Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η ίδρυση της Αδελφότητας Γρεβενιτίου!


Η Αδερφότητα Γρεβενιτίου, κατά την μακρόχρονη πορεία της έκανε σημαντικούς βηματισμούς. Στις 22 Οκτωβρίου του 2008 ήταν συνδιοργανωτής στην παρουσίαση στο κοινό της Αθήνας, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας, του βιβλίου "Λέανδρος Βρανούσης". Οι άλλοι 4 φορείς ήταν το Ριζάρειο ίδρυμα, η Π.Σ.Ε, η Ένωση Ζαγορισίων και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής.
 Ο υποφαινόμενος εικονίζεται ανάμεσα στον πολύ καλό συγχωριανό Τάκη Φώτο και την σύζυγο του Γεωργία.
Την φωτογραφία την τράβηξε ο καλός μου φίλος Γιώργος Κέφαλος

Η ίδρυση της Αδελφότητας Γρεβενιτίου το 1961

            Ήδη οι ξενητεμένοι Γρεβεντάτες στην Ρουμανία και Μικρά Ασία από το 1888 είχαν ιδρύσει Αδελφότητα στη Σμύρνη, η οποία κάλυπτε και τη Ρουμανία, «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Γρεβενιτίου “Άγιος Δημήτριος”».
            Μετά το θάνατο του Βράνου Βοζάνη (19 Αυγούστου 1895), το 1898 ιδρύουν παράρτημα στα Γιάννενα με διαχειριστή τον Ιωάννη Στρατηγάκη Πατίκο το γνωστό Ευεργέτη – Δωρητή του χωριού μας. Το γλωσσόκομόν της μεταφέρεται στα Γιάννενα. Ο παραπάνω θα αγοράσει για λογαριασμό της 380 ομολογίες του Εθνικού Δανείου και αυτό το ποσό των 50.000 δρχ. θα το καταθέσει στην Ε.Τ.Ε. Οι τόκοι θα διατεθούν για την λειτουργία του Σχολαρχείου, του Αρρεναγωγείου, του Παρθεναγωγείου, του Νηπιαγωγείου.
            Τον Αύγουστο του 1914: Συνήλθε στο Γρεβενίτι το Συμβούλιο της Αδελφότητας «Άγιος Δημήτριος» και «Ομοφώνως αποφαίνεται υπέρ της αναθεωρήσεως του καταστατικού και ιδία περί της μεταθέσεως της Έδρας αυτής εκ Τουρκίας εις την Ελευθέραν Ελλάδαν και εν τη Κωμοπόλει Γρεβενιτίου».
            Ήδη ο σκοπός της ίδρυσής της το 1888 πραγματοποιείται «να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια με τα οποία θα βοηθήσουν τα σχολεία της ιδιαίτερης πατρίδας τους και θα πράξουν, ότι μπορούν γι’ αυτή τη δυστυχισμένη».
            Ο ανθός του Γρεβενιτίου. Όλες οι κοινωνικές του διαστρωματώσεις. Καταξιωμένοι άνθρωποι, δημιουργικοί και γνώστες της ιστορίας του χωριού μας. Το μεταπολεμικό κενό σε αυτούς και η αποξένωση ξύπνησε μνήμες. Σήμανε συναγερμό για δράση και προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ακόμη η πολιτιστική απραξία ένοιωθαν, ότι τους είχε καθηλώσει. Φανταστείτε τον Ιωάννη Παπαβρανούση που «κουβάλαγε» μνήμες από το 1914, όντας Γραμματέας του Δ.Σ. της τότε Αδελφότητας «Άγιος Δημήτριος». Με άλλους 21, τον Ιωάννη Πατίκο, Ιωάννη Πατίκο του Χρίστου, Βασιλάκη Σαχίνη, Κων/νο Βλάχο, Χρήστο Βρακότα, Δημήτρη Βρακότα, Πύρρο Δερμάνη, τον Δημήτρη Καπετάνο, τον Σωτήρη Καπετάνο, τον Κώστα Αντωνίου, τον Στάθη Τσαϊμίδη, τον Χαρίλαο Τσίκο, τον Λέανδρο Βρανούση, τον Θωμά Παπαβρανούση, τον Γιώργο Παυλίδη, τον Χρήστο Παυλίδη, τον Χρήστο Μότση, τον Τάκη Κατσίκη, τον Χρήστο Βαβέκη, τον Χρίστο Παπαχριστόδουλο, την Όλγα Παπαβρανούση.
            Ο καυτός Ιούλιος του 1961 δεν προσφέρονταν να κάνουν συγκέντρωση για να ιδρύσουν σύλλογο! Και όμως 22 φλογεροί και πρωτοπόροι Γρεβεντάτες  αποτόλμησαν και τούτο. Για να επιτραπεί μια τέτοια συγκέντρωση των παραπάνω, έπρεπε κατόπιν αιτήσεως στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών να δηλωθεί διεύθυνση ημέρα και ώρα. Ο ταγρχης Χωροφυλακής Ιωάννης Πατίκος, έχει ένα υπόδειγμα αίτησης από το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπ. Μαρκεζίνη, «πατάει» πάνω σ’ αυτό το υπόδειγμα. Την καταθέτει ο ίδιος. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 2 Ιουλίου του 1961 Γ΄ Σεπτεμβρίου 18, Κυριακή 10 η ώρα το πρωί.
            Πρώτο μέλημα το καταστατικό λειτουργίας της Αδελφότητας. Τα έξοδα επιμερίζονται στους (φλογερούς και πρωτοπόρους) και φτάνουν τις 1.356 δρχ. 27/1/1962 η Εφημερίδα τα ΝΕΑ, με πληρωμένη καταχώρηση δημοσιεύει «Περί αναγνωρίσεως Σωματείου Αδελφότητος Γρεβενιτίου», με αριθμό 20.622. Με ταχείς ρυθμούς η Αδελφότητα θα αγκαλιάσει τους χωριανούς της Αθήνας.
            Για πολλούς, το νεοκλασικό κτίριο, όπου το ξενοδοχείο «ΣΑΒΟΪΑ» Βερανζέρου 16 δε λέει τίποτα. Παλιά εκεί ήταν το καφενείο «Κρόνος». Έχοντας στο χέρι το καταστατικό της λειτουργίας της, καλούνται στο καφενείο αυτό την Κυριακή 18 Μαρτίου 1962 και ώρα 11 οι Γρεβεντάτες. Μαζεύονταν 45 άτομα και ανάμεσά τους και 8 γυναίκες για την παρθενική Γ.Σ. και για την ψήφιση του καταστατικού. Εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Συνέρχονται σε σώμα 23/3/1962 Πανεπιστημίου 69 στο ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΝ ΚΑΦΕΣ ΛΟΥΜΙΔΗ, χώρος εργασίας του Χρήστου Βρακότα.
            Πρώτος Πρόεδρος ο Ταγρχης Χωροφυλακής Ιωάννης Πατίκος. Άνθρωπος συγκροτημένος, κινητικός και δραστήριος. Συντάσσει κοινή επιστολή με αποδέκτες τους Προέδρους, της Κοινότητας Γρεβενιτίου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Σχολικής Εφορείας – Φιλοεκπαιδευτικού Συλλόγου. Η επιστολή κοινοποιείται στον Ευεργέτη – Δωρητή του «Μαλάμειου Νοσοκομείου» Νικόλαο Μαλάμη στις Η.Π.Α.
                                    Αθήνα 7/4/1962
Κύριε Πρόεδρε, ευχαρίστως σας γνωρίζομεν, ότι με πρωτοβουλία των συγχωριανών ιδρύθη και λειτουργεί νομίμως στην Αθήνα, αλληλοβοηθητικόν και φιλοπρόοδον σωματείον υπό την επωνυμίαν «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ» ………………………………………
Ως αντιλαμβάνεσθε, προς εκπλήρωσιν των ως άνωθεν εκτιθεμένων σκοπών απαιτείται εκτός των άλλων υλικά μέσα τα οποία προς το παρόν η Αδελφότης δεν διαθέτει, δεδομένου, ότι τα απαρτίζοντα ταύτην μέλη, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και εργάται ως επί το πλείστον, είναι περιορισμένης οικονομικής αντοχής ………………..
Προς το παρόν σας προσφέρομεν αμέριστον την ηθικήν συμπαράστασιν της Αδελφότητας και σας παρακαλούμεν, όπως εφόσον και υμείς ηθέλατε συμφωνήσει, δια παν ζήτημα αφορόν εξυπηρέτησιν των αναγκών του Γρεβενιτίου και έχοντος ανάγκην συμπαραστάσεως και προωθήσεως παρ’ αρμοδίων εν Αθήναις Δημοσίων Υπηρεσιών, Βουλευτών και λοιπών Ιδρυμάτων αποτείνεσθε και εις την Αδελφότηταν, ήτις θα καταβάλλει αρμοδίως πάσαν δυνατήν προσπάθειαν δια την εξυπηρέτησιν και προώθησιν των εκάστοτε ζητημάτων. … Επιστολαί και λοιπά έγγραφα προς την Αδελφότητα δέον να απευθύνονται προς τον Πρόεδρον κον Ιωάννην Πατίκον, Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 84 Πετρούπολις Αττικής.
            Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
                        -Ο-                                                -Ο-
                  Πρόεδρος                            Γενικός Γραμματέας
            Ιωάννης Πατίκος                       Σωτήρης Καπετάνος
            Το πρώτο  αυτό  Δ.Σ.  το  αποτέλεσαν: 1.Πρόεδρος ο Ιωάννης Πατίκος 2. Αντιπρόεδρος ο Κων/νος Βλάχος 3. Γενικός Γραμματέας ο Σωτήρης Καπετάνος 4. Ταμίας η Όλγα Παπαβρανούση 5 Μέλη ο Χρίστος Βαβέκης, ο Χρίστος Βρακότας και ο Θωμάς Παπαβρανούσης.
            Η Αδελφότητα πραγματοποιεί την πρώτη της συνεστίαση στην Παλαιά Πεντέλη 7 Ιουνίου του 1964 στο κέντρο «Πορφύρας». Για να μεταφέρει τα μέλη της μισθώνει πούλμαν. 12 Δεκεμβρίου του 1971 συστεγάζεται ήδη στα ιδιόκτητα γραφεία της Ένωσης των Ζαγορισίων στην οδό Γερανίου 41. Ένας δικός της φοριαμός κλείνει την ιστορία της με το αρχείο της φυλαγμένο μέχρι σήμερα και όσο γίνεται ταξινομημένο.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γιώργος Δερμάνης