαισίωσαν την πολύ επιτυχημένη αυτή διοργάνωση!

Ας είναι αιώνια η μνήμη των συγχωριανών μας και όλων των Ζαγορισίων και ας γίνει η θυσία τους οδηγός στο δρόμο της δημιουργίας και της συνεργασίας για ένα καλύτερο αύριο!

Μάχη Παπαευσταθίου