Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Λίμνη με τα ... κυπρίνια;


Το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχεται να έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης!





Ελπίζουμε να ξαναδούμε αυτή την εικόνα!!
                                                
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιος Γρεβεντάτης ή άλλος διερχόμενος από τη "Λίμνη με τα νούφαρα" θεώρησε καλό (!) να ρίξει  στη λίμνη κυπρίνους, που προφανώς θα είχε ψαρέψει από τη Λίμνη των Πηγών Αώου. Είμαι βέβαιος πώς δεν είχε καμιά πρόθεση να αλλάξει τη φυσιογνωμία της λίμνης, απλώς η ενέργειά του ήταν χωρίς αρκετή σκέψη, αφού απλά θα σκέφτηκε ότι λίμνη με νούφαρα και κυπρίνους θα είναι ακόμη πιο ωραία! Ίσως προκαλέσει όμως ζημιά,  γιατί τα κυπρίνια ως φυτοφάγα, στην Παμβώτιδα λένε οι επιστήμονες ότι έχουν εξαφανίσει τα φυτά του βυθού, εξαφανίσουν το σήμα κατατεθέν της λίμνης, τα νούφαρα.
Αν οι πληροφορίες είναι αληθινές, θα πρέπει σύντομα  το Τοπικό Συμβούλιο να απευθυνθεί στο Δήμο Ζαγορίου για να δούμε αν υπάρχει τρόπος απόκατάστασης, αν και ο κυπρίνος θεωρείται πολύ ανθεκτικός.
Με την ευκαιρία να θυμίσω μια πρόταση της πάλαι ποτέ ένδοξης ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ για διαμόρφωση του χώρου γύρω από τη Λίμνη με τα νούφαρα, καθάρισμα της Λίμνης και ανάδειξή της. Είχαμε μάλιστα προτείνει τη δημιουργία χώρου αναψυχής που θα περιλαμβάνει τη Λίμνη, αλλά και τη Ζορίκα που τρέχει ακριβώς κάτω από το δρόμο. Η Αδελφότητα είχε τοποθετήσει παγκάκια και τραπέζι κάνοντας την αρχή, αλλά συνέχεια από το Δήμο δεν υπήρξε. Ελπίζουμε το καλοκαίρι να έχει γίνει κάτι από το Δήμο Ζαγορίου, φυσικά μετά από πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου.


Γριβάδι


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ
Ανθεκτικός και ευπροσάρμοστος
Ο κυπρίνος ή γριβάδι είναι από τα πιο διαδεδομένα και γνωστά ψάρια του γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο. Το παράξενο με τον κυπρίνο είναι το σχήμα του που αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Στα ποτάμια με κρύο και τρεχούμενο νερό το σχήμα του είναι μακρόστενο, ενώ σε λίμνες με ζεστό νερό γίνεται στρογγυλό σαν μια μεγάλη μπάλα με κεφάλι και ουρά. Το μήκος του είναι συνήθως 40-60 εκατοστά και το μέσο βάρος του μπορεί να φτάσει τα 5 κιλά. Είναι ψάρι πολύ προσαρμοστικό, ανθεκτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να επιβιώσει μέσα σε βούρκο και λάσπη για αρκετές εβδομάδες.
Επίσης, αναπαράγεται με μεγάλο ρυθμό, καθώς ένα θηλυκό 5 κιλών μπορεί να γεννήσει μέχρι και 3.000.000 (!) αβγά, τα οποία γονιμοποιούν τα αρσενικά μέσα σε 3-6 μέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυπρίνος δεν εξαφανίζεται ποτέ από μια λίμνη παρά μόνο όταν αυτή αποξηρανθεί πλήρως.