Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

28η Οκτωβρίου στο Γρεβενίτι, κάπως αλλιώς ...

   Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 βρέθηκα από την πολύβουη Αθήνα στο ήσυχο Γρεβενίτι, μετά από ταξίδι στο οποίο λιγόστεψαν οι ώρες και αυξήθηκαν υπερβολικά τα διόδια. Αλλά, σωστά θα μου πείτε, αν δεν λεγόμαστε Ελλάδα, θα λεγόμασταν  "Η Χώρα της Υπερβολής"!
   Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν το βράδυ δεν έβγαινα στο καφενείο. Εξάλλου είναι από αυτά που μου έχει κληροδοτήσει ο πατέρας μου. Κάθε βράδυ έβγαινε στο καφενείο, γυρνούσε ήρεμος στο σπίτι και δεν μάλωνε ποτέ με τη μάνα μου.  Είχε ξεδώσει στο  "κηφηνείο",  έτσι το έλεγε ο Βράνος Βωζάνης, άτυχώς κατά την ταπεινή μου άποψη, με  το τάβλι ή τη κοντσίνα.
   Άφού έφυγαν οι λιγοστοί συγχωριανοί και φίλοι έμεινα μέχρι αργά, συζητώντας με τον Σωτήρη τον Τζώρτζη, περί ανέμων, υδάτων και ... Γρεβενιτίου. Ο Σωτηράκης, για τις γιαγιάδες στο Γρεβενίτι δεν μεγαλώνουμε ποτέ, από όταν δραστηριοποιήθηκε στο Γρεβενίτι, μετά τη συνταξιοδότησή του, έδωσε νέα δυναμική στο χωριό. Σε άλλες εποχές και με άλλες ευκαιρίες θα μιλούσαμε για μια τεράστια αλυσίδα: ΑΤ ΤΖΩΡΤΖΗΣ  και του... πουλιού το γάλα!  Μέχρι και Wi Fi έχει στο καφενείο!  Το έταξε ο Σαμαράς, το πραγματοποίησε ο Σωτήρης: "Wi Fi παντού".
Το χαρτάκι στην πόρτα γράφει: Wi Fi
   Κοιμήθηκα αργά και στο Γρεβενίτι υπάρχει ένα θεώρημα: "Αν έχεις κοιμηθεί αργά, αποκλείεται να ξυπνήσεις πρωί", κάτι σαν το θεώρημα της ... Ικαρίας! Ναι, αλλά την άλλη μέρα ήταν 28η Οκτωβρίου, είχε κατάθεση στεφάνων και καλά θα ήταν να είχαμε ρεπορτάζ!
   Με ξύπνησε ο ήχος της καμπάνας, αλλά η βροχούλα που έπαιζε μαγική μουσική στις τσίγκινες στέγες των σπιτιών, μου φώναζε: "Συνέχισε τον ύπνο". Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα νικητής βγαίνει η βροχή.
   Έτσι, όταν ξύπνησα και βγήκα στην πλατεία βρήκα την πλατεία θλιμμένη χωρίς κόσμο,
 οι πλατείες όταν δεν έχουν κόσμο κλαίνε,  βρήκα τα στεφάνια στο μνημείο,

 αλλά στο δυτικό της μέρος είδα τους "Χαλκιδαίους" να φωτογραφίζονται με φόντο την ομιχλοστεφανωμένη  Γκαμήλα (Τύμφη 2497μ.).
Ποιοι είναι οι Χαλκιδαίοι;
Είναι μια εξαιρετική παρέα από τη Χαλκίδα, φίλοι του Θοδωρή Μουτσώκου, που ερωτεύτηκαν το Γρεβενίτι, αγόρασαν ένα σπίτι, το επισκεύασαν με τεχνίτες από το Γρεβενίτι, άρα ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, και συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του χωριού! Στο πανηγύρι πρώτοι στο χορό, στα "Τσίπουρα" πρώτοι στο χορό και μάλιστα οι κυρίες τους χόρεψαν Ζαγορίσιο. Δικαίως οι Γρεβεντάτες έχουν να λένε για τους νέους συγχωριανούς μας τα καλύτερα  λόγια.
   Η συνέχεια αναμενόμενη στο Καφενείο-τα κύρια ονόματα γράφονται με κεφαλαίο-του Γιώργου του Νάνου, όπου συνάντησα παλιούς καλούς φίλους:
Τον Κώστα τον  Κατσίκη, τον Τάκη τον Βόντινα, τον Θωμά τον Πανταζή, τον Βασίλη τον Ζιώγα, την Νένα και άλλους. Μετά τα τυπικά άρχισε η ουζοτσιπουροκατάσταση και μπήκαμε στα σοβαρά! Κάναμε ανασχηματισμό, αλλάξαμε πρωθυπουργό-βάλαμε έναν κάτω από είκοσι-διώξαμε το ΔΝΤ, φέραμε επενδυτές, δώσαμε και την  ανεξαρτησία στην Καταλονία,  και ναι, φέραμε και την ανάπτυξη!
   Στο Καφενείο, όπως ξέρετε λύνονται σχεδόν όλα! Ίσως βοηθά ο χώρος, η παρέα, η διάθεση που σου φτιάχνει το τσίπουρο, ίσως βοήθησε η υπέροχη πίτα από φάσα(αγριοπερίστερο), ωχ βλέπω τον Μπέστα να αγριεύει, που είχε φτιάξει η Νένα και την βαφτίσαμε "φασόπιτα".
Κατά τις δυόμιση και ενώ τα είχαμε λύσει όλα και έμειναν κάτι λίγα, σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, σχέσεις Τραμπ - Κιμ  Γιογκ Ουν, Νόμπελ για τα βαρυτικά κύματα, και άλλα δευτερεύοντα  και έκανα τον επίλογο λέγοντας ότι το Καφενείο είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις κατά σειρά προτεραιότητας: φωτιά, τροχός, υπολογιστής, Καφενείο, με πήρε τηλέφωνο η αδερφή μου και με γείωσε στα τετριμμένα: " Να πας στη Γλυκερία και να πάρεις ψωμί και χαρτί κουζίνας και να έρθεις να φάμε".
  Επιστροφή στα ταπεινά, στα εγκόσμια, στα πεζά, και  βρεθήκαμε με τον Κώστα, που του τηλεφώνησαν να πάρει ψωμί, στη Γλυκερία. Η Γλυκερία, άλλη μεγάλη δύναμη για το Γρεβενίτι, έχει: φούρνο, χασάπικο, μανάβικο, παντοπωλείο, και σε άλλες συνθήκες και με άλλες προϋποθέσεις θα είχε αλυσίδα  μεγαλύτερη από τον Σκλαβενίτη.   Άμα πίνεις νερό απ΄ το Γρεβενίτι γίνεσαι όμορφος ή έξυπνος ή και τα δύο!
   Γύρισα στο σπίτι και η μάνα μου δεν μου χάλασε το χατήρι και απήγγειλε το γνωστό ποίημα: "Στην ώρα σου δεν έρχεσαι ποτέ!"
   Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και ότι το βράδυ στα "Τσίπουρα" χορέψαμε, διασκεδάσαμε, συνάντησα παλιούς φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, θα αναφωνήσω: Ζήτω η 28η Οκτωβρίου ...2017, στο...Γρεβενίτι!
                                                                                                            Και του χρόνου,
                                                                                                                                     Γιάννης Σιούλας