Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Αυγουστιάτικα, Γρεβεντάτικα!


Δεκαπενταύγουστος 2016, πρωινό...
Πώς να ξεκινήσεις να γράψεις για το αυγουστιάτικο Γρεβενίτι; Πηγαίνοντας για δεκαπέντε μέρες όλα σου φαίνονται υπερβολικά ωραία, τους  συγχωριανούς και φίλους τους βλέπεις όλους καλούς και ...όμορφους! Βγαίνεις στο Μεσοχώρι, το βλέπεις γεμάτο παιδιά και τσιμπιέσαι μήπως ονειρεύεσαι! Κάθεσαι στο καφενείο με συγχωριανούς και φίλους και βλέπεις όλοι να έχουν όρεξη για καλαμπούρια, λες και το νερό του Γρεβενιτίου έχει κάτι που σου φτιάχνει το κέφι! Ακόμα και καμιά κακιούλα ή ...αστοχία την προσπερνάς και λες: "Έλα, μωρέ, συγχωριανός μου είναι, δεν πειράζει"!    
Το Γρεβενίτι το καλοκαίρι, όπως λέει ο φίλος μου ο Χρυσόστομος: "Είναι θεραπευτήριον..." . Κάθεσαι στο μπαλκόνι και βλέπεις απέναντι τη Δόλιανη, το Μιτσικέλι, την Γκαμήλα, την Τσούκα Ρόσσια και το μυαλό σου γεμίζει τόσο από το απέραντο πράσινο, που δεν έχει χώρο για άσχημες σκέψεις! Η διάθεσή σου στο ζενίθ και ο ύπνος το βράδυ βαθύς και απολαυστικός, προσφορά της γρεβεντάτικης δροσιάς και της καλής διάθεσης.
Ακόμη και τον συγχωρεμένο Ουμπέρτο Έκο -"Τον Αύγουστο  δεν υπάρχουν ειδήσεις"- διαψεύδει το Γρεβενίτι, γιατί τον Αύγουστο για το Γρεβενίτι υπάρχουν πολλές ειδήσεις! Ευτυχώς, όλες είναι καλές και λιγότερο καλές! Κακές ειδήσεις από το Γρεβενίτι, τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν!

  •  Το  πανηγύρι
Την παραμονή πολύ υποτονικό. Ευχάριστη στιγμή ήταν όταν σηκώθηκε ο Γιάννης ο Τσουκάκης  και χόρεψε, δείχνοντας σε όλους ότι οι γλεντζέδες μακροημερεύουν!

Ο Γιάννης Τσουκάκης δείχνει το ...δρόμο!
Η δεύτερη μέρα καταργήθηκε και κάθε ημέρα είχαμε και διαφορετικό συγκρότημα. Και τα δύο καλά ήταν, τα κέφια μας δεν ήταν και τόσο καλά!
Ο χορός των γερόντων, στις 15 το πρωί, με μικρή συμμετοχή. Λίγο οι δυο κηδείες πριν από λίγες μέρες, λίγο οι ακεφιές, λίγο η οικονομική κρίση και ή συμμετοχή των ηλικιωμένων  στο χορό μικρή. Την παράσταση όμως έκλεψε η μέση ηλικία με μεγάλη συμμετοχή και ωραίους χορούς!
Τρία χορευτικά - μικρό, μεσαίο, μεγάλο - παρουσίασε ο ΜΑΣ, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου και καλού συγχωριανού Βασίλη Ράπτη, ο οποίος στον πρωινό χορό,  χόρεψε υποδειγματικά το ραστ!

Το μικρό χορευτικό [Φωτό: Γωγώ Φώτου]



Επισκέπτες από τα γύρω χωριά είδα τους πιο λίγους από κάθε άλλη φορά!
Επειδή το πανηγύρι είναι κορυφαία εκδήλωση για κάθε χωριό, και τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα ακολουθήσει μια ανάρτηση με θέμα το πανηγύρι και προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση.  Σκεφτείτε προτάσεις ...
Ευτυχώς, οι ροκ καταστάσεις τα ξημερώματα (2-6) συνεχίστηκαν, με τη συμμετοχή βέβαια πολλών πενηντάρηδων και ...βάλε!
Στο τσακίρ κέφι με ... pokemon στα χέρια [Κίτρινο το pokemon-κίτρινη και η μαλαματίνα]

Φάφας, Νούτσης, Τάτσης από τα παλιά!...
Η νεολαία-η δύναμη, το μέλλον- σε μεγάλα κέφια!
                       Oι υπέροχες πρωινές φωτογραφίες είναι του Χρυσόστομου Καρρά! 

Θα κλείσω τα του πανηγυριού με τα λόγια ενός συγχωριανού: "Τελικά η ζωή είναι ωραία όταν ξέρεις να τη ζήσεις και τα πανηγύρια σου δίνουν αυτή την ευκαιρία.  Να είστε καλά!"   Χρήστος Τσαλίκης
  • Μεσημέρι-βράδυ σε όλα τα καφενεία του χωριού έβλεπες παρέες να πίνουν και να γελούν!
Γρεβεντάτες και φίλοι καλοπερνάνε-φαίνονται από τα χαμόγελα- στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου!
Φωτό: Αυτός...που λείπει από την καρέκλα!

Τραπεζάκια και παιδάκια μέχρι έξω από το σπίτι του μπαρμπα-Γιώργη Θεοδωρίκα (Κουτρουλού) και ο Χρήστος Τσουκάκης κοιτάζει με απορία!
(Φωτό: Άντα Παναγιωτοπούλου)


  • Ο Δήμος Ζαγορίου φρόντισε ώστε και φέτος το καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΙ. να δώσει παράσταση στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου: ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ του Μενάνδρου
  • Η υπόθεση για το βόρειο μέρος της εκκλησίας στο Μεσοχώρι βρίσκεται σε καλό δρόμο και ας ελπίσουμε ότι γρήγορα θα αρχίσουν οι εργασίες.
  •  Φιλική ήττα από το Τρίστενο στο γήπεδο της κατασκήνωσης: 3-4!  
  • Πρόβλημα υπάρχει στο γεφύρι της Τσίπιανης. Θα επανέλθουμε με ξεχωριστή ανάρτηση.
  • Ο Δήμος Ζαγορίου φρόντιζε για την έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών και έτσι δεν είδαμε το θέαμα άλλων καλοκαιριών με ξεχειλισμένους κάδους. Δυστυχώς, κάποιοι χωριανοί πετούν σκουπίδια όπου να ΄ναι!  Έτσι, κάποιος συγχωριανός θέλοντας να τους αλλάξει στάση επιχείρησε μια συναισθηματική παρέμβαση τροποποίησης συμπεριφοράς, με την πινακίδα που έβαλε και είχε άμεσα  αποτελέσματα!
                                                             
Δεν μου πολυφαίνεται για παλιά γρεβεντάτικη παροιμία,  μιας και το Γρεβενίτι δεν έχει θάλασσα αλλά ...τη  Λίμνη  των Πηγών Αώου. Έτσι φτιάχτηκε νέα γρεβεντάτικη παροιμία:
 " Όποιος κατουράει στη Λίμνη, θα το βρει στις καραβίδες"!  
  • Πρόβλημα του καλοκαιριού κοντεύουν  να καταντήσουν οι διακοπές του νερού! Έχουμε πετάξει και τα γκιούμια, χάλασαν και τη βρύση στη Φαντινιάλη και θα κυκλοφορήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο: Στο Γρεβενίτι δεν έχουν νερό!...
  • Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετήσει παγκάκια και τραπέζι από ειδικό εμποτισμένο ξύλο στην Λίμνη με τα Νούφαρα για να κάθονται οι επισκέπτες. Κάποιοι ξήλωσαν κάμποσα και τα έκλεψαν! Μήπως ο Δήμος προφτάσει να τα αντικαταστήσει πριν απο την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ...
Η νεολαία του Γρεβενιτίου στη Λίμνη με τα Νούφαρα
Η πινακίδα στο τραπέζι: ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ 2007

      

  • Το  πανηγύρι στη Βοτσά με αρκετό κόσμο!


Εσπερινός στη Μονή Βοτσάς (Φωτό: Τσιούρης Αναστάσιος, από Φλαμπουράρι)

  • Το πανηγύρι στο Τρίστενο πολύ καλό την παραμονή, αλλά η βροχή ακύρωσε  την διαφαινόμενη καλή συνέχεια...
Tρίστενο στην ομίχλη!
  • Στο Γρεβενίτι έχει ξεκινήσει η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και βρίσκεις να αγοράσεις: καλό κόκκινο κρασί, καλό μέλι, αβγά, καρύδια, γίγαντες, καλό τσίπουρο, κ.ά. Όποιος θέλει μπορεί  να διαφημιστεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα.
  • Μετά τη Γενική Συνέλευση του ΜΑΣ ακολούθησε η Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού Χορτονομής με πολύ μικρή συμμετοχή! Από ότι φαίνεται ο Συνεταιρισμός θα διαλυθεί και υπάρχει σκέψη η αποθήκη, περιουσιακό στοιχείο του Συν. Χορτ. να μεταβιβασθεί στον ΜΑΣ. Ίσως πρέπει να δημιουργηθεί στο χωριό ένας Συνεταιρισμός Παραγωγής και Διάθεσης Ποιοτικών Αγροτικών  Προϊόντων Γρεβενιτίου! A! και μια μικρή συνεταιριστική επιχείρηση εμφιάλωσης νερού! 
  • Μια πρόταση από το ''ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" για ονομασία ενός δρόμου σε "Δρόμο των  Γαριβαλδινών'' έχει ξεχαστεί... Του χρόνου το καλοκαίρι ίσως κάτι γίνει με συνεργασία  της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ και του ΜΑΣ.
  • Τo στερεοφωνικό που βλέπετε στη φωτογαφία είναι δωρεά του καλού συγχωριανού Θεόδωρου Μουτσώκου προς τον ΜΑΣ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις πρόβες των χορευτικών και στις εκδηλώσεις του ΜΑΣ. Έχει τις ευχαριστίες όλων!
  • Έλαβα ένα email από κάποιον άγνωστο που ήθελε να κάνει διακοπές στο Γρεβενίτι και ρωτούσε αν υπάρχει ξενοδοχείο! Τι να απαντήσεις!...

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!
Αν ξέρει κάποιος πού βρίσκεται η υπόθεση του Τουριστικού Περιπτέρου, ας μας στείλει μια ανάρτηση να μάθουμε..
  • Ο δαίμων του βίντεο χτύπησε και δεν ακούστηκε το όνομα της Μαίρης Κίτσιου που πήρε το πτυχίο της από τo T.E.I. Hπείρου Τμήμα Νοσηλευτικής και του Βασίλη Καρρά, γιος του Χρυσόστομου Καρρά και της Μάχης Παπαευσταθίου, που πέτυχε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού-ΟΠΛΑ.  Συγχαρητήρια και στους δύο  και σίγουρα όλοι κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα! Γιατί άλλωστε...
  • Είχα δημοσιεύσει στο έντυπο "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" ένα άρθρο: Ελληνικό χωριό: Τέλος εποχής! Σκέφτομαι να ετοιμάσω ένα άλλο: Ελληνικό χωριό: Δεν είπε την τελευταία λέξη! 
                                        
Η ώρα της επιστροφής έφτασε...
Φωτό: Ευρυδίκη Τζώρτζη
και ... αυγουστιάτικα, γρεβεντάτικα 2016



Και του χρόνου...