Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γέννηση...

Δεκαπενταύγουστος στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου: Το μικρό χορευτικό περιμένει νέα μέλη!

Ο Σταύρος Τζουρμπάκης και η Λένα Νικολάκη (κόρη του Χρήστου Νικολάκη και της Γλυκερίας Σούλτη) απέκτησαν κοριτσάκι, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 (πρώτη ημέρα του καλοκαιριού). 
Ο ΜΑΣ, η Αδελφότητα Γρεβενιτίου και το ''ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχονται στους γονείς Σταύρο και Λένα, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ για τα νέα τους ονόματα "μπαμπάς" και "μαμά"  και  το μωρό να είναι πάντα γερό και καλότυχο!

Kρητικοί και Ηπειρώτες!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

O ηπειρώτηs οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης

Μάχη στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα στην Κρήτη, που διεξήχθη στις 18 Μαΐου 1828, μεταξύ των δυνάμεων του τουρκαλβανού Μουσταφά Πασά και του ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη, γύρω από το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά.
Χατζημιχάλης Νταλιάνης






Στη λαϊκή παράδοση, η ήττα στο Φραγκοκάστελο έχει συνδυασθεί με τους Δροσουλίτες. Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο, κατά το οποίο στα τέλη Μαΐου η δροσιά που εξατμίζεται με την Ανατολή του ηλίου δημιουργείς σκιές, που μοιάζουν με ανθρώπους. Για τους Κρητικούς, οι Δροσουλίτες είναι οι σκοτωμένοι του Φραγκοκάστελλου, τα φαντάσματα των πολεμιστών, που σηκώνονται από τους τάφους στο κοντινό κοιμητήριο, βαδίζουν προς το κάστρο και μετά χάνονται μέσα στη θάλασσα.