Δεύτερη Ανάσταση στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου |
- νηστήσιμος ή νηστίσιμος;Ο Μπαμπινιώτης στο Λεξικό του γράφει: νηστήσιμος (σχολ. ορθ. νηστίσιμος) (για τροφές) αυτή που επιτρέπεται την περίοδο της νηστείας: ΣΥΝ. σαρακοστιανός ΑΝΤ. αρτύσιμος ΕΤΥΜ.<νηστ(εύω)+παραγ. επίθημα -ήσιμος
- "Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ούκ έχει" έχουμε πει και έχουμε ακούσει άπειρες φορές και όταν άκουσα ότι δεν είναι και τόσο σωστό, σοκαρίστηκα! Λογικό είναι να μην είναι σωστό, γιατί τότε που ειπώθηκε όλοι οδοιπορούσαν και άρα όλοι θα μπορούσαν να αρτυθούν! Το σωστό ή κατ΄ άλλη εκδοχή:
- "Ασθενής και η δίπορος (η λεχώνα, η γυναίκα που έχει δύο πόρους, η γυναίκα που θηλάζει) αμαρτίαν ουκ έχει"
- Πάσχα: ΕΤΥΜ. εβρ. pesah "πέρασμα , παρέλευση" λέξη που περιέγραφε τη δεκάτη πληγή κατά των Αιγυπτίων, όπου σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, ο Άγγελος προσπερνούσε τις πόρτες των Ιουδαίων που ήταν βαμμένες με αίμα αρνιού και δεν θανάτωνε τα πρωτότοκά τους. Η εβραϊκή εορτή του Πάσχα γινόταν εις ανάμνηση της σωτηρίας των Εβραίων από τους Αιγυπτίους.Όπως ο παλαιός Ισραήλ γιόρταζε το πέρασμα από την σκλαβιά στην ελευθερία, έτσι και ο νέος Ισραήλ γιορτάζει τη θυσία και την Ανάσταση του Χριστού, με την οποία πέρασε από τη δουλεία στην ελευθερία, από το θάνατο στη ζωή. 'Ετσι από pesah με αναγραμματισμό προήλθε η λέξη Πάσχα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται η ελληνική λέξη Ανάσταση από το ανίστημι "εγείρω".
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
ΚΑΛΗ ΑΝΑ(Σ) ΤΑΣΗ!
ΚΑΛΗ (ΕΠ)ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Σιούλας Γιάνννης