Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Χρυσοθήρες έσκαψαν το γεφύρι του Καμπέρ Αγά!

 

Την άμεση επισκευή του ζητά ο Β. Σπύρου

• Κρυμμένο θησαυρό στο, διατηρητέο ως μνημείο, πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, αναζήτησαν ανενόχλητοι άγνωστοι! Από τις εκσκαφές προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, που ήρθαν να προστεθούν σε αυτές που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του. Το πρόβλημα που έχει προκύψει αναδεικνύει με επιστολή του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, ο δημοτικός σύμβουλος Ζαγορίου και πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου κ. Βασίλης Σπύρου.
Ο κ. Σπύρου αναφέρει, ότι οι «χρυσοθήρες» αφαίρεσαν τμήμα του τοίχου στο πλάι της αριστερής μικρής καμάρας, καθώς και τμήμα του στηθαίου και πλέον τα νερά εισέρχονται ανεξέλεγκτα στο σώμα του γεφυριού. Ο δημοτικός σύμβουλος, ζητά να γίνουν άμεσες ενέργειες επισκευής του γεφυριού και στη συνέχεια εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη, η οποία είχε συνταχθεί από τον πρώην Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου.

Ιστορικά στοιχεία σχετικά με το γεφύρι του Καμπέρ -Αγά 
Το πέτρινο θολωτό γεφύρι Καμπέρ – Αγά ή Καμπέραγα, στο Ζαγορίτικο ποταμό, χτίστηκε από τον Οθωμανό Καμπερ – Αγά, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης (τσιφλικάς) της περιοχής Μηλιωτάδων. Ο Ι. Λαμπρίδης στο βιβλίο του «Ηπειρτικά Αγαθοεργήματα» αναφέρει ότι ο Καμπέρ Αγάς έκανε πολλές αγαθοεργές πράξεις, γεγονός σπάνιο για Οθωμανό. Στον Καμπέρ Αγά ανήκε και το ομώνυμο χάνι, όπου οι ταξιδιώτες σταματούσαν είτε για να ξεκουραστούν είτε για ανεφοδιασμό, το οποίο είναι χτισμένο λίγο πριν από το γεφύρι.
 Το γεφύρι χτίστηκε για τη συγκοινωνία των χωριών του Ανατολικού Ζαγορίου με τα Γιάννινα. Δεν είναι ακριβής η χρονολογία ανέγερσης του. Το πιθανότερο είναι ότι είναι κτίσμα του 18ου αιώνα.
Αποτελεί μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των μαστόρων του τόπου. Το υλικό κατασκευής του είναι η γκρίζα πέτρα της περιοχής, που δένει με το τοπίο, σε σημείο που φαντάζει ως ένα κατασκεύασμα της ίδιας της φύσης.
Το γεφύρι είναι μονότοξο με τρια ακόμη ανακουφιστικά τόξα (καμάρες).
Δεξιά και αριστερά του τόξου υάρχουν δύο μικρότερα ισοϋψή τόξα και υπάρχει ένα ακόμα πολύ μικρό στην αριστερή πλευρά του.
Το 1982 μαζί με άλλα 21 πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου χαρακτηρίστικε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κατά καιρούς έχουν γίνει εργασίες συντήρησης του από την 6η Εφορία Νεώτερων Μνημείων.