Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Παράταση της θητείας Αδελφοτήτων, Συλλόγων κ.ά. ζητά η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ...

 

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

κ Μ. Βορίδη

Κοιν. Γεν. Γραμματέα

κ. Μιχ. Σταυριανουδάκη

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα άρθρα 89 και 90 του Ν 4790/2021 παρατάθηκε η θητεία μεταξύ άλλων και των πολιτιστικών σωματείων όπως τα σωματεία των απόδημων Ηπειρωτών μέχρι 30-6-2021.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έχει εγγεγραμμένα 476 σωματεία μέλη το σύνολο των οποίων έχει πληγεί από την αναστολή της δράσης τους από τον Μάρτιο 2020. Οι διοικήσεις των σωματείων μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μάχονται κυριολεκτικά για να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς των αποδήμων με τη γενέτειρα, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την παράδοση, τον λαϊκό μας πολιτισμό. Σε όλο αυτό το διάστημα το ΔΣ της ΠΣΕ προσπάθησε με κάθε πρόσφορο τρόπο να διατηρήσει ενεργή την επαφή με τις διοικήσεις των σωματείων, με τους απόδημους Ηπειρώτες. Τονίσαμε, στην επικοινωνία μαζί τους, την ανάγκη να μείνουν ενεργοί, να διατηρήσουν την επικοινωνία με τα μέλη τους, έστω και αν έχει λήξει η θητεία τους, ώστε, όταν γίνει δυνατή η συνάντηση σε Γενική Συνέλευση να προχωρήσουν και σε εκλογική διαδικασία και σε ανανέωση της σύνθεσης των διοικητικών τους οργάνων.

Κε Υπουργέ,

Μέχρι το τέλος του μηνός Ιουνίου θα είναι αδύνατη η σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων και η ακόλουθη εκλογική διαδικασία. Τα περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν συναθροίσεις πολλών ατόμων, και όταν ο αριθμός το επιτρέπει οι διατιθέμενες αίθουσες των συλλόγων μας δεν επαρκούν για την τήρηση των αποστάσεων κλπ. Επίσης ο υφιστάμενος (δικαιολογημένα) ακόμη φόβος των μετακινήσεων και των επαφών λειτουργεί αποτρεπτικά για συλλογικές διαδικασίες. Εξ άλλου, ακόμη και αν πιέζοντας εξαιρετικά καταστάσεις και συνέλθουν οι διοικήσεις των σωματείων και προκηρύξουν εκλογές, οι τυπικές διαδικασίες που επιβάλλονται από τον νόμο και τα καταστατικά των συλλόγων για την προκήρυξη των γενικών συνελεύσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των μελών ώστε να έχουν πραγματικό περιεχόμενο οι συνελεύσεις και οι εκλογές των οργάνων θα μας οδηγήσουν μετά τις 20 Ιουλίου 2021, σε χρόνο αποτρεπτικό.

Κε Υπουργέ,

Εξετάζοντας την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη ότι α) οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί του συνόλου του πληθυσμού θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, β) Το φθινόπωρο είναι πρόσφορος χρόνος για την επανέναρξη της δραστηριότητας των σωματείων, την συλλογή των συνδρομών ώστε να αποκτήσουν ταμειακώς εντάξει μέλη, να ενημερωθούν για τις διαδικασίες και να διενεργηθούν αυτές με νόμιμες και καταστατικές συνθήκες, προτείνουμε να δοθεί νέα παράταση της θητείας των οργάνων μέχρι τέλους του έτους, την 31-12-2021.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο  Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος – Κιάμος        Σωτήρης Κολιούσης