Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΛΩΘΗΚΕ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 29-5-1453

                                                                  Του  Προκόπη  Φούσα, φίλου του Γρεβενιτίου

Πρώτος λόγος:
Το Βυζάντιο τότε ήταν πολύ αδύναμο, αποτελείτο μόνο από την Κωνσταντινούπολη, από μια μικρή περιοχή της Θράκης και από τον Μυστρά.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία όμως είχε γιγαντωθεί και είχε τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις. Οι υπερασπιστές της Πόλης ήταν μόνο 8.000 και οι πολιορκητές Τούρκοι ήταν 20 φορές περισσότεροι, δηλαδή 160.000.
Δεύτερος λόγος:
Οι Δυτικοί δεν έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των Οθωμανών, παρότι, με αυτόν τον όρο συμφωνήθηκε η ένωση των εκκλησιών με δυσβάστακτες προϋποθέσεις.(Τα πρωτεία θα τα είχε ο Πάπας)
Η βοήθεια των Δυτικών θα ήταν η μόνη σωτηρία, γι’ αυτό και οι Αυτοκράτορες Παλαιολόγοι προσπαθούσαν επί 150 χρόνια να πετύχουν αυτή τη συμφωνία μαζί τους Θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να κάνουν το ίδιο που έκαναν μετά από 374 χρόνια στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και να παρέμεινε η Πόλη στην Ευρώπη.
Τρίτος λόγος:Για τα τείχη της Κωνσταντινούπολης που δεν έπεσαν από 12 πολιορκίες ανά τους αιώνες και αφού είχε εφευρεθεί πριν χρόνια η πυρίτιδα, συνέβη ένα ολέθριο γεγονός.
Ένας Ούγγρος, που σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης μεταλλειολόγος με το όνομα Ουρβανός, εφηύρε τον τρόπο κατασκευής ενός πολύ μεγάλου κανονιού, το οποίο θα μπορούσε με τις τεράστιες μπάλες που θα πετούσε να γκρεμίζει τείχη, σαν αυτά της Κωνσταντινούπολης.
Δούλευε πρώτα ο Ουρβανός για τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Του είχε ζητήσει για αμοιβή πχ100 (εκατό) χρυσά νομίσματα ώστε να κατασκευάσει ένα μεγάλο κανόνι και συμφώνησαν.
Ο Σουλτάνος Μωάμεθ, που το έμαθε ,του προσέφερε 10 φορές περισσότερα χρήματα. Ο Ουρβανός προτίμησε την προσφορά του Σουλτάνου και άρχισε να κατασκευάζει πλέον γι’ αυτόν το κανόνι.
Με αυτό το μεγάλο κανόνι οι Τούρκοι κατάφεραν ανοίγματα στα τεράστια τείχη της Πόλης κατά την πολιορκία και μπήκαν μέσα την κρίσιμη ώρα.
Επομένως λίγη σημασία είχε αν η κερκόπορτα ήταν η δεν ήταν ανοιχτή. Η Βασιλεύουσα θα έπεφτε, κατά την εκτίμησή μου, γι’ αυτούς τους τρεις λόγους.

"ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Η  άλωση της Πόλης 1453,  1+4+5+3=13 καθιερώνει στον χριστιανικό κόσμο το 13 ως γρουσούζικο αριθμό.  Αλλά, δείτε μια ... σύμπτωση: "Οι Οθωμανοί στα 1354 (1+3+5+4=13) πέρασαν από την μια ήπειρο στην άλλη, κυριεύοντας την Καλλίπολη, ύστερα από μεγάλο σεισμό που γκρέμισε τα τείχη της"  Απ. Βακαλόπουλος (νέα ελληνική ιστορία 1204-1985) σελ.21

                                                         
Προκόπης  Φούσας, φίλος του Γρεβενιτίου




νέα ελληνική ιστορία 1204-1985σύμπτωση: "Οι