Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ίδρυση και στέγαση της Οικοκυρικής Σχολής στα πρώτα χρόνια της Αδελφότητας του Γρεβενιτίου


To 1964 πρόεδρος της Αδελφότητας είναι ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου, γεωπόνος και στέλεχος της Εταιρίας Λιπασμάτων, όνομα βαρύ, μεσοαστός. Την Αδελφότητα επίσης στελεχώνουν παλιά και νέα μέλη. Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Γενικός Γραμματέας ο Σωτήρης Καπετάνος, ταμίας η Όλγα Παπαβρανούση και μέλη ο Χρήστος Βαβέκης, ο Χρήστος Βρακότας και ο Θωμάς Παπαβρανούσης.
Ο ευεργέτης-δωρητής Γιάννης Πετρίδης ζει στο χωριό και επιβλέπει την ανέγερση του “ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ”. Η Αδελφότητα δεν έχει κλείσει ούτε τρία χρόνια ζωής από την ίδρυση της στις 2/7/1961 αλλά το κύρος της γιγαντούται με γεωμετρική πρόοδο.
            Ο Γιάννης Πετρίδης μετά τις ανάλογες φιλοφρονήσεις προς τον Παναγιώτη Παπαδημητρίου σε επιστολή του στις 18/3/1964 καταλήγει στα εξής:

            Σας παρακαλώ να φροντίσετε, ό,τι ημπορείτε για την Οικοκυρική Σχολήν. Προσφέρετε μιαν υπηρεσία, όχι μόνο εις το Γρεβενίτι αλλά και εις ολόκληρον Περιφέρειαν Ανατολικού Ζαγορίου.

                                                                                         Γρεβενίτιον Μαρτίου 18, 1964
                                                                                                    Διατελώ με αγάπην
                                                                                                  Γιάννης Πετρίδης


Δεκαπενταύγουστο στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου.
Από αριστερά, τρίτος με το άσπρο καπέλο, ο ευεργέτης Ιωάννης Πετρίδης

Στις 18/3/1964 είχε στείλει μια επιστολή στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Γεώργιο Παπανδρέου, στο πολιτικό του γραφείο και ο Γενικός Διευθυντής του Ι. Μανουσάκης την διαβιβάζει στον Υφυπουργό Παιδείας.
Το περιεχόμενο της επιστολής

            Έχομεν την τιμήν να διαβιβάσωμε υμίν συνημμένως την από 18/3/1964 επιστολήν του κ. Ιωάννου Πετρίδη, κατοίκου Γρεβενιτίου Ηπείρου δι ης αιτείται την ίδρυσην Οικοκυρικής Σχολής στεγασμένης εις το κτήριον το οποίον ανήγειρεν ούτος ιδίοις εξόδοις και να παρακαλέσωμεν, όπως εξετάσητε τα αναφερόμενα και ενεργήσατε αρμοδίως τα δέοντα. Γνωρίσατε δε σχετικάς αποφάσεις των ενδιαφερομένων.
Ο Γενικός Διευθυντής
Ι, Μανουσάκης

            Οι ενέργειες αυτές κοινοποιούνται και στον Γιάννη Πετρίδη. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο και στις 23/4/1964 διαβιβάζει την επιστολή προς το Υπουργείο Πρόνοιας.
            Έχομεν την τιμήν να διαβιβάσουμε συνημμένως την από 18/3/1964 επιστολήν του κ. Ιωάννου Πετρίδη, προσφέροντος αναγερθέν δαπάναις του το οίκημα διά την στέγασην Οικοκυρικής Σχολής και να παρακαλέσωμεν, όπως εξετάσετε την δυνατότητα ιδρύσεως της υπό του καθ' υμάς Υπουργείου.
            Επί τούτοις γνωρίζουμεν υμίν ότι το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας δεν ιδρύει επί του παρόντος Οικοκυρικάς Σχολάς.

            Η επιστολή κοινοποιείται στον διευθυντή του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρη Κορωναίο και στον Γεώργιο Παπανδρέου.
            Στις 30/3/1964 με απόφαση του ΔΣ η Αδελφότητα ήδη έχει ζητήσει ακρόαση από τον Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Παυσανία Κατσώτα. Στις αρχές Απριλίου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Δημήτρη Κορωναίο
            Στις 6/4/1964 ο πρόεδρος της Αδελφότητας στέλνει επιστολή στον Ι. Πετρίδη.
           
            Ο κος Διευθυντήςμας εγνώρισεν ότι εις ολόκληρον την χώραν με τα 6500 χωριά λειτουργούν μόνον 80 οικοκυρικές σχολές. Δια δε το τρέχον έτος έχει προγραμματισθεί η ίδρυσις και άλλων 7. Επειδή η αναλογία είναι 85 χωριά σε εκάστη Οικοκυρικήν Σχολή και το Ζαγόρι με τα 44 χωριά έχει ήδη 2 Οικοκυρικές σχολές, καταλαβαίνετε, ότι η ίδρυσις και τρίτης σχολής για το Ζαγόρι, πόσας δυσκολίας θα αντιμετωπίσει.
            ....Να παρουσιαστείτε αυτοπροσώπως εις τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως. Εμείς εδώ έχουμε τον τρόπο να σας παρουσιάσουμε εις τον κύριον Πρωθυπουργόν, όστις θα ενθουσιαστεί δια την δωρεάν σας και δια τα ευγενικά αισθήματα σας και την στοργήν και αγάπην προς την νεολαίαν.

                                                       Με αδερφικούς χαιρετισμούς
                                                                   Ο Πρόεδρος
                                                          Παναγιώτης Παπαδημητρίου

            Ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου έχοντας και τις ανάλογες προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα,τελικά συναντιέται ο ίδιος με τον Υπουργό Προεδρίας, τον Γεώργιο Μυλωνά κατά τα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου του 1964. Το θέμα το φρόντισε προσωπικά, να γίνει η σχολή “προς εξυπηρέτισην των αναγκών της περιοχής.” Επινοήθηκε ο ευρηματικός τίτλος “Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή (Α.Μ.Ο.Σ). Απασχόλησε τρεις υπαλλήλους, Διευθύντρια και δύο δασκάλες. Οι κοπέλες της περιοχής έμαθαν ράψιμο και αργαλειό (τέχνη παραδοσιακού υφαντού) και λίγο νοικοκυριό. Λειτούργησε κάπου δύο χρόνια. Παράλληλα είχε γίνει η Ταπητουργική Σχολή, σαν ομάδα βοήθειας υπαίθρου. Μετακόμισε στο Τρίστενο και λειτούργησε μέχρι το 1974.
            

Ο Γεώργιος Μυλωνάς σε προεκλογική ομιλία από το "σοφολίκι" στο Χάνι Γρεβενιτίου!
                     (άντρες - γυναίκες: χώρια!)

Από την αρχή της ίδρυσης της λοιπόν η Αδελφότητα Γρεβενίτιου ήταν στην πρωτοπορία σε κάθε προσπάθεια για να γίνουν όλα αυτά. Και μάλιστα σε καθοριστικές συναντήσεις υψηλού πολιτικού επιπέδου.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιώργος Δερμάνης