Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Στεπογέρακο και χειμωνόσπινοι στη Λίμνη των Πηγών Αώου!

Με την παρατήρηση και καταμέτρηση σπάνιων πουλιών συνεχίστηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στην λίμνη Παμβώτιδα και στην ευρύτερη περιοχή, από μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Δώδεκα καταμετρητές, το Σάββατο και Κυριακή 23-24 Ιανουαρίου, συμμετείχαν στις καταμετρήσεις που ξεκίνησαν από το 2003, στο πλαίσιο του μακροβιότερου παγκοσμίου εμβέλειας προγράμματος παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), όπου καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους.
Για πρώτη φορά φέτος συμπεριλήφθηκαν στις καταμετρήσεις οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην περιοχή της πρώην λίμνης Λαψίστας όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί από καλημάνες καθώς και όλοι οι υγρότοποι  Αμπελιάς-Επισκοπικού-Μουσείου Βρέλλη. 
Στο περιθώριο των καταμετρήσεων εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η καταγραφή χιλιάδων χειμωνόσπινων (προερχόμενοι ίσως από την Σιβηρία), στα δάση οξιάς που περιβάλλουν την λίμνη Πηγών Αώου, οι καρποί της οποίας αποτελούν αγαπημένο φαγητό τους. Μάλιστα η συνοδεία τους από ένα στεπογέρακο (Falco cherrug) που τα κυνηγούσε, ένα από τα σπανιότερα γεράκια του πλανήτη και σύμβολο των εμίρηδων ιερακοθήρων, αποτέλεσε την σημαντικότερη παρατήρηση του φετινού χειμώνα για την ευρύτερη περιοχή! 
Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι συγκεντρώσεις Λαγγόνων (ξεπέρασαν τα 100 άτομα) που κουρνιάζουν ομαδικά στους καλαμώνες της μονής Ντουραχάνι για τους οποίους υπάρχει φόβος αποκόλλησης, αφού πάνω από 25% των καλαμώνων έχει καταστραφεί μόλις την τελευταία 10ετία από ακατάλληλες παρεμβάσεις, στερώντας την λίμνη από ένα κρίσιμο αντιρρυπαντικό φίλτρο. Δυστυχώς δεν εντοπίσθηκε ο κρυπτικός Ήταυρος που είχε φωτογραφηθεί τις προηγούμενες ημέρες από τρεις ομάδες του 2ου Αγώνα Φωτογράφησης Πουλιών, ενώ ο αριθμός των Ασημόγλαρων (περίπου 5.100 άτομα) αποτελεί ρεκόρ αφού ίσως εδώ κουρνιάζουν πλέον και πουλιά που τρέφονται στους σκουπιδότοπους της Αλβανίας. 
Το πρόγραμμα, κατά την διάρκεια του οποίου καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, κλείνει φέτος 50 χρόνια. Διεξάγεται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Κάθε χρόνο καταμετρώνται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και στην Ελλάδα διεξάγονται υπό το γενικό συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Οι στόχοι της παγκόσμιας αυτής απογραφής είναι να παρακολουθεί το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, να προσδιορίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας για αυτά και να παρέχει πληροφορίες που έχει συλλέξει από την απογραφή, για να βοηθήσει στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών.
[Την ανάρτηση μάς έστειλε η καλή συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη, την οποία και ευχαριστούμε.]