Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμο Ζαγορίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πίνδο...

 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ: Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμο Ζαγορίου

ΘΕΜΑ: Αιολικός Σταθμός στη κορυφογραμμή Τσούκα Ρόσσα
Ζαγόρι, 26 Ιανουαρίου 2021
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζαγορίου,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την υποβολή αίτησης (υπό αξιολόγηση) αδειοδότησης στη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) της ΕΥΔΩΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατασκευής αιολικού Σταθμού 5MW σε μήκος 4000 μέτρων σε τμήμα της κορυφογραμμής από τη Λίμνη Πηγών Αώου έως τα Εικονίσματα Βωβούσας (θέση ΝΙΤΣΑ). Το υψόμετρο που θα κυμανθεί το έργο είναι 1600-1987 μέτρα και τα ύψη των πυλώνων 120-150 μέτρα. Ο σχεδιασμός εγκατάστασης του Σταθμού αφορά θέση εντός των ορίων του Δήμου Ζαγορίου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Να σημειωθεί πως προσφάτως σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΒΕΤ- Εργαστήριο Διατήρησης Βιοποικιλότητας) έχουν προταθεί εναλλακτικές περιοχές ανά την επικράτεια (εκτός προστατευόμενων περιοχών κλπ) για τη κατασκευή αιολικών και που είναι η μοναδική τεκμηριωμένη και επιστημονική απάντηση στα ανεξέλεγκτα κατασκευαστικά σχέδια.
Θέτουμε υπόψη στα αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου και όλους τους οργανισμούς με έννομο συμφέρον την σαφή και κατηγορηματική μας αντίθεση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών η οποία -μεταξύ των άλλων- εκτιμούμε ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στη λίστα Πολιτιστικών Τοπίων UNESCO.
Ζητούμε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου να ληφθεί ομόφωνη αντίθετη απόφαση επί του θέματος και να δρομολογηθεί υποβολή ένστασης στη Ρ.Α.Ε. μιας και έχει αποδειχθεί πως ως μόνη βιώσιμη λύση ανάπτυξης στο Ζαγόρι έχει επιλεγεί το μοντέλο που προβάλει τα συγκριτιτά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου σε πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και όχι οι παρεμβάσεις βιομηχανικού τύπου.
Με εκτίμηση,
Πίνδος Περιβαλλοντική -
Pindos Perivallontiki
Φεστιβάλ Βωβούσας
Σύλλογος «Αγριόγιδο στα βουνά» -
Balkan Chamois Society
Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου -
metsovorace.gr
Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών -
Greveniti Residency
Πολιτιστικός Σύλλογος Ελατοχωρίου -
Ελατοχώρι Ζαγορίου