Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Βιολογικά προϊόντα από το Τρίστενο ή Μικροί παραγωγοί δημιουργούν μεγάλους θησαυρούς στη γη του Ζαγορίου!

Η στροφή στον πρωτογενή τομέα, προβάλλεται ως ευκαιρία διεξόδου από την κρίση. Συχνά μάλιστα προβάλλονται καλλιέργειες ως «χρυσές ευκαιρίες» και νέοι που εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα και βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους κοντά στη φύση...
Στο χωριό και στο χωράφι όμως, τίποτα δεν εύκολο... Κάθε άλλο μάλιστα!
Δεν είναι μόνο η φύση του επαγγέλματος και οι καιρικές συνθήκες, αλλά είναι η ίδια η στάση της οργανωμένης πολιτείας, που ακόμη και σε κείνους που δεν ζητούν καμία ενίσχυση ή επιδότηση, ορθώνει διάφορα εμπόδια.
Η Βασιλική Θεοδωράκη και ο σύζυγός της, εγκατέλειψαν την πόλη των Ιωαννίνων όπου εργάζονταν επί αρκετά χρόνια. Η οικονομική κρίση χτύπησε τους χώρους όπου εργάζονταν και πήραν την μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν στο χωριό τους.
Σήμερα ζουν κι εργάζονται στο Τρίστενο. Σ’ ένα από τα όμορφα χωριά του Ζαγορίου. Σαράντα πέντε μόνιμοι κάτοικοι όλοι κι όλοι τον χειμώνα!
Επέλεξαν να ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια. «...Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου να μπαίνει στο χωράφι και να ρίχνει φάρμακα και μετά να διαθέτει τα προϊόντα στον καταναλωτή», λέει στο Epiruspost.gr η κ. Βασιλική Θεοδωράκη.
tristeno k1Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά, που καλλιεργούν... Βασικό προϊόν, η βιολογική πατάτα αλλά και οι πασίγνωστοι γίγαντες Ζαγορίου!
Και εποχιακά βέβαια, κάθε είδος λαχανικού. «Όλα όσα χρειάζεται ένα πλήρες καλάθι», λέει χαρακτηριστικά η Βασιλική.
Προϊόντα αγνά, υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας, τα οποία όμως είναι αδύνατο να φτάσουν τον καταναλωτή των Ιωαννίνων.
«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι σήμερα λείπει μία λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Ένας χώρος δηλαδή όπου θα μπορούσαμε μία φορά την εβδομάδα να διαθέτουμε τα δικά μας προϊόντα για τους καταναλωτές της περιοχής μας», σημειώνει.
Η ίδια διαθέτει τις πατάτες και τα υπόλοιπα προϊόντα κυρίως στην αγορά των Αθηνών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων του Νομού Ιωαννίνων.
Κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να τους διατεθεί ένας χώρος από το Δήμο Ιωαννιτών για τη δική τους λαϊκή. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα εμπόδια –άγνωστο ποια- δεν στάθηκε δυνατό να ξεπεραστούν.
Έτσι αναζητούν λύσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο κι αλλού.
«Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια. Με πολλές δυσκολίες.. Στο χωράφι άλλωστε πρέπει να είσαι το καλοκαίρι με τον καύσωνα και τις μέρες αυτές με την παγωνιά... Δεν είναι τίποτα εύκολο. Αλλά είναι επιλογή μας και δίνουμε αγώνα για ποιοτικά προϊόντα, βιολογικά προϊόντα από τη γη του Ζαγορίου και για την διατήρηση ντόπιων σπόρων και ποικιλιών», λέει η Βασιλική Θεοδωράκη.
tristeno k3
Μικροί παραγωγοί λοιπόν που δημιουργούν μεγάλους θησαυρούς... Αλλά όλα αυτά, είναι αδύνατο να γκρεμίσουν την ελληνική γραφειοκρατία.
Η στροφή στον πρωτογενή τομέα μπορεί σίγουρα να αποτελέσει μία διέξοδο στην οικονομική κρίση... Αλλά με άλλους όρους.. Και κυρίως με συνθήκες σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, από τις οποίες απέχουμε πολύ!
[Η ανάρτηση είναι από  epirus post.gr και ευχαριστούμε την συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη που μας την έστειλε.]