Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ο αποχαιρετισμός ...

Αρκετοί Γρεβεντάτες, φίλοι και συναγωνιστές, αποχαιρετίσαμε σήμερα ένα παλικάρι από το Γρεβενίτι!

Με το όπλο επ' ώμου ο Θωμάς Δερμάνης
{Το μοναστήρι, μάλλον, είναι στο Μονοδένδρι!}



Χαιρετισμός του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βύρωνα 


    στον Θωμά Δερμάνη





Συναγωνιστή, ήρθαμε εδώ να σε αποχαιρετήσουμε, εσένα το σπουδαίο μέλος του Παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Βύρωνα από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του. Εσένα που γνώρισες τις δυσκολίες της ζωής από την παιδική σου ηλικία. Προσπαθώντας να βοηθήσεις την οικογένειά σου, σαν το προτελευταίο από τα οκτώ παιδιά, πουλούσες τσιγάρα όσο ακόμα ήσουν στο σχολείο, στο χωριό Γρεβενίτι της Ηπείρου όπου γεννήθηκες.
Στα 17 σου, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, εντάχθηκες στις γραμμές της και μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά σου κρατήσατε ψηλά τη σημαία της Εθνικής Αντίστασης και του Κόμματός μας, του ΚΚΕ στην πιο κρίσιμη καμπή της ταξικής πάλης στη χώρα μας.
Παλεύοντας για να λευτερωθεί ο λαός της χώρας μας από κάθε εκμετάλλευση, για μια άλλη κοινωνία, για μια Ελλάδα σοσιαλιστική βρέθηκες κι εσύ όπως και τόσοι άλλοι συναγωνιστές και σύντροφοί μας επί μια τετραετία στο κάτεργο της Μακρονήσου.
Παρά τα βασανιστήρια και τις άθλιες συνθήκες στο ξερονήσι, με τη σκέψη της οικογένειάς σου στον αγώνα για τα ιδανικά μας και χωρίς καμία επαφή μαζί τους τόσα χρόνια άντεξες αγόγγυστα, παλικαρίσια.
Ήρθες στην Αθήνα για να κρυφτείς μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές. Το 1956 παντρεύτηκες τη Φωφώ και κάνατε μια κόρη η οποία έφυγε πρόωρα αλλά σας άφησε τον πολυαγαπημένο σου εγγονό Αλέξανδρο. Συναγωνιστή μας όπως εσύ συνέχισες να κρατάς ψηλά τη σημαία του αγώνα και για όσο είχες δυνάμεις να αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο κόσμο, για τον εγγονό σου και εμάς, για μια κοινωνία που στο επίκεντρο θα είναι οι πραγματικές μας ανάγκες, για μια Ελλάδα που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, συνεχίζουμε εμείς.
Όπως έλεγες κι εσύ: «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» , έτσι όρθιος αγκαλιά με τις αξίες σου, τις αξίες μας θα μείνεις στο μυαλό μας.
Θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό σου Φωφώ και στον αγαπημένο σου Αλέξανδρο, και του ευχόμαστε να συνεχίσει μαζί μας τους δικούς σου αγώνες για να δικαιωθεί η δική σου ζωή και να κερδίσουμε εμείς οι νέοι το μέλλον που μας ανήκει.

Καλό ταξίδι, συναγωνιστή Θωμά