Είναι τόσο κοντά μας, απέναντι στη Δόλιανη, αλλά και ...τόσο μακριά μας.
Πρώτη φορά(!) διάβασα για τους βραχώδεις σχηματισμούς "Κουρί" στην ΑΠΕΙΡΟ ΓΑΙΑ από όπου αναδημοσιεύω τα παρακάτω. Το καλοκαίρι επίσκεψη για έναν καφέ στη Δόλιανη και μια φωτό του Γρεβενιτίου από απέναντι...
Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τα Γιάννινα με τη Δόλιανη, λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό, συναντάμε πάνω στο δρόμο μια πινακίδα που μας πληροφορεί ότι σε απόσταση μόλις 500 μέτρων βρίσκονται οι
βραχώδεις σχηματισμοί «Κουρί».
Μια σχετικά άγνωστη τοποθεσία που αξίζει να την επισκεφτείτε, όσοι κινήστε στην περιοχή.
Το συγκεκριμένο τοπωνύμιο δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς δόθηκε στη περιοχή αν και η λέξη «Κουρί» στα τούρκικα σημαίνει ξερό.
Στο Ζαγόρι όμως τη συναντάμε και όταν αναφερόμαστε σε κάποιο ιδιόκτητο δασοτεμάχιο.
Οι βραχώδεις σχηματισμοί «Κουρί» αποτελούνται από μια σειρά τεράστιων ογκόλιθων που βρίσκονται στη κορυφή ενός λόφου.
Μοιάζουν σαν ξένα σώματα και διαφέρουν εντελώς από τη μορφολογία της υπόλοιπης περιοχής.
Κοιτώντας τους αναρωτιέσαι αν κάποτε έπεσαν από τον ουρανό.
Για να φτάσετε στις τεράστιες αυτές πέτρες ακολουθήστε το χωματόδρομο που ξεκινάει από τη πινακίδα του δρόμου και φτάνει ως τις ρίζες των βράχων.
Προηγουμένως θα περάσετε από το όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο εξωκλήσι, εγκαταλειμμένο και θα το συναντήσετε όταν φτάσετε στη κορυφή του λόφου, δίπλα από τις ρίζες των βράχων.
Όταν φτάσετε εκεί, εύκολα μπορείτε να ανεβείτε και στη κορυφή των ογκόλιθων και να θαυμάσετε από εκεί την μαγευτική θέα της περιοχής.
Για τον σκοπό αυτό οι κάτοικοι της περιοχής φρόντισαν και τοποθέτησαν σιδερένια σκαλοπάτια στα πιο δύσβατα σημεία του βράχου, εξασφαλίζοντας έτσι την εύκολη και σίγουρη ανάβαση του επισκέπτη.
Από τη κορυφή των βράχων μπορείτε να δείτε το πυκνοδασωμένο ανατολικό Ζαγόρι και τα χωριά του, την ιστορική Μονή Βουτσάς αλλά και τους γύρω ορεινούς όγκους.
-
-
-
-
-
-
-
-