Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

«ΑΩΟΣ», Ο ΜΟΝΟΣ ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ

 Ο«Αώος» είναι ένας Ασπροπάρης που μοιράζει την επικράτειά του μεταξύ δύο χωρών, της Ελλάδας και της Αλβανίας, όπως ακριβώς και το ίδιο το ποτάμι, από το οποίο πήρε το όνομά του όταν σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πριν από 5 χρόνια. Αυτή την περίοδο, ο «Αώος» ταξιδεύει από την υποσαχάρια Αφρική προς τα Βαλκάνια και βρίσκεται ήδη στη Συρία.

Ο «Αώος» είναι ο μόνος Ασπροπάρης που έχει απομείνει στην Ήπειρο, ενώ στη γειτονική Αλβανία απομένουν μόνο 6 αναπαραγόμενα ζευγάρια του απειλούμενου γύπα και 3 μοναχικά ενήλικα άτομα, όλα κατά μήκος του ποταμού Αώου (Vjosa στα Αλβανικά) και των παραπόταμών του.
Η σχέση μεταξύ του Ασπροπάρη και του ποταμού Αώου είναι στενή: «Όταν λέμε Ασπροπάρης εννοούμε Αώος (Vjosa) και όταν λέμε Αώος (Vjosa) εννοούμε Ασπροπάρης» λένε οι άνθρωποι της υπαίθρου.
Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, ο «Αώος» αντιμετωπίζει πολλές απειλές στο μεταναστευτικό του ταξίδι (δηλητηρίαση, ηλεκτροπληξία, λαθροθηρία...). Τώρα όμως δεν θα είναι ασφαλής ούτε στις περιοχές αναπαραγωγής του. Η φωλιά του απειλείται από τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπτυξης υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Αώου. Κι αυτό δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για τον Ασπροπάρη, αλλά και για πολλά άλλα προστατευόμενα είδη πανίδας που ζουν εκεί, αναφέρει η Εταιρεία.
«Τα πολύτιμα ενδιαιτήματα του ποταμού θα χαθούν, είτε από τις λίμνες που δημιουργούνται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, είτε εξαιτίας της εκτροπής και απορρόφησης του νερού στα μικρότερα. Σύντομα, ο Αώος μπορεί να χάσει την υπέροχη φυσική του ποικιλομορφία που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό...», προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση.


"ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Η  ανάρτηση είναι από  GREENAGENDA  και ευχαριστούμε 
την  Κούλα Χασιώτη που  μας την έστειλε!